duminică, 29 iulie 2012

Muzeul Zwinger- Salonul de Matematica Fizica- Drezda-Germania








Pavilionul francez. Galeriile cu arcade, se imbina pe partea curtii cu pavilioane dreptunghiulare.
Cel Nordic pe dreapta, care se margineste cu aripa de vest a cladirii galeriei, se numeste 


pavilionul Francez. 
Acestuia ii corespunde pe partea dinspre sud, salonul de matematica construit in anul 1711 -1712. Acest nume s-a dat datorita colectiei de instrumente de matematica si fizica care se gasesc aici din 1728, si care provin in mare parte de la camera de arta infiintata la curtea saxona inca din anul 1560.



Colectia expusa in salonul de matematica si fizica, cuprinde cea mai mare colectie de globuri pamantasti si ceresti, cele mai diferite aparate de masura,si numeroase ceasuri artistice.Dintre instrumentele astronomice face parte telescopul de la 1742, a carui invelis de cupru cu lungimea de 2,5 m este imbracat cu piele de marochinarie. 
In fundal se vad mari oglinzi de focalizare si iluminare. Ca si celelalte pavilioane de colt, si salonul de matematica poseda o scara frumoasa dubla spre platforma anterioara pe care am coborat-o , ajungand, la bazinele de apa inconjurate de pietre. 
Bazinele de apa, cu margini joase placate cu gresie, si peluzele ornamentale impart curtea Zwingerului. In mod simetric in genul parcurilor amenajate. Spre est, vis-a- vis de salonul de matematica este situat Pavilionul de Stiinte naturale sau Pavilionul Zoologic si Botanica





Foto: Viorica Hrustovici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu