marți, 23 iunie 2015

O vizita la Dubrovnik- Croatia

 Puține dintre clădirile renascentiste au supravietuit cutremurului din 1667, dar, din fericire au rămas o parte pentru a oferi o idee a patrimoniului arhitectural al orașului Dubrovnik.
Cladirile cele mai  importante sunt:
Palatul Sponza care datează din secolul al 16-lea și este în prezent folosit pentru a găzdui Arhivele Naționale .
Palatul Rectorului este o structură gotic-renascentist. Acum gazduieste un muzeu. Fațada sa este reprezentată pe verso unei bancnotei croate de 50 kuna, emise in 1993 si 2002. Sf Mântuitorul Biserica este o alta rămășiță a perioadei Renasterii,.
Mănăstirea mult  vizitata este cea Franciscana. Biblioteca mănăstirii franciscane are 30.000 de volume, 216 incunabule, 1500 documente scrise de mână de mare valoare. Exponatele includ o cruce din secolul 15  argint aurit  și  cădelniță argintata , un crucifix din secolul 18 de la Ierusalim, un martiraj (1541) de Bemardin Gucetic și iluminate rugăciune sa .
 Biserica cea mai vizitata din Dubrovnik este biserica St Blaise lui , construită în secolul al 18-lea în onoarea patronul Dubrovnik. Dubrovnik Baroc
Catedrala a fost construita in secolul al 18-lea și găzduiește un important tezaur.Trezorerie cu moaștele Sfântului Blaise.
Mănăstirea orașului Dominicana seamănă cu o fortăreață la exterior, dar în interior conține un muzeu de arta si o biserica gotica-romanic. O comoară specială a manastirii Dominicana este biblioteca cu 216 de incunabule, numeroase manuscrise ilustrate, un bogat Arhiva cu manuscrise și documente prețioase și o colecție de artă vastă.


Dubrovnik este un  oraș croat, port la Marea Adriatică , în regiunea Dalmația . Este una dintre cele mai importante cu  destinații turistice la Marea Mediterană. .  
În 1979, orașul Dubrovnik a aderat la UNESCO fiind pe lista Patrimoniului Mondial .
Dubrovnik este una dintre cele 10 cele mai bine conservate orase medievale .Deși a fost demilitarizat în 1970 pentru a-l proteja de război, în 1991, după destrămarea Iugoslaviei, a fost asediat de sârbi și muntenegreni
O alta teorie a apărut în 2007, pe baza noilor săpături arheologice . Noile descoperiri arata ca  Basilica din secolul al 8-lea și părți ale zidurilor orașului ) contrazic teoria tradițională. Dimensiunea bazilicii vechi indică în mod clar faptul că a fost o așezare mai mare la momentul respectiv. Există, de asemenea teoria că construcțiile majore din Dubrovnik au fost înaintea  erei . Aceasta "teorie grecesca" a fost sustinuta de concluziile recente ale numeroaselor artefacte grecești descoperite în timpul săpăturilor în portul Dubrovnik. 

Republica Ragusa
Cetăți medievale, Lovrijenac & Bokar, Dubrovnik
Dubrovnik, înainte de cutremurul din 1667
După căderea ostrogotă a Regatului , orașul a intrat sub protecția a Imperiului Bizantin . Dubrovnik, în aceste secole medievale avea o populație de latinizate ilirilor.  Dubrovnik a intrat sub suveranitatea Veneția (1205-1358),  Un incendiu a distrus aproape tot orasul in noaptea de 16 august 1296. Prin Tratatul de Pace de Zadar în 1358, Dubrovnik a obtinut independenta relativa ca vassal- de stat a Regatului Ungariei .
Fantana mare Onofrio lui (1438)

Teritoriul Republicii înainte 1808

Limba oficială până 1472 a fost latină . Mai târziu, Senatul Republicii a decis că limba oficială a Republicii ar fi dialectul Dubrovnik a Romance limbii dalmată , și a interzis utilizarea limbii croate în dezbatere senatorial. Gospari (aristocrația) a avut loc pe limba lor pentru mai multe secole, în timp ce a dispărut încet.Deși limba latină a fost în uz oficial, locuitori ai republicii au fost cea mai mare parte vorbitori de limbi croate (astfel cum a confirmat contele Piotr Andreevici Tolstoi în 1698, când el a remarcat "În Dalmația ... Ragusans. .. se numesc croați "  Dialectul dalmată a fost, de asemenea, vorbită în oraș.Limba italiană cea vorbită în Republica fost puternic influențat de limba venețiana și dialectul toscan .


Dezvelirea monumentului Gundulić în 1893

1918-1991

Cu căderea imperiului Austro-Ungariei în 1918, orașul a fost încorporat în noul Regatul sârbilor, croaților și slovenilor, (mai târziu Regatul Iugoslaviei ). Dubrovnik a devenit unul din 33 oblast Regatului. 
  In 1929 Iugoslavia a fost împărțită între 9 Banovina orașul a devenit parte din Zeta Banovina . In 1939 Dubrivnik a devenit parte a nou create Băniei Croației .
În timpul al doilea război mondial , Dubrovnik a devenit parte a nazist -puppet Stat Independent al Croației , ocupat de armata italiană în primul rând, și de către armata germană , după 08 septembrie 1943. 
În octombrie 1944, partizanii  lui Tito au ocupat Dubrovnik, și a devenit, prin urmare, parte din Socialiste Republica Croația și Republica Socialistă Federativă Iugoslavia . La scurt timp după sosirea lor în oraș, partizanii au executat aproximativ 78 de cetățeni influenți și bine cunoscuti, fără un proces, inclusiv preoți catolici , pe insula din apropiere Daksa . Conducerea comunistă în următorii câțiva ani a continuat urmăririle penale politice care au culminat la 12 aprilie 1947 cu captarea și încarcerarea mai mult de 90 de cetățeni din Dubrovnik. 
În 1991 Croația și Slovenia , care la acel moment au fost republici în cadrul Republica Socialistă Federativă Iugoslavia , au declarat independența. La acel eveniment, Republica Socialistă Croația a fost redenumit Republica Croația .
În ciuda demilitarizarea orașului vechi din 1970, au aplicat o strategie pentru a preveni vreodată să devină o victimă a războiului, după independența Croației în 1991.
 Iugoslave Armata Populară (JNA), de atunci compus în principal din sârbi, au atacat armata croată in oras. Noul guvern croat înființat avanpost militar din orașul în sine. Muntenegru , condus de președintele Momir Bulatović , și prim-ministru Milo Djukanovic ,odata cu  venirea la putere în revoluția anti-birocratice și aliat pentru Slobodan Milošević în Serbia, a declarat că Dubrovnik nu va rămâne în Croația pentru că a pretins că istoric nu a fost niciodată parte din Croația . Acest lucru a fost în ciuda majorității croate mare în oraș și că foarte puțini muntenegreni care au locuit acolo, deși sârbii reprezentau 6,8 la sută din populație.
La 01 octombrie 1991 orasul  Dubrovnik a fost atacat de JNA care a durat timp de șapte luni. Cel mai greu a fost Atacul de artilerie la 6 decembrie, a fost cu 19 de persoane ucise și 60 răniți. Numărul de victime în conflict conform  Crucea Roșie a fost de 114 de civili uciși, printre care poetul Milan Milisic .  Cu toate acestea, atacurile de artilerie asupra Dubrovnik au deteriorat 56% din clădirile sale într-o oarecare măsură, ca oraș  istoric. Armata croata in 1992 au eliberat împrejurimile Dubrovnik dar pericolul de atacuri bruște ale JNA a durat  încă trei ani. 
După sfârșitul războiului, daune cauzate de bombardarea orașului vechi a fost reparat. iar reparațiile s-au efectuat în stilul original. Cele mai multe dintre lucrările de reconstrucție a fost făcut între 1995 și 1999. Daunele provocate poate fi vazut pe un grafic în apropierea porții de oraș , arătând toate hit-uri de artilerie în timpul asediului, si este clar vizibil la punctele de mare în jurul orașului în forma a noilor acoperișuri mai viu colorate. TPII rechizitorii au fost emise pentru generali și ofițeri JNA implicați în atentatul.
Foto> Maria Hrustovici  sursa: Wikipedia 


Orasul vechi din Dubrovnik

interiorul cetatii
Fantana
Biserica Franciscana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu