luni, 4 aprilie 2016

Orasul Cracovia vazut de turisti

 Nu departe de Cracovia este Auschwitz (Auschwitz 2 / Birkenau este locul unde s-au intamplat marile tragedii din timpul Holocaustului); In Cracovia si-a inceput activitatea Papa Ioan Paul al II-lea si ca are dedicat un intreg ansablu de de monumente. Pe data de 1 aprile acum 11 ani a murit Papa Ioan Paul al II-lea la ora 21,30,  si de atunci in fiecare an, la ora decesului, se aude clinc-ul unui clopot de argint care poate fi auzit la 10 km, si aceasta  in mod deosebit pentru Papa;
Lider al lumii, erou in Polonia
Karol Wojtyla e numele din acte, iar Cracovia este intesata cu o multime de simboluri in cinstea lui; i-a dedicat un traseu turistic si un intreg ansamblu de monumente (Altarul Mileniului 3 – The Altar of the Three Millenia), dar si un intreg muzeu. Intre 1978 si 2005 el a fost Papa Ioan Paul al II-lea, dar inainte de a ajunge la Roma el si-a desfasurat activitatea ce l-a dus in fruntea Bisericii Catolice in Cracovia.
Ansamblul de monumente este deosebit din toate punctele de vedere. Imbina perfect logica si credinta, e atat artistic cat si functional. Intri prin curtea unei biserici si in drepta cobori cateva trepte.

O fantana publica cu apa minerala naturala este vizitata de oamenii care vor beneficiul apei minerale. Mai jos, e statuia Papei, imprejmuita de un gard protector. Apa minerala ce curge se duce in jurul statuii. In spate, un grup de 7 statui verticale cu sfinti stau parca martori la ce e in fata lor. Acolo este o statuie verticala cu 3 laturi, aproape ca o prisma pusa in picioare, iar pe fiecare fata este un basorelief-simbol. Dintr-una dintre laturi curge un fir de apa minerala, de parca statuia ar plange.
Tot ansamblul este impunator si gandit foarte bine, va recomand sa nu il ratati daca ajungeti in Cracovia

La catedrala VAVEL au fost “unsi” toti regii Poloniei.Asa cum stim  Polonia a fost o vreme regat impreuna cu Lituania. Prin statuia amplasata in centru vechi aflam  ca la Cracovia au fost oprite armatele teutone, in marea batalie de la Grunwald, iar daca nu ar fi fost opriti, poate ca istoria ar fi fost altfel scrisa acum. Tot la Wawel este pestera “a dragonului” care, zice legenda, a fost ucis la poalele micului deal – locul respectiv a fost ales ca locatie pentru castel.


Cainele, cel mai bun prieten al omului
Acum stiam povestea unui caine ce simbolizeaza prietenia intre acest frumos animal si om: un cainele care si-a pierdut stapanul la Grunwaldzkie Rondo, timp de un an de zile a fost vazut mergand zilnic in acel loc si asteptandu-si stapanul. O femeie care il observase ii aducea zilnic mancare, iar dupa o vreme l-a luat la ea acasa. Nu a trecut insa mult timp, pana cand si cainele a sfarsit intr-un accident in aceeasi zona, Grunwaldzkie Rondo. Statuia este facuta in amintirea acestui simpatic patruped.


Povestea trompetistului din Biserica Sfanta Maria
In piata mare a orasului cea mai impozanta cladire este biserica Sfanta Maria. Turnul cel mai inalt era folosit ca turn de observare, de acolo fiind vizibil intregul oras. Acum, din ora in ora, un “trompetist” da alarma; exista o intreaga poveste in spate: in secolul 13, intr-o buna zi pe cand oamenii erau la biserica, orasul a fost atacat de tatari si cand a cantat trompeta sa se dea alarma, cel care canta a fost nimerit in gat de o sageata; el nu s-a oprit si a alarmat orasul, iar pericolul a fost inlaturat. Paznicul a murit in urma ranii, dar orasul a fost salvat. Ca simbol al acelui eveniment, ultimul sunet scos de trompeta este mai inalt. Cantecul, “The Hejnal”, este cantat de 4 ori, pe directia fiecarui punct cardinal. 


In aceeasi piata o ma vedeti in centru si Sala Tesaturilor, care acum e parte a Muzeului National; intr-o parte sta din vechi timpuri biserica Sfantul Adalbert. Langa ea o statuie culcata, un mulaj dupa fata unui urias.
Cracovia a fost capitala Poloniei timp de 500 de ani (1038 – 1572), iar al doilea razboi mondial desi a distrus in totalitate Varsovia, orasul de la sud a scapat aproape intact, doar cam 5% a fost afectat de razboi. Asta ii da un farmec aparte, se vede lucratura timpului si istoria in jurul tau cand te plimbi pe strazi, de exemplu pe Ulica Florianska (in Cracovia o sa gasiti des numele acesta, inclusiv o biserica poarta numele acestei sarbatori crestinesti) pana la vechea poarta a orasului, Florian’s Gate.
 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu