duminică, 6 noiembrie 2016

Interviu realizat cu doamna doctor Silvia Maria Ţighiliu- despre importanţă procedeului chirurgical pentru pacient şi pentru ştiinţa medicală-


În cadrul  Conferinţei ,, Zilele Medicale Botoşănene” , ediţia a VI-a care s-a desfăşurat în perioada 7-10 septembrie la Botoşani, doamna  dr.Maria Silvia Ţighiliu, medic primar chirurgie generală, doctor în ştiinţe medicale, şef secţie Chirurgie Spitalul Judeţean de Urgenţă ,, Mavromati", Botoşani împreună cu dr. Radu Constantin Laurian, medic primar chirurgie generală, dr. Pleşca Constantin medic primar chirurgie generală, în sala ,, M. Eminescu" au prezentat prin transmisie LIVE din timpul operaţiei în blocul operator-Colecistectomie Laparoscopică. La acest simpozion au participat medici specialişti din doate domeniile de activitate şi medici chirurgi medicină generală.
Cu această ocazie, în respect faţă de valorile morale, am considerat că trebuie să-i cunoaştem pe medicii care se implică emoţional şi profesional în acest oraş cultural botoşănean. Oraşul  este cunoscut şi ca locul geniilor Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Ştefan Luchian, George Enescu, Grigore Antipa, Alexandru Zub, Mihai Ciucă şi alţii.
Pentru a solicita un interviu unui chirurg trebuie  să prinzi un moment liber de 5 minute între operaţii.
O zi de muncă a unui chirurg înseamnă că în momentul intrării în sala de operaţie  problemele personale şi toate îngrijorările obişnuite de zi cu zi sunt uitate într-o clipă. În condiţii de stres, pentru orice chirurg, o greşeală de un milimetru poate însemna trecerea graniţei dintre viaţă şi moarte. Acolo, în sala de operaţie, trebuie să-ţi faci meseria cum ştii mai bine. Împreună cu o echipă formidabilă, se operează ore în şir în fiecare zi. Important este ca pacienţii să fie mulţumiţi.
Este o meseria care te educă şi te formează în grija pentru detaliu, pentru precizie. In orice profesie trebuie să fii cel mai bun pentru ca oamenii să apeleze la tine şi pentru ca tu la rândul tău să ai mulţumirea sufletească că ai făcut totul cu plăcere şi profesionalism.
Pentru a realiza un interviu cu doamna Dr.Silvia Ţighiliu a trebuit să mă strecor în timpul programat între o operaţie şi consultaţii ale pacienţilor din salon. Mai este o jumătate de oră până ce doamna dr.  Silvia Ţighiliu  va intra în sala de operaţie. Am abordat-o în acest timp. Am rugat-o să-mi acorde câteva minute. A acceptat cu zâmbetul care o caracterizează şi atunci când vizitează pacienţii.
Într-o perioadă delicată din sistemul sanitar în care zeci de medici aleg să plece în străinătate, o echipă de chirurgi botoşăneni fac operaţii zilnice şi de aceea mi-am propus să prezint pe blogul de cultură botoşăneana http://1-cultural.blogspot.com  despre aceşti medici chirurgi de la Secţia de Chirurgie Generală din Spitalul Judeţean de Urgenţe ,, Mavromati”, Botoşani şi cu această ocazie să le mulţumim pentru dăruirea profesională, momentele de încurajare, momentele de bucurie pe care le-au împărţit cu pacienţii operaţi pentru reuşitele obţinute. 
VĂ MULŢUMESC ÎN NUMELE TUTUROR PACIENŢILOR care au apelat la serviciile medicale.
La Spitalul Judeţean de Urgenţe ,, Mavromati”  Botoşani , Secţia de Chirurgie Generală se află la etajul VI şi pe acest palier sunt  70 paturi dispuse în saloane cu 4 si respectiv 2 paturi din care 16 saloane cu 4 paturi şi 3 rezerve cu 2 paturi, o rezervă terapie intermediară, o sală pentru pregatire preoperatorie, două săli pansamente. In cadrul sectiei funcţionează ,,Compartimentul de endoscopie digestivă”, unde se efectuează endoscopii digestive inferioare – colonoscopii – simple si cu biopsie, necesare diagnosticării afectiunilor tractului digestiv. Doamna dr. Maria Ţighiliu este şef de secţie chirurgie generală la Spitalul Judeţean ,, Mavromati”, Botoşani şi colaborează cu 8 medici chirurgi şi toţi bărbaţi. Am observat că în calitate de şefă a secţiei de chirurgie generală, doamna doctor este bine organizată, atentă la detalii si apropiată de oamenii cu care lucrează, calităţi pentru care colaboratorii o respectă şi   împreună exprimă o forţă, un tot , o reuşită pentru servicii medicale de calitate. Programul unui medic chirurg este foarte încărcat. Consultaţii în Policlinică, gărzi, operaţii, supraveghere post operatorie. După acest program, medicul are nevoie de odihnă pentru următoarea zi, când va intra din nou în sala de operaţie. Pentru că doamna doctor Silvia Ţighiliu are o echipă minunată cu care colaborează  în fiecare zi, medicii chirurgi sunt optimişti. Mai multe cazuri rezolvate. 
Hrustovici Viorica: 
Vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre echipa dumneavoastră de medici chirurgi şi asistenţi medicali, pentru a-i cunoaşte şi de a le mulţumi.                     Dr. Silvia Ţighiliu:
,, Am o echipă de 8 medici chirurgi cu vârsta între 31-48 ani cu care colaborez: . dr. Constantin Pleşca – medic primar chirurg, doctor în ştiinţe medicale, dr. Iulian Preda – medic primar chirurg, dr. Liviu Daniel Bişcă– medic primar chirurg– competenţa în endoscopie digestivă, dr. Bogdan Constantin Viziteu– medic specialist chirurg, dr. Radu Constantin Laurianmedic primar chirurg– competenţa în endoscopie digestivă, dr. Cristian Vicol – medic specialist chirurg, dr. Dan Leuca – medic specialist chirurg şi dr Ionuţ Husac împreună cu  asistenta sefă- Loredana Dascălu care coordonează activitatea a 18 asistenti medicali şi 8 infirmiere.. 
Secţia este structurată din punctul de vedere al personalului medical în secţia- asistenţi şi infirmiere care îngrijesc pacienţii şi la bloc operator lucrează 7 asistenţi şi 5 infirmiere. Fiecare membru al echipei este foarte important şi îşi cunoaşte foarte bine obligaţiile care-i revin. Pentru orice act medical de calitate profesională aceste  intervenţii chirurgicale se fac în echipă şi nu putem unul fără celălalt".( medici, asistenţi şi infirmiere”).

Echipa de medici chirurgi  al Spitalului Judeţean ,, Mavromati"
Cea mai mare provocare pentru ca să devii chirurg, este şi cred că trebuie să ai acel- să zicem duh sau chemare, mult talent. Este medicul care este disponibil zi si noapte şi uneori işi lasă familia sau lucrurile importante ca să salveze o viaţă în acest context mă înclin cu respect
  .


 
H.V.- De curând a fost prezentat în cadrul simpozionului, în prima audiţie, o intervenţie chirurgicală efectuată în blocul operator- transmisie LIVE- cu ajutorul laparascopul, vă rog doamna doctor să ne spuneţi câteva cuvinte despre importanţă procedeului chirurgical pentru pacient şi pentru ştiinţa medicală- Dr. Ţighiliu:
 ,,Scurt istoric –initial laparoscopia (sau coelioscopia) presupunea doar examinarea, explorarea cavitatii peritoneale fără tratamentul cunoscut astazi. In 1940 începe insuflarea cavitătii peritoneale cu gaz carbonic pentru a facilita aceasta explorare. In 1955 un ginecolog parizian(Raoul Palmer) realizează prima tentativă de laparoscopie diagnostică reuşind o biopsie ovariană. In 1987 un chirurg din Lyon (Philippe Mouret) realizează prima colecistectomie laparoscopică –începând cu acest  moment chirurgii generalişti încep să realizeze tot mai multe gesturi laparoscopice pentru numeroase afectiuni abdominale.
Laparoscopia este o procedură chirurgicală ce foloseşte un tub subtire, luminat, numit laparoscop, ce este introdus în abdomen printr-o mică incizie la nivelul peretelui abdominal si care este folosită pentru examinarea organelor abdominale sau genitale interne. In multe cazuri, laparoscopia elimină necesitatea unei operatii extensive (laparotomie) ce ar necesita o incizie mare a abdomenului. Laparoscopia implică riscuri mai mici, este mai putin costisitoare si poate fi efectuată cu o  spitalizare de mică durată. Cu ajutorul camerei video, medicul obţine imaginea organului asupra căruia se efectuează intervenţia chirurgicală. Laparoscopul este dotat cu lentile ca si telescopul pentru a amplifica structuri ale corpului, o lumină puternică pentru a le lumina, si o camera video in miniatura. Camera trimite imagini din interiorul corpului la un monitor TV în sala de operatie. Instrumentele chirurgicale de specialitate pot fi introduse în cavitatea abdominală prin incizii mici”.
Hrustovici Viorica:Ce fel de anestezie este folosita pentru interventiile laparoscopice?
Dr. Silvia Ţighiliu
,,Pentru toate interventiile laparoscopice se foloseste anestezia generală Se introduce  un gaz în abdomen  pentru ca organele intraabdominale să poate fi vizualizate.De aceea este nevoie de o relaxare a întregii musculaturi abdominale.
H.V.: Ce tipuri de interventii chirurgicale pot fi efectuate apeland la laparoscopie?
Dr. Silvia Ţighiliu
,, Se pot efectua aproape toate tipurile de intervenţii abdominale prin procedeul laparoscopiei . Gold standardul pentru colecistectomia laparoscopică. Tot mai mult teren a câştigat şi apendicectomia laparoscopică: -la femeiile tinere sub masca unei apendicite acute se poate ascunde un chist ovarian rupt cu hemoperitoneu.                                                 

 -La pacienţii  cu obezitate, pentru o simplă apendicectomie trebuia făcut o incizie mare şi riscul de supuraţii a plăgii operatorii era foarte mare. În scopul diagnosticării o simplă laparoscopie poate recolta biopsie dintr-un nodul metastazic hepatic sau al  carcinomatoza peritonială. În cazul traumatismelor abdominale  închise sau a plăgilor penetrante o laparoscopie poate pune diagnosticul împiedicând o laparotomie  inutilă.
Avantajele colecistectomiei laparoscopice
-Dacă  operatia clasică era o  intervenţie agresivă asupra organismului  pe care o percepea ca pe un şoc traumatic, prin procedeul laparoscopie inciziile sunt mici şi se vindecă fără cicatrici vizibile astfel pacientul poate merge mult mai devreme acasă.
-Complicatiile postoperatorii si durerea după operatie sunt mult diminuate.
-durerea postoperatorie a pacientului este mult redusă comparativ cu tehnica tradiţională.
- riscul de a dezvolta aderente postoperatorii este mult scazut-
In timpul laparoscopiei se mai pot efectua si alte proceduri chirurgicale, precum:
-îndepărtarea aderenţelor .
-repararea unei hernii hiatale sau inghinale.
-cu acest aparat pot fi recoltate şi probe de ţesut pentru biopsie.
Pacientul vârstnic suportă mult mai bine intervenţia laparoscopică cu analgezice, mai puţine cu  scăderea infecţiei plăgilor, rata mai redusă a aderenţelor, reluarea rapidă a alimentaţiei, reluarea funcţiei respiratorie, mobilizarea precoce ne conduc toate acestea la reuşita interveţiei cu o evoluţie bună pentru pacient şi de ce nu pacienţii vor fi mulţumiţi.
Botoşănenii nu mai trebuie să plece până la Iaşi pentru a face o colonoscopie sau laparscopie pentru că Spitalul Judeţean de Urgenţe Mavromati  are în dotare un cronoscop de ultimă generaţie. De regulă 
medicul Silvia Maria Ţighiliu, şeful Secţiei de Chirurgie  împreună cu Laurian Radu şi Liviu Bâscă, Cristian Vicol, efectuează  aceste colonscopii.

Foto imagini saloane cu 3 paturi.


Foto din interiorul secţiei de chirurgie generală
H.V. Doamna dr Silvia Ţighiliu, vă rog frumos să ne spuneţi despre implicarea emoţională şi profesională în această profesie grea, de care depind de dumneavoastră să-i salvaţi pacienţi bolnavi, vârstnici şi nu în ultimul rând pacienţii care suferă accidente grave?
Dr. Silvia Ţighiliu:

,,Mă întrebaţi despre trăiri???  A fi chirurg şi a opera, este ca un obraz cu o mare iubire, Când eşti tânăr înaintea oricărei intervenţii chiar mici apendicectomie, numai ai teamă. Ai fluturi în stomac ca şi cum te-ai întâlni cu iubita sau iubitul. Când eşti matur şi cu experienţă,  intervenţiile mici nu-ţi mai dau emoţii. Atunci îţi doreşti intervenţii chirurgicale mai grele, mai complicate ca şi o iubire de maturitate cînd cuplu se ştie atât de bine unul cu altul până la cele mai mari profunzimi, aşa este şi întâlnirea chirurgului cu corpul uman din faţa lui. Dar şi tânărul şi maturul chirurg va fi cel mai fericit când va salva o viaţă şi atât el, cât şi pacientul vor fi conştienţi de acest lucru. Toţi banii din lume nu fac cât acest sentiment profund -conştientizarea că ai salvat o viaţă. De aceea poate, putem trece peste această viaţă grea, cu momentele limită din punct de vedere al stresului, efortului fizic, ponegrinilor inerente, momentelor de eşec. Ştim că undeva, cineva ne iubeşte şi ne dă mereu o fericire inimaginabilă acea clipă teribilă de a dărui cuiva o a doua şansă la viată" 
a declarat doamna doctor Silvia Ţighiliu, de altfel romantică, pentru care îi mulţumesc din suflet pentru această metaforă a trăirii cu dragoste, a responsabilităţii, a bucuriei că a reuşit să dăruiască o a doua şansă la viaţă a unui pacient suferind.
Cele câteva minute s-au scurs repede timpul este cronometrat pentru un medic chirurg şi înţeleg să mă retrag nu înainte de a-i mulţumii pentru optimismul domniei sale de-a se implica, ca asistenţa medicală să fie profesională cu respectarea strictă a regulilor impuse de profesie, toate astea pentru pacient. Fericirea ei v-a fi în aprecierea pacientului.
Asta-i viaţa unui chirurg. Ce vrem noi pacienţii ?? Vrem medici bine pregătiţi. Dar medicii, după 6 ani de facultate, apoi specializarea de 6 ani, urmează participări la Conferinţe la nivel naţional şi internaţional pentru că tehnica operatorie evoluează. 
Un medic, ca să fie un bun chirurg trebuie să aibă calitătile: decis, bine organizat, practic, constiincios, să ajute pacientii, să le  inteleagă starea de sănătate. Să asculte intrebările si preocuparile pacientilor. Să fie stăpân pe ceea ce face şi să aibă incredere că poate duce la capăt o intervenţie, totul având ca rezultat salvarea pacientului pe masa de operatie.
Apelăm la un medic chirurg dacă avem încredere enormă în ea sau el, care este bine informat. Un doctor cu experientă şi cu siguranţă poate salva viata unui om în decurs de căteva secunde care fac diferenta dintre viată si moarte intr-o eventuală complicatie intraoperatorie.  Dar medicul, pentru ca să fie bun, aşa cum dorim noi consumatorii de servicii de calitate, trebuie să-şi cumpere o carte, să participe la Conferinţe Naţionale şi Internaţionale, toate astea din  buzunarul personal, (cazare, masă, transport).    
Întrebare: ce salariu are un medic chirurg ca să suporte aceste cheltuieli necesare?? O problemă. 
Dar riscurile cu care se confruntă un medic chirurg de contaminare în timpul intervenţiei chirurgicale? O problemă. 
Timpul necesar de odihnă. O problemă. 
Mereu auzim : ,,Nu sunt medici suficienţi”. Dar cum sunt stimulaţi nu auzim. 
Mi-am mai pus o întrebare: Viaţa de famile. Mai au timp medicii chirurgi să se bucure de viaţa de familie???. O problemă. 

Un comentariu:

  1. Am fost și eu pacient pentru o lună de zile la Chirurgie. Un accident cu bicicleta în urma căruia am avut diagnosticul: Hemoperitoneu în cantitate medie prin ruptură posttraumatică de splină în doi timpi,fracturi arcuri costale V,VI, stâng,Hemotorax Minim.Contuzie pulmonară.Luxație deschisă deget I mâna dreaptă.Contuzie hemibazin stâng și 1/3 superioară coapsa stângă.Hepatită virus C.Hematon 1/3 superioara coapsa stângă.Am fost foarte bine îngrijit, mulțumindu-le din suflet colectivului medical, Domnilor medici chirurgi Constantin Pleșca și Iulian Preda , asistentelor, brancardieri Dragoș, îngrijitoarelor, doamnelor care ne serveau masa. Să vă dea Dumnezeu sănătate și putere de muncă. Trăiesc datorită muncii dumneavoastră.

    RăspundețiȘtergere