miercuri, 24 iunie 2015

Orasul MOSTAR- oraș din sudul Bosniei și Herțegovinei .


Moschee
Sinagoga
Cel mai vechi mormant otoman seicul Mahmud Babe

Mostar  este un oraș și municipiu în sudul Bosniei și Herțegovinei . Locuit de 113169 de oameni, acesta este cel mai important oraș din Herțegovina regiune, capitala culturală, și centrul Herzegovina-Neretva cantonul al Federației . 
Mostar este situat pe râul Neretva și este al cincilea cel mai mare oras din tara. Mostar a fost numit după deținătorii punte (mostari), care în timpurile medievale  Stari Most (Podul Vechi) peste Neretva. 
  Podul Vechi , construit de otomani in secolul al 16-lea, este unul dintre Bosnia și Herțegovina repere din cele mai cunoscute, si este considerat unul dintre cele mai exemplare de arhitectura islamica din Balcani
 Așezări umane de pe raul Neretva, între Hum Dealul și Velez Muntele , au existat încă din preistorie, cum mărturisesc descoperirile de enceintes fortificate și din cimitire. Dovezi ale ocupației romane au fost descoperite care indica prezenta orașului.
Deși bazilicile creștine ale antichității  au rămas, puține surse istorice au fost păstrate și nu de mult se stie despre această perioadă. 
Numele Mostar a fost menționat pentru prima dată într-un document datând din 1474, luând numele de la poduri deținătorii (mostari); aceasta se referă la existența unui pod de lemn de pe piață pe malul stâng al râului, care a fost utilizat de comercianți, soldați, și altor calatori. În acest timp a fost, de asemenea, sediul unei kadiluk (cartier cu un judecător regional). Deoarece Mostar a fost pe ruta schimburilor comerciale dintre Marea Adriatică și regiunile bogate în minerale din centrul Bosniei, așezarea a început să se răspândească pe malul drept al râului. 
Înainte de 1474 numele a două orașe apar în sursele istorice medievale, împreună cu teritoriile lor ulterioare medievale și proprietăți - orașele Nebojša și Cimski grad.  
În secolul al 15-lea județul medieval Večenike este locul de azi Mostar pe malul drept al Neretva : Zahum, CIM, Ilici , Hraštani și Vojno.  
Acesta a fost în centrul acestei zone, care, în 1408 a aparținut anilor Radivojević, care Cim fort a fost construit (înainte de 1443). Mostar este menționată indirect într-un hrisov a regelui Alfonso V de Aragon datând din 1454 ca Pons (Bridge), pentru un pod a fost deja construit acolo. Înainte de 1444, Nebojša fortul a fost construit pe malul stâng al Neretva, care a aparținut județului medieval târziu încă cunoscut sub numele de Večenike sau Večerić. Cea mai veche referință documentară la Mostar ca un localității datează din 03 aprilie 1452, când nativii Dubrovnik scris conaționalii lor în serviciul de Đorđe Branković să spun că Vladislav Hercegović au întors împotriva tatălui său și a ocupat orașul numit Blagaj și în alte locuri, inclusiv "Duo Castelli Al Ponte de Neretua.". 
Oamenii de Mostar din 1890-1900
In 1468 Mostar intrat sub ocupatia Otomana  de unde  a inceput urbanizarea astfel, orașul a fost organizat în două zone distincte: čaršija , meșteșugurile și centru comercial, și mahala sau o zonă rezidențială. In 1468 Mostar  a primit numele Köprühisar, adică Cetatea la pod, în centrul care a fost un grup de 15 de case. 
Orasul a fost fortificat între anii 1520 și 1566, precum și podul de lemn a fost reconstruit în piatră. podul de piatră, Podul Vechi (Stari Most), a fost ridicată în 1566 la ordinele Soliman Magnificul , domnitorul otoman .
 Mai târziu a devenit simbolul orașului, Podul Vechi (Stari Most) este una dintre cele mai importante structuri ale epocii otomane și, probabil, piesa de arhitectura cea mai recunoscuta a Bosniei, si a fost proiectata de Mimar Hayruddin,  un student și ucenic de celebrul arhitect otoman Mimar Sinan . În secolul al 16-lea, Mostar a fost orasul administrativ șef pentru Imperiul Otoman din Herțegovina regiune.
Stari Most pod: 28 de metri lungime și 20 de metri de mare (90 "cu 64"), a devenit rapid o minune în propriul timp. Celebrul călător Evliya Çelebi a scris în secolul al 17-lea : podul este ca un arc curcubeu creșterea până la cer, se extinde de la o stâncă la alta. ... eu, un sclav sărac și mizerabil al lui Allah, am trecut prin 16 de tari, dar nu am mai văzut un astfel de pod mare. Este aruncat de la piatra la piatra la fel de mare ca cerul. 
Imperiul Austro-Ungar din 1878 a condus Mostar  până după primul război mondial în 1918. În această perioadă, Mostar a fost recunoscut ca fiind capitala neoficială a  Herțegovinei.  Prima biserică din orașul Mostar , este o Biserica Ortodoxă Sârbă , si a fost construită în anul 1834 în timpul dominației otomane. 
  În 1881 orașul a devenit sediul Episcopiei Catolice de Mostar-Duvno Roman și în 1939, a devenit parte a Banovina Croației . În timpul al doilea război mondial Mostar a fost de asemenea un oras important in fascist Statul Independent al Croației .
Orașul strada Old
După al doilea război mondial , Mostar era o localitate care producea  materiale plastice, tutun , bauxită , vin , avioane și aluminiu . Mai multe baraje (Grabovica, Salakovac, Mostar) au fost construite în regiune pentru a valorifica puterea hidroelectrică a Neretva. Orasul a fost un important centru industrial si turistic și prosperat economic în timpul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia .
Între 1992 și 1993, după Bosnia și Herțegovina a fost declarata independența față de Iugoslavia, orașul a fost supus de 18 luni asediu . Armatei Populare Iugoslave (JNA) bombardat primul Mostar la 03 aprilie 1992, iar în următoarele săptămâni s-a stabilit treptat controlul asupra unei mari părți a orașului.  
Până la 12 iunie 1992, Consiliul de Apărare Croat (HVO) forțat JNA din Mostar în Sacalul Operation . JNA a răspuns cu boabe. 
  Printre monumentele distruse au fost o mănăstire franciscană, catedrala catolică și palatul episcopului (cu o bibliotecă de 50.000 de cărți), o serie de instituții laice precum și Karadžoz-Bey moschee , și treisprezece alte moschei.
La mijlocul lunii iunie 1992, după ce linia de luptă s-a mutat spre est, HVO a demolat  Mănăstirea Žitomislić precum si (Catedrala Biserica Ortodoxă), care a fost construit în 1863-1873. 
 În timpul războiului bosniac din 1992-1995 , Catedrala Sfintei Treimi ( sârbă :. Саборна црква Св Тројице) și Biserica Nașterea Maicii Domnului Cele mai multe (Црква Рођења Пресвете Богородице / Crkva Rođenja Presvete Bogorodice), ambele datând de la mijlocul secolului al 19-lea, au fost demolate de HOS.  Catedrala a fost, de asemenea, cunoscut sub numele de Biserica Ortodoxă New (Нова православна црква / Nova Pravoslavna Crkva), în timp ce acesta din urmă a fost cunoscut sub numele de Biserica Ortodoxă Veche (Стара православна црква / Stara Pravoslavna Crkva). Potrivit președintelui Consiliului de Miniștri al Bosniei și Herțegovinei , Nikola Spiric , de reconstrucție a catedralei a fost să înceapă în primăvara anului 2008, și a fost să fie finanțate de către prințul Charles
La 18 noiembrie 1991, s-a stabilit autonomia Comunitatii croate a Herzeg-Bosnia (HZ-HB) acesta a pretins că nu a avut nici scop secessionary și că va servi o "bază legală pentru auto-administrare local". Ea a promis să respecte guvernul bosniac, cu condiția ca Bosnia și Herțegovina sa fie independenta de "primul și orice fel de viitor Iugoslavia.
 În decembrie, președintele croat Franjo Tuđman , într-o conversație cu liderii croați bosniaci, a spus că " din punctul de vedere al suveranității, Bosnia-Herțegovina nu are perspective 
sursa  Wikipedia
Din cele treisprezece moschei originale datând din secolele 16 și 17, șapte au fost distruse în timpul secolului 20, din motive ideologice sau de bombardament. Una dintre cele două biserici ortodoxe din secolul 19 a dispărut de asemenea, în timp ce la începutul sinagoga 20-lea, dupa ce a suferit daune grave în al doilea război mondial, a fost transformată într-un teatru. Mai multe hanuri otomane, de asemenea, a supraviețuit, împreună cu alte clădiri din această perioadă a istoriei Mostar, cum ar fi fântâni și școli.
Podul Vechi în septembrie 2008, după reconstrucție.
În iulie 2005, Podul Vechi este inscris pe lista UNESCO

Koski Mehmed Pasa Mosque.
Cehaj Moscheea Cejvan, construit în 1552, este cea mai veche moschee din Mostar. Mai târziu, un madrasah (școală islamică) a fost construit pe același compus. Vechiul Bazar, Kujundziluk este numit dupa aurarii care au creat în mod tradițional și vândute marfa pe strada asta, și încă vinde picturi autentice și cupru sau bronz sculpturi ale Stari Most, rodii (simbolul natural al Herțegovinei) sau stećaks renumit (medievale pietre funerare).
Koski Mehmed Paša Moscheea, construit în 1617 este deschis pentru vizitatori. Vizitatorii pot intra în moschee și să ia fotografii gratuit. Minaretul este deschis pentru public și este accesibil din interiorul moschee. Chiar la colț de la moschee este Piața Tepa. Aceasta a fost o piață aglomerată din timpuri otomane. Se vinde acum mai ales produse proaspete, cultivate în Herțegovina și, atunci când, în sezon, smochinele și rodiile sunt extrem de populare. Miere locală este, de asemenea, o specialitate proeminent, fiind produsă în jurul Herțegovina .

Reconstrucție

Podul Vechi curs de reconstrucție în iunie 2003.

    Bucătăria Mostar este echilibrat între influențe occidentale și orientale. Mâncare tradițională Mostar este strâns legată de turc, Orientul alte bucatarii mediteraneene de Est și. Cu toate acestea, din cauza de ani de guvernare și influență austriacă, există, de asemenea, multe influente culinare din Europa Centrală. Unele dintre faimoasele feluri de mâncare includ ćevapčići , burek , sarma , japrak , musaka , Dolma , sujuk , Sac , đuveč și sataraš . Deserturi locale celebre includ baclava , hurmašice , sutlijaš , tulumbe , tufahije și šampita.

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu