luni, 2 noiembrie 2015

Întâlnire de lucru pe probleme politice, administrative şi guvernare a OFL


  
În perioada 30 octombrie - 1 noiembrie -2015, la Botoşani a avut loc o întâlnire de lucru a Organizaţiei Femeilor Liberale, pe probleme politice, administrative şi guvernare. Au participat deputata Lucia Varga, preşedinta  Organizatiei Nationale a Femeilor Liberale, Sînziana Secrieru şi Mirela Saucă co-președinte al Organizației Judetene a Femeilor Liberale Botoşani, reprezentantele  filialelor din ţară şi a membrelor OFL Botoşani.
Lucia Varga, deputată PNL, vicepresedinta Partidului National Liberal, preşedinta  Organizatiei Nationale a Femeilor Liberale
La această activitate am fost invitată de consiliera Cătălina Lupaşcu pentru a prezenta tema despre femei şi cu femei exprimată prin carte poştală şi filatelie, pentru care îi mulţumesc foarte mult.
În calitate de membră a Asociaţiei Filateliştilor din Botoşani şi membră a Uniunii Internaţionale a Femeilor Române, eu desfăşor o activitate voluntară- nonprofit- şi, de mai multă vreme mă preocup de realizarea unor colecţii care să ilustreze prin intermediul cărţilor poştale şi emisiunilor filatelice, aspecte  ale activităţilor femeile  de-a lungul timpului. De asemenea am extins problematica publicând pe blogul meu personal http://1-cultural.blogspot.com  în care prezint aspecte relevante ale activităţii femeilor din diferite domenii  de activitate ale vieţii economice, politice, culturale şi sportive. Pe baza  cărţilor poştale ilustrate şi a timbrelor  am realizat exponatele ,, Femei celebre de-a lungul istoriei". Cărtile poştale au circulat în perioada 1890-1920.
 

     Exponatul exprimat cu material filatelic, are ca scop să prezintă lupta femeii pentru drepturile civile, politice şi juridice cât şi emanciparea economică deoarece femeia trebuie să trăiască în echilibru şi concordanţă cu semenii şi cu natura înconjurătoare. 

     Pentru a prezenta aceasta temă generoasă am prezentat din toate mediile sociale, politice, culturale si juridice personalitati feminine, atent alese de-a lungul istoriei care s-au evidentiat in domeniul lor de activitate fiind primele care au obtinut Premii importante cum ar fi: medicina, arte vizuale, literatura, cercetare, stiinta, muzica, sport, politica, juridica.

       Cele peste 450 de piese adunate până acum, reprezintă femei celebre, din care 50 de românce. Toate sunt pioniere într-un domeniu sau altul, reuşind să spulbere mituri ale timpului, demonstrând prin inteligenţă şi tenacitate, că pot fi la fel de performante ca şi bărbaţii şi că, uneori, pot chiar şi să-i depăşescă.

Emanciparea femeii, este de fapt, măsura gradului de civilizaţie generală a societăţii. Înapoierea economică şi culturală, lipsa de drepturi politice, lovesc în primul rând femeile, privite azi încă în multe ţări ale globului, drept anexe ale bărbaţilor. 

Daca pictorii isi pot lua modelele anonime dupa  fizionomii,  filatelistii se exprima prin timbre prin personalitati reprezentative. In cazul de fata in acest  exponat au fost alese personalitati emblematice, din diferite perioade ale istoriei care reprezinta feminismul romanesc si international.si are ca scop omagierea femeilor care au fost care sunt si vor veni.

 Încă din Paradis, EVA a stat alături de ADAM .si  s-a afirmat ca o entitate de care ADAM  şi-a demonstrat că are propria ei individualitate. În mod semnificativ o femeie a fost aleasă de Dumnezeu, să găzduiască prezenţa fiului lui Dumnezeu între oameni .

Exponatul meu are o tema frumoasă, generoasă exprimat cu material filatelic incintant privind istoria feminină, care permite să se scoată în evidenţă faptul că femeile au fost pioniere într-un domeniu sau altul, şi au dovedit că pot face aceleaşi lucruri ca şi bărbaţii. Nereuşita unora a fost provocare pentru altele să încerce să dovedească că au aptitudini pentru aceea meserie–


Acest exponat nu are doar valoare materială, ci una spirituală, oferind exemple reale ale implicării si contributiei femeilor la rezolvarea problemelor sociale si ale luptei pentru recunoaşterea drepturilor lor fireşti. 
În acest exponat este o concentraţie de informaţii care ne conduc la ideea că femeia a avut un rol important în societate şi îl are : mamă, soţie, om de ştiinţă, medic, educator şi politician

Când studiezi viaţa personalităţilor feminine reprezentate pe cartea poştală ilustrată sau filatelie, pentru a alcătui un exponat, realizez că în viaţa de toate zile am contactat cu multe modele feminine, care s-au evidenţiat de-a lungul carierii lor de 20, 30, sau 40 de ani, care au contruibuit în educaţie, sănătate, justiţie, tehnică, sport. Şi atunci imi dau seama ca nu am făcut degeaba exponatele in filatelie si cartofilie, care prezintă personalităţi feminine de acum o sută de ani.  

                           Discurs ,, FEMEIA DE IERI , FEMEIA DE AZI".


Femeia de azi este, fără doar si poate, rezultatul a sute de ani de perfectionare.

De-a lungul timpului, urmasele Evei au reusit să dovedească ca sunt capabile nu numai  in treburile casei si cresterea copiilor ci şi în alte activităţi.
Femeia de ieri este femeia care s-a implicat si a contribuit la rezolvarea problemelor sociale si a luptat pentru recunoasterea drepturilor ei juridice.
Femeia de azi sunteţi dumneavoastră, femeile politiciene, care luptaţi pentru egalitate de şanse egale între femei şi bărbaţi. Sunteţi continuatoarele celora, care le-am prezentat în exponatele mele.
Femeia de ieri a contribuit la înfiinţarea şcolilor, ajutorarea femeilor cu un loc de muncă, înfiinţarea de Societăţi caritabile pentru ajutorarea femeilor sărace  si copii orfani.
Femeia de azi: Am avut ocazia să particip la distribuirea pachetelor bătrânilor de la Azil, copiilor de la cămine şi familiilor cu mulţi copii de reprezentantele al OFL Botoşani prin doamna Sânziana Secrieru, preşedinta OFL Botoşani, care împreună, cu un grup de tineri, cu organizare foarte bună au oferit pachete, o mică bucurie celor nevoiaşi. Am admirat bucuria de a dărui şi bucuria persoanelor de a primi.
Femeia politiciană de ieri s-a implicat si a contribuit la rezolvarea problemelor sociale si a luptat pentru recunoasterea drepturilor ei juridice. Acest aspect l-am prezentat în exponatele de carte poştală şi timbre despre  emanciparea socială, economică şi intelectuală a femeii în România,   după un studiu a doamnei Ştefania Mihăilescu şi emanciparea în mai multe ţări. Dacă în trecut femeia nu avea acces la studierea medicinei, tehnicii, astăzi  femeia secolului XXI are libertatea deplina : să aleagă partenerul pe care si în România   îl doreste, meseria care ii place, să facă copii atunci când vrea si nu când se nimereste, să-si spună parerile, să-si exprime votul, să fie ea însăşi in fiecare clipa.
Femeia politiciană de azi,  trebuie să fie un bun diplomat, cu iniţiative concrete, cu propunerea unor proiecte care, vor fi  utile societăţii. În societate, femeia ar trebui să fie un ambasador al decenţei, al eleganţei, al respectului şi al unităţii familiale.
 -Femeia de azi este femeia puternică, ce luptă pentru dorintele sale, adică DE 3 ORI FEMEIE, femeia care doreste să invete ceva nou si o ajută in carieră, femeia de succes in carieră, si femeia mama sau sotie. 
In concluzie eu cred ca femeia de astazi trebuie sa fie puternică, hotărâtă, independentă, in stare să se descurce singură, sigură pe ea, dar in acelasi timp sensibilă si să nu-si piardă din feminitate. Meseria pe care doreste să o practice poate fi oricare, asa cum am prezentat in exponatul meu ,, Personalitati feminine de-a lungul istoriei”.
       Eu am organizat începând din anul 2007 expoziţii dedicate zilei de 8 Martie şi nu numai am publicat în diferite reviste despre valori feminine, am publicat istoria feminină exprimată cu ajutorul cărţilor poştale şi materialului filatelic cu tema ,, Emanciparea femeii”
Ce  obţii prin organizarea acestor  expoziţii ?
Atunci când organizezi o expoziţie dedicată zilei de 8 Martie, ziua femeilor în general poţi oferi un cadou spiritual prin aceasta, transmiţând omagiul mamelor şi tuturor femeilor. Un moment plăcut pentru a vorbi de bine pe semenelor noastre. E bine să ne aducem aminte de cele care au fost, cele care sunt lângă noi să le mulţumim şi femeilor care au plecat peste graniţă pentru ca familia lor să aibă un venit, să mulţumim bunicilor care au rămas cu nepoţii acasă, tuturor mamelor. Să mulţumim medicilor care au grijă de sănătatea noastră, profesorilor care ne-au educat copiii noştri şi nu în ultimul rând femeilor poliţiste care ne asigură linistea. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu