duminică, 22 iulie 2012

Premiul Eminescu, Diploma in Rang de Excelenţă doamnei ADELA POPESCU

La ediția a X-a a decernării Premiilor ,,Teiul de Aur și Teiul de Argint'', scriitoarei Adela Popescu i s-a acordat Premiul EMINESCU, Diplomă în Rang de Excelență și Medalia ,, Teiul de Aur". Diploma în rang de excelenţă şi medalia Eminescu ,, TEIUL DE AUR” a primit-o si Sumiya Haruya din Japonia.
ADELA POPESCU S-a născut în comuna Beuca Județul Teleorman, la 7-02-1936, din părinți învățători. În 1953, la 17 ani, a debutat cu poezia ,, O picătură'' , în revista lunară Tînărul Scriitor. Pentru a doua poezie, publicată în numărul următor al revistei, a obținut un premiu la Concursul Literar Internațional, organizat de Uniunea Scriitorilor, cu prilejul celui de al IV-lea Festival Mondial al Tineretului și Studenților de la București. În 1959 a absolvit Facultatea de Filologie din București, împreună cu soțul ei, viitorul scriitor și om politic George Muntean.
Din 1994,  este membră a Uniunii Scriitorilor. A publicat poezii, în revistele Contemporanul, Romănia Literară, Viața Românească, în țară dar și în străinătate în Grecia, Italia, Iugoslavia, Suedia, USA, fiind inclusă în cateva antologii românești . Prima carte bilingvă, în română și în franceză, a fost editată la Paris, în anul 1975, la Editura Saint-Germain-des-Pres. În 1992 i-a apărut a doua carte, ,,Between Us- Time/Între noi- timpul", la Editura Moonfall Press, din Washington D.C. Volumul ,,Între noi- timpul", este a treia carte apărută în 1998, la Editura Eminescu din București colecția Amphion.
Primul volum de poezie românească și bilingvă,,Între noi timpul", din spațiul nipon, este a patra carte, apărută la Editura Michitani din Tokyo în 2003. Watashitachi no aida ni-toki/ In anul 2008 ii apare la Editura Palimpsest din Bucuresti cartea intitulată ,, A fost odată George Muntean" , alcatuită în memoria soțului ei decedat la 1 iunie 2004. Cartea cuprinde 115 devotiuni semnate, împletite cu 22 de scrieri semnificative ale lui George Muntean, un CD de pe care poate fi ascultat discursul pe care l-a rostit la 75 de ani de la Marea Unire.
Aceasta a patra editie bilingvă, româno-japoneza, contine alături de poeme deja publicate si poeme noi, numărând in total 72 poezii. "Există astfel patru editii ale scrierilor deja publicate, care ne dau sentimentul unei opere unice, crescând continuu, cumulativ", notează in postfata cărții Sumiya Haruya, laureat al Marelui Premiu Japonez pentru Traduceri si al Fundatiei Culturale Române, pentru intreaga activitate. Prima editie a volumului Intre noi – timpul a aparut la Paris (15 poeme), o alta la Washington (25 poeme traduse și recitate de traducătorul japonez Sumiya Haruya) si abia o a treia editie a fost publicată la Bucuresti (53 poeme). Intr-o Schită de autoportret, autoarea explică misterul celor patru volume care poartă acelasi titlu, dar si "mandria pentru limba română cea frumoasă".

In anul 2010 i-a aparut a 5-a carte, sub aripa editurii Anima din Bucuresti. La 22 octombrie 2003, la Salonul Internațional de Carte Romanească, organizat la Iași de către Biblioteca Județeană ,, Gh. Asachi,, i-a fost decernat ,, Premiul pentru Poezie" , pentru ediția bilingvă romană japoneză, Între noi timpul (președintele juriului Constantin Ceopraga) În același cadru, Institutul Național pentru Societatea Culturală i-a acordat Adelei Popescu,, Diploma de Excelență și Ordinul Cultural Mihai Eminescu" pentru același volum. 
În 25 martie 2004, la Craiova, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Dolj, Guvernul Romaniei, Ministerul Culturii și Cultelor și Revista Lamura i-au acordat Adelei popescu premiul ,, Alexandru Macedon" pentru performanța de a fi primul poet roman publicat în Țara Soarelui Răsare. În februarie 2011, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani, Uniunea Scriitorilor din Romania și Asociația Scriitorilor București i-au acordat Adelei Popescu ,, Diploma de Merit" pentru activitatea sa deosebită în promovarea literaturii române vreme de mai multe decenii și pentru valoarea recunoscută a operei sale. La mijlocul anului 2010 la editura Anima a apărut antologia  bilingva Intre noi timpul in care Adela Popescu reuneste 99 poeme o schită de autoportret, precum si fragmente critice si epistolare.

Pentru coperta poeta a ales fotografia din 1961 realizată de George Muntean. Cartea este dedicată memoriei lui Holley Chirot, pictorita americană “care a impodobit, cu lucrările ei neobisnuite trei din cartile mele” Versiunea franceză, ca o imagine in oglinda a fost realizată de Claudia Dumitriu si Zaharia Macovei. Atentia cititorului este atrasă de teme cum ar fi timpul uneori privit ca o distanta( Intre noi timpul ), dragostea, poezia(Invocatie, Creion, S-au saturat cuvintele).
,,Doamne, mă uit la mîinile mele subțiri:
 cînd am ridicat muntele acesta semeț 
 care nu mă recunoaște?
 
Mă uit la pleoapa mea 
 Fragilă ca o petală: 
 cînd am ridicat din mare 
 soarele acesta orbitor 
 care mă pîrjolește? 


 Unde e, Doamne duminica noastră 
 răsplătitoare atîtor minuni pămantești, 
 egală Odihnei Tale Cerești 
 după facerea lumii acesteia 
 nedesăvîrșită în vecii vecilor"?.....


Palatul Parlamentului
Viorica Hrustovici, poeta Adela Popescu, Minodora Topala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu