joi, 4 octombrie 2018

Poem reprezentativ trei poeţi: Lucia Olaru Nenati, Nicolae Dabija și Victor Teișanu.


Doamna Lili Bobu care patronează Asociația Culturală Regal d’Art a realizat de-a lungul vremii multe lucruri deosebite: spectacole dedicate lui Grigore Vieru și lui Eugen Doga ș.a., seturi de cărți poștale în stil de epocă,  ediții ale unor cărți deosebite  ce pot fi asemuite cu bijuteriile Fabergẻ. Mai ales, la opera și posteritatea lui Grigore Vieru lucrează ea de multă vreme, străduindu-se să atingă desăvârșirea exhaustivă, adunând tot ce reprezintă posteritatea lui într-o carte enormă, aurie, ce ar merita numele de ”Cartea de Aur”. Acum, de curând, ea a editat trei cărți mono-poem, cuprinzând, câte un poem reprezentativ semnat de trei poeți importanți apreciați de ea și poate nu numai: Lucia Olaru Nenati, Nicolae Dabija și Victor Teișanu, poemul respectiv fiind  tradus în circa 20 de limbi, nu numai din spațiul european, ci și din cel asiatic. Între variantele acestor traduceri sunt intercalate tablouri superbe, consonante temei, printate pe un pergament special. 
Hârtia cărților este de mătase, coperta îmbrăcată în catifea editorială de diferite culori, de pildă, în cartea doamnei Lucia Olaru Nenati culoarea este roșu-purpuriu, amintind de poemul ei ”Academia de aur si purpură”.  Pe coperta acestei cărți ce cuprinde poemul ”Uitam să mă trezesc în zori” maestra a lipit, hand made, desigur, o efigie reprezentând o camee feminină sau o roza (floarea vieții la daci) îmbrăcată în aur lichid, pictat de ea si pe care a postat cristale Swarowski. 
La Nicolae Dabija coperta e din catifea albastră, iar efigia aurită reprezintă imaginea stilizată a unui ochi, titlul cărții – și poemului - fiind ”Ochiul al treilea”
Culoarea cărții lui Victor Teișanu intitulată ”Las moștenire” e verde purtând efigia aurită a unui copac.
               Aceste cărți realizate la editura PIM din Iași au o armonie unică, sugerând prin minuția artistică virtuțile bijuteriilor Fabergẻ în variantă autohtonă,  producând uimire dar, mai ales, admirație pentru felul cum știe autoarea acestei colecții intitulată ”Regal de Poezie” să exprime valoarea literară internațională a celor prezentați astfel, fiecare carte având, de altfel, în prefață și câte un grupaj de extrase din critici referitoare la valoarea poeziei lor, grupajul fiind tradus și în limba engleză. Ediţiile de până acum realizate de Lili Bobu au dobândit numeroase premii pentru artă bibliofilă.








            GRIGORE VIERU











VICTOR TEIŞANU



NICOLAE DABIJA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu