luni, 30 mai 2016

Castelul Pieskowa Skała , este construit pe o stanca de calcar   în valea râului Prądnik, Polonia . Acesta este la 27 km nord de Cracovia , în apropiere de satul Sułoszowa . 
Castelul a fost menționat pentru prima dată în documentele latine ale polonez regelui Władysław I Cot de mare (Władysław Łokietek) înainte 1315, ca "castru Peskenstein".
 Istoria castelului Pieskowa Skała
 Castel, construit de regele Cazimir III cel Mare , este unul dintre cele mai cunoscute exemple de arhitectura renascentista poloneza. Acesta a fost ridicat în prima jumătate a secolului al 14-lea, ca parte a lanțului de castele fortificate, ce se extinde la nord-vest de Cracovia la orașul Częstochowa .
 Castelul a fost renovat și donat în 1377 de regele Ludovic I al Ungariei lui Piotr Szafraniec de Łuczyce , dupa informatiile cronicarului din secolul al 15-lea Jan Długosz , dar familia a câștigat drepturile depline de proprietate ale castelului numai în 1422 de la King Władysław II Jagiełło, ca urmare recunoașterii  serviciului credincios la Bătălia de la Grunwald către Piotr Szafraniec, șambelanul de Cracovia.
Castelul a fost reconstruit în 1542-1544 de Niccolò Castiglione, cu participarea si a lui  Gabriel Słoński din Cracovia. 
Sponsorul reconstrucție a castelului în stil manierist fost calvinist, Stanisław Szafraniec, voievodul Sandomierz . La acel moment, turnul medieval original a fost transformat într-o loggie dublu pitoresc decorat în tehnica sgraffito. 
Între 1557 și 1578,  curtea  înconjura Castelul iar  la nivelul de două etaje superioare erau  arcade, impodobite. 
Ultimul proprietar al castelului familiei Szafraniec fost Jędrzej, fiul lui Stanisław lui, care a murit  în 1608.
După moartea lui Estate a fost cumpărat de către Maciej Łubnicki și mai târziu de către familia Zebrzydowski. 
In 1640 Michał Zebrzydowski a  construit bastionul cu  fortificatii, o poarta baroc și o capelă.  În 1903 a fost cumpărat de către Pieskowa Skała Societatea condusa de Adolf Dygasiński și cu timpul predat statului polonez.

 Dupa o recenta restaurare, acest palat de la inceputul secolului XIV gazduieste acum doua expozitii permanente ale Muzeului National: „Arta din vechea Polonie din secolul XII pana in secolul XVIII” si „Arta ortodoxa din vechea republica poloneza”. ambele expozitii constau in intregime din arta religioasa dinainte ca ideea de „arta” sa fie aplicata unor subiecte non-religioase. Majoritatea provin direct din propriile biserici ale Cracoviei sau altele din zona, Elementul central este fara indoiala opera din secolul XVI, „Hristos calarind un magar” – o statuie de lemn aproape in marime naturala cu Iisus Hristos stand cu ochii pierduti si cu magarul inhamat la caruta.


Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei. Desi figureaza printre ultimele din tara dupa criteriul dimensiunilor, Ojcow a fost rasplatit cu un premiu pentru diversitatea extraordinara a plantelor (peste 1000 de specii) de aici.
Parcul National a luat fiinta in 1956 pe o suprafata de 14,40 km patrati extinsa ulterior la 21,46 km patrati. Ojcow se suprapune peste vaile raurilor Pradnik si Saspowska.
Peisajul este caracterizat de prezenta padurilor dese, a formatiunilor calcaroase si a ravenelor adanci sapate de apa in faza tarzie a Jurasicului. Multe dintre rocile emblematice din Parcul National Ojcow au primit din parte localnicilor nume specifice (precum Acul lui Deotyma, Poarta Cracoviei) si au nascut legende nemuritoare. Cele mai vechi urme de locuire umana descoperite pana acum dateaza din Paleolitic si au o varsta estimata la 120,000 ani.
In regiune au fost inregistrate 400 de pesteri, formand habitatul a 15 specii de lilieci, dintre care doua deschise vizitatorilor: Pestera Neagra si Pestera Lokietek. Dar acestea nu sunt singurele atractii care fac cinste locatiei. Patrimoniul cultural cuprinde castelele Kazimierz, Pieskowa, biserica Grodzisko si “Capela de pe apa” (Kaplica Na Wodzie) construita in 1901. Mai mult decat atat, rezevatia este populate de 120 de specii de pasari care o fac destinatia perfecta pentru cei care cauta recreerea in mijlocul naturii.    
Alte puncte de interes din afara Cracoviei mai sunt: salina Wieliczka, Muntii Tatra aflati la 100 km spre sud, orasul istoric Czestochowa si fostul lagar de concentrare nazist de la Auschwitz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu