vineri, 22 ianuarie 2016

MAXIMAFILIA IMBRACA FRACUL SI ... DEVINE CASTEL




SIBIUMAX 2015:

MAXIMAFILIA IMBRACA FRACUL SI ... DEVINE CASTEL
 de Rosario D’Agata 
 presedinte al Asociatiei Italiene de Maximafilie


Pentru cine nu stie, “cassero” este plimbarea cu trasura pe care o faceau nobilii din orasele din sud in anii ‘800, de-a lungul strazii principale, cu vesmintele “bune” de sarbatoare, etalandu-si bogatia si trezind astfel admiratia spectatorilor. Cred ca si scriitorul Andrea Camilleri ar fi fost de acord cu mine, daca ar fi vazut colectiile expuse la “SIBIUMAX 2015”, oras vechi din Romania.

Toate colectiile erau la un nivel foarte ridicat si a existat dilema de a trebui sa se aleaga cele mai bune dintre cele mai bune ...! Munca juratilor a fost foarte complexa si dura...!

Dar sa incepem in ordine:

Locatia: Primaria Sibiu: o constructie din anii Imperiului Habsburgic, cu sali sobre, dar in acelasi timp foarte elegante. Aceasta constructie se ridica in “Piata Mare”, sediul unor manifestari si evenimente muzicale de vara in aer liber, unde te intampina “restaurante-bar” si “cafenele” care confera mediului savoarea secolului al XIX – lea.

Sala expozitiei: colectiile erau expuse in doua sali, la parter, pentru a facilita accesul vizitatorilor; una rezervata colectiilor aflate in concurs si o alta rezervata colectiilor din CLASA DE ONOARE si celor de “UN PANOU” .

Numarul total al colectiilor expuse era foarte mare: 50 exponate, plus literatura filatelica.

Exponate prezentate: 8 la Clasa de Onoare, 5 in afara concursului. Exponate in concurs: 25 la Clasa adulti, 7 la Tineret: 5 la Clasa “UN PANOU” si 8 la literatura filatelica.

Medalii atribuite : 9 de Aur, 2 Vermeil Mare, 6 Vermeil, 4 Argint Mare, 3 Argint

si 6 Vermeil la Clasa Tineret.

Juriul: presedinte Nicos Rangos, membri: Anny Boyard, Rosario D’Agata, Vasile Doros, Coriolan Chiriches, secretar Ioan Dejugan si elev de juriu Nicolae Istrate.

Repet, colectiile erau toate foarte frumoase si, prin urmare, intr-un alt context si cei care au avut un puctaj mai mic ar fi putut lua Aur.

Organizarea: impecabila si fara cusur, ceea ce demonstreaza experienta pe care in astfel de manifestari o are Societatea Romana de Maximafilie “Dr. Valeriu Neaga” si priceperea presedintelui sau, Gen. Vasile Doros. Impresiile personale ale celui care vă scrie si ale celui care a fost cu mine (domnul Ignazio Lavagna, membru A.I.M. si presedintele al Centrului italian de filatelie “ Rezistenta si Istoria contemporana”), sunt mai mult decat pozitive, nu doar din punct de vedere organizatoric si filatelic, dar mai ales din punct de vedere uman. S-au creat noi relatii de prietenie intre persoane care nu se cunosteau, dar s-au consolidat si cele statornicite in timp, creand si dezvoltand o mai mare armonie.

Primirea a fost uimitoare: atat din partea colegilor maximafilisti, cat si din partea autoritatilor. In momentul sosirii in Romania am fost primiti cu caldura si afectiune de comitetul de organizare condus de Nicolae Salade si Vasile Doros. Ca si demonstratie, o doamna, functionara a Primariei ne-a prezentat istoria si arhitectura Palatului primariei, in timp ce inaugurarea s-a facut de catre Primarul interimar al Sibiului, in prezenta televiziunii si a presei. Colectiile de maximafilie au fost foarte apreciate si de public, care a venit in numar mare sa viziteze expozitia. Mi se pare ca filatelia este foarte atractiva in Romania si in special maximafilia este un domeniu foarte cunoscut, apreciat si colectionat. S-au facut excursii de scurta durata, dar foarte intense, precum la Muzeul (in aer liber) Civilizaţiei Populare Tradiţionale  din Sibiu si in orasele limitrofe: Medias, Biertan si Sighisoara, vizite care au fost foarte interesante, chiar daca timpul nu a fost bland cu noi... Nu vreau sa insist peste masura, dar priviti fotografiile care, facute unele din masina, in mers... vorbesc mai mult decat un discurs, in timp ce peisajul reevoca o atmosfera de vals din alte timpuri.

2 comentarii: