miercuri, 20 noiembrie 2019

Palatul Regal Bucureşti


Muzeul de Artă al României. Am vizitat în această vară Palatul Regal şi doresc să împărtăşesc din interiorul acestuia.
Între anii 1812-1815 boierul Dinicu Golescu construieşte pe Podul Mogoşoaiei, Calea Victoriei de azi, în apropierea bisericii Kreţulescu o casă cu parter şi etaj, cu circa 25 încăperi.
Între anii 1830-1859, boierul vinde casa Statului pentru Sfatul Administrativ.
Mai târziu domnitorul Ioan Ghica (1834-1842) transformă această clădire în reşedinţă domnească. iar în anul 1837, este folosită ca palat.
În anul 1859-1866, domnitorul Alexandru Ioan Cuza foloseşte clădirea ca reşedinţă cât şi ca palat.
Între anii 1866-1881 în palat se instaleaza Principele Carol de Hohenzollern (1866-1914)
care schimbă mult faţa palatului. Etajul I Sala Tronului şi sala de festivităţi

Putem vedea portrete pictate sau sculptate cele mai multe dintre ele oficiale a regilor Ferdinand şi Maria care au avut contribuţie la desăvârşirea României Mari. Ferdinand şi Maria prezentaţi în picioare, aşezaţi sau bust frontal.
Sceptrul, coroana, mantia de hermină, cele militare, costum, caschetă, medalii sau costumul de infirmieră sau cel de camandant onorific al Regimentului IV- Roşiori

Regina Maria îmbrăcată în costumul popular românesc, o tradiţie preluată de la regina Elisabeta şi adoptată de regina Maria ca reprezentantă a poporului român. La aceste portrete putem vedea un album de schiţe în acuarelă a reginei Maria reprezentând studii de flori şi elemente simbolice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu