joi, 31 mai 2012

Biserica 'Sfântul Mare Mucenic Dimitrie' din Botoşani,


Cu ocazia resfinţirii Bisericii 'Sfântul Mare Mucenic Dimitrie' din Botoşani, la Slujba oficiată de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, am participat la Sfânta Liturghie împreună cu enoriaşii ortodocsi veniţi în număr mare din orasul Botosani.
După slujbă, l-am rugat pe parintele paroh Dumitru Volentiru să ne spună din istoria bisericii, despre efortul depus de Domnia Sa, despre etapele de desfăsurare a reparatiilor, refacerea picturilor ca  aceasta Biserica sa fie cum arata azi la resfiinţire.







Pisanie -din istoria Bisericii
Comisul Ioan Mavromat
Preot Dumitru Volentiru: . ,,Biserica „Sfântul Mucenic Dimitrie“ a fost construită în anul 1834 de către comisul Ioan Mavromat, secundat de către medelnicerul Grigorie Racliş, ambii din Botoşani, pe o temelie de piatră neuniformă, aparţinând altei biserici mai vechi construită probabil după 1700. 
 Pe parcursul timpului a devenint capelă militară a Garnizoanei Botoşani (după anul 1910). A avut acest statut până după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Din 1945 biserica a fost închisă, slujindu-se Sfânta Liturghie după 1980 
Pe 1 noiembrie 1993, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, am fost numit paroh. Când am preluat oficiul parohial, Biserica a fost într-o stare avansată de degradare, din cauza mişcărilor seismice şi a faptului că o perioadă lungă nu a fost îngrijită. 
Atunci, văzând starea în care se afla, m-am gândit că trebuie să facem nişte eforturi pentru a o readuce la aspectul şi frumuseţea iniţială. 
 Documentaţia tehnică a restaurării a fost întocmită de prof. dr. ing. Marcel Patraş din Iaşi, care a condus şi lucrările de consolidare, alături de ing. Adrian Iosub din Botoşani În anul 1994 au început demersurile pentru lucrările de reabilitare. După întocmirea documentaţiei, s-au obţinut aprobările necesare, astfel că lucrările de consolidare au început în anul 2007. Au urmat tencuielile interioare şi exterioare, în paralel construindu-se şi complexul parohial, format din sala de prăznuire, capela mortuară, casă parohială, lumânărar şi alte anexe gospodăreşti. A urmat pictarea lăcaşului de închinăciune între anii 2006-2012 de către prof. Dan Gogu.


Mai intai a avut loc Slujba de resfinţire prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, apoi a urmat Sfânta Liturghie care s-a desfasurat pe un podium special amenajat in curtea Bisericii , la care au participat cu evlavie credincioşii din parohie şi din parohiile apropiate.
La Slujbă au participat printre enoriaşi prefectul desemnat
fostul prefect Cristian Roman, primarul Catalin Flutur

 În cuvântul de învăţătură rostit după Sfânta Evanghelie, IPS Teofan a subliniat semnificaţia şi importanţa Bisericii şi a învăţăturii Bisericii în viaţa credincioşilor creştini. 
Ne-a învrednicit Dumnezeu în această zi şi am înălţat rugăciune de mulţumire lui Dumnezeu pentru binecuvântarea revărsată de-a lungul anilor asupra acestei sfinte biserici, asupra enoriaşilor care fac parte din această parohie ocrotită de Sfântul Dimitrie şi de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. 
Am format astăzi cu toţii, cler şi credincioşi, un cor de inimi nenumărate, inimi care încearcă să bată în ritm de împărăţia cerurilor, de viaţă cât mai aproape de adevăr, de viaţa creştinească şi românească. 
Zidim biserici, venim la biserică, ne închinăm şi ne rugăm în biserică din dorul de viaţa veşnică. Şi ce este viaţa veşnică? Răspunsul la această întrebare ni-l dă Sfântul Evanghelist Ioan care afirmă că viaţa veşnică este cunoaşterea lui Dumnezeu, iar la cunoaşterea lui Dumnezeu se ajunge prin cunoaşterea credinţei, prin trăirea credinţei şi prin mărturisirea credinţei“, a spus IPS Teofan. 

La finalul slujbei au mai rostit alocuţiuni pr. protopop Lucian Leonte, care a dat citire hrisovului de sfinţire, şi pr. paroh Dumitru Volentiru, care a mulţumit binefăcătorilor şi celor prezenţi la eveniment. IPS Teofan a acordat pr. paroh Dumitru Volentiru distincţia „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei“ pentru merite deosebite în păstrarea credinţei şi promovarea culturii creştine, precum şi diplome şi distincţii de vrednicie consiliului şi comitetului parohial, dar şi binefăcătorilor lăcaşului de cult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu