duminică, 6 martie 2016

Expoziţia ,,Femei celebre de-a lungul istoriei " realizată la Colegiul Economic ,, Octav Onicescu” Botoşani, pe data de 3 martie 2016.





La Colegiul Economic ,, Octav Onicescu” Botoşani pe data de 3 martie 2016, a avut loc expoziția de Filatelie, Carte Poştală şi Maximafilie dedicată ,,Zilei de 8 Martie", expoziția cu tema ”Femei celebre de-a lungul istoriei” – expozant Viorica Hrustovici.

Expoziția prezintă sute de personalităţi feminine în Filatelie, Carte Poştală şi Maximafilie. Imaginile acestor veritabile eroine, deschizătoare de drumuri în artă, știință, cultură, viața socială, imortalizate în timbre și cărți poștale vechi – unele adevărate rarități – au fost atent grupate de autoare pe diverse teme și curente .
Vernisajul expoziției a avut loc la cochetul Centru de Informare şi Documentare al Colegiului Economic, în prezența câtorva zeci de elevi și cadre didactice.
 Partenerul evenimentului, Radu Căjvăneanu, de la Centrul Europe Direct, Botoşani a prezentat poziția Uniunii Europene în ceea ce privește drepturile femeilor, cu accent pe situația din România și a invitat vizitatorii la o discuție interactivă pe marginea subiectului Cuvântul de încheiere a fost rostit de prof. Ioan Huţanu, directorul Colegiului Economic,, Octav Onicescu”, Botoşani. În pauze grupuri de elevi ai Colegiului vin, pe rând, să viziteze expozitia.


,,Vă mulţumesc domnule director pentru că aţi acceptat organizarea expoziţiei cu ocazia zilei de 8 Martie,  şi participarea cadrelor didactice cu elevii interesaţi de această manifestare culturală, care din punct de vedere educaţional prezintă modele de personalităţi feminine şi care s-au evidenţiat de-a lungul carierii lor, prin personalitate, perseverenţă şi multă muncă. Scopul alcătuirii acestor exponate exprimate prin material filatelic şi carte poştală este pentru a demonstra că unele femei au  încercat, iar altele au fost consecvente şi au reuşit să facă aceleaşi lucruri ca bărbaţii într-o lume în care nu li se permitea să studieze medicina, ingineria sau să intre în diverse domenii de cercetare.
 Această prezentare a avut loc în frumosul spaţiu al Centrului de Informare şi Documentare al Colegiului Economic ,, Octav Onicescu” , Botoşani, unde, atunci cănd păşeşti pe culoarele şcolii observi bunul simţ, disciplina, respectul, educaţia şi comunicarea. Felicit pe domnul director Ioan Huţanu, pe cadrele didactice şi pe elevii şcolii, care sunt receptivi la calitatea învăţământului botoşănean. FELICITĂRI!!!!
Deasemena îi mulţumesc domnului profesor Gheorghe Median, istoric, specialist de excepţie care a acceptat invitaţia  de a participa şi de a prezenta materialul filatelic şi carte poştală pe care l-am pregătit pentru expoziţie, făcând deasemenea   incursiuni în istoria feminină. Pentru început domnia sa a prezentat din istoria cărţii poştale: ,,Istoria cărţii poştale începe in România cu ,, Legea asupra cărţilor poştale aprobată prin Decretul 789/1873. Prima carte poştală ilustrată necirculată a fost concepută şi realizată de poetul Al. Macedonski în 1888. Mai târziu la 20-aug-1894, a fost emisă prima carte poştală românească oficială, în producţie de serie. A fost  pusă în vânzare cu ocazia inaugurării la Bucureşti a Expoziţiei Cooperatorilor Români. În 1895, librăria lui Carol Müller din Bucureşti pune în vânzare cărţi poştale.
Din istoria cărţii poştale simple,  constatăm că ele au o vechime de 165 de ani. Primul care a propus apariţia cărţii poştale a fost medicul vienez Emanuel Herman. Atunci, au fost obiecţii din partea poştei imperiale austriece, care considera că, cartea poştală desfiinţa secretul corespondenţei. Atunci, el  s-a adresat împăratului, căruia i-a argumentat că, nu poate fi vorba de violarea corespondenţei, ci lumea va putea alege o altă variantă de comunicare. Introducerea oficială a avut loc pe data de 15-oct-1848. Mai târziu, au apărut cărţi poştale cu imagini-ce puteau fi şi un mijloc de promovare” La sfârşitul discursului domnul profesor Gheorghe. Median a prezentat femeia de azi, despre care mereu auzim că este agresată fizic şi psihic şi a adresat elevilor- băieţi- prezenţi,  să respecte fetele şi să abordeze  o comunicare normală de preţuire şi înţelegere,





Exponatul meu are o temă frumoasă, generoasă exprimat cu material filatelic plin de informaţii privind istoria feminină, care permite să se scoată în evidenţă faptul că, femeile au fost pioniere într-un domeniu sau altul, şi au dovedit că pot face aceleaşi lucruri ca şi bărbaţii. Nereuşita unora a fost provocare pentru altele, să încerce să dovedească că au aptitudini pentru o profesie sau alta.
 Acest exponat nu are doar valoare materială, ci şi una spirituală, oferind exemple reale ale implicării si contribuţiei femeilor la rezolvarea problemelor sociale si ale luptei pentru recunoasterea drepturilor lor firesti. 
 Exponatul are şi un rol educativ, prin felul cum a fost gândită lucrarea şi structurată pe capitole. De la început până la sfârşit este istorie feminină prin numele celebre ale personalităţilor prezentate.
Daca pictorii isi pot lua modelele anonime după  fizionomii,  filatelistii se exprima prin timbre prin personalitati reprezentative. In cazul de fată in acest  exponat au fost alese personalităti emblematice, din diferite perioade ale istoriei care reprezintă feminismul românesc si international.si are ca scop omagierea femeilor care au fost care sunt si vor veni.
MAICA   SFÂNTA   TEREZA,  
a fost una din figurile religioase reprezentative al secolului XX, cunoscută prin numeroase acte de caritate întreprinse prin reţele de adăposturi şi orfelinate. Maica Tereza a primit în 1979, premiul Nobel pentru pace, iar în 1996, distincţia de cetăţean de onoare al SUA, distincţie acordată de Winston Churchil şi de fondatorii statului Pennsylvania. Ulterior, după moarte, a fost beatificată de către Papa Ioan Paul al II-lea, urmând în speranţa multora, să devină unul din Sfinţii Bisericii Catolice. S-a evidenţiat prin ajutorarea săracilor şi suferinzilor, din clinicele şi orfelinatele din Calcuta. Înalta distincţie, Premiul Nobel pentru  pace pe   anul 1976, a fost atribuită şi unor cunoscute militante pentru  încetarea violenţei în Ulster: MAIREAD CORRIGAN şi BETTY WILLIAMS


                                        
                                    

 Referitor la ziua de 8 martie, pe plan international, ziua femeii, nu este a mamei, pentru că mama înseamnă:       
 datorie, sacrificiu, responsabilitate pentru ceilalti.
* Ideea alegerii  unei zile internationale a femeilor a apărut la inceputul secolului 19.
 * Femeile din fabricile textile si de confectii au organizat un protest la data de 8 martie 1857 in orasul New York Muncitoarele au protestat impotriva conditiilor proaste de lucru si salarii mici.
* Pe 8 martie 1908, Societatea Femeilor Social Democrate din New York a organizat o intrunire a maselor pe tema drepturilor femeilor.
* In 1910, la Conferinta Femeilor Socialiste din Copenhaga, a fost aprobată o zi internatională pentru a celebra pacea, si câstigarea dreptului la vot de către femei.
Ziua femeii a început să fie sărbătorită prima oară in 1911 in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia
Este ziua in care sărbătorim curajul si vointa inaintaşelor noastre cărora le datorăm recunoaşterea drepturilor si a demnităţii femeilor.
Începând din 8 martie 1911, KLARA ZETKIN a organizat Ziua Internatională a Femeilor şi pănă’ la 8 martie 1921 această zi a fost in mod oficial si global declarată Ziua Internatională a Femeilor*
În anul declanşării primului război mondial, ziua de 8 martie a fost celebrată pe continentul american ca zi de luptă împotriva războiului.
În 1960 noile mişcări feministe au revigorat ziua de 8 martie.
În 1977, Adunarea Generală a proclamat ,, Ziua Naţiunilor Unite” pentru drepturile femeii şi Pacea Internaţională
In timp ce Ziua Internatională a Femeilor se sărbătoreste, acum, in mod global, pe 8 martie, exista câteva tări care celebrează ,,Săptămâna Internatională a Femeilor", iar Statele Unite sărbătoresc,, Luna Internatională a Femeilor".
Expoziţia de filatelie şi carte poştală este un mod de exprimare al filateliştilor pentru a prezenta o temă prin material filatelic emis cu anumite ocazii comemorative şi aniversare.
Timbrul pe care dvs il aplicati pe un plic reprezintă imagini diverse: faună, floră, arhitectură, personalităţi si când este folosit ca exponat are altă valoare, şi anume acea valoare de colecţie.  Acest timbru te provoacă să-l studiezi, să te informezi şi să ai o frumoasă preocupare în cercetare.
În cazul de faţă eu am alcătuit  tema: ,,Femei celebre de-a lungul istoriei”, care are scopul de a prezenta personalităţi feminine , emblematice, la nivel naţional şi mondial, care s-au evidenţiat de-a lungul carierii lor fiind pioniere în diferite domenii de activitate, femei care au primit premii importante în literatură, medicină, cercetare, muzică şi sport.
Exponatele cuprind mai multe activităţi ale femeii:
1    Rolul femeii în societate-
 ---în familie în calitate de mamă.
Ziua mamei, a fost propusă pentru prima dată în 1870, de JULIA WARD HOWE, în Statele Unite ale Americii, ca o sărbătoare dedicată mamei, o zi totodată şi a păcii. Mai târziu, în anul 1907ANA JARVIS, s-a implicat şi a început o campanie pentru stabilirea zilei naţionale a mamei.
În urma campaniei condusă de JULIA, prima zi a mamei a fost stabilită pe 10 mai 1908. Florile specifice acestei zile speciale, au devenit garoafele, astfel garoafele roşii reprezintă simbolul unei mame încă în viaţă, în timp ce o garoafă albă, comemorează pierderea ei.
 Instituţia casnică este reprezentativă pentru majoritatea femeilor. Atmosfera fiecărei case este înviorată de belşugul lucrurilor ţesute de mâna ei. ,,Nu poţi călca un astfel de prag, fără respect pentru energia femeii, care lucrează la câmp, este o mână plină de îngrijire pentru copiii ei, ţese mai mult singură îmbrăcămintea pentru  ea şi  pentru ai săi, şi mai găseşte timp şi gust să înflorească această instituţie” (Nicolae Iorga).
---în religie:Au fost perioade in istorie când femeia a putut să-şi administreze bunurile să facă danii şi ctitorii. Am prezentat  personalităţi ca Elena Rareş, care au ctitorit biserica ,,Sf. Gheorghe” în 1551 şi ,,Uspenia” în anul 1552 din Botoşani.

 2   Femeia în politică- lideră , implicarea Reginelor în politica ţării, sufragete din diferite ţări care au susţinut drepturile juridice ale femeii.
La noi în ţară au fost Adela Xenopol, Alexandrina Cantacuzino, Sofia Nădejde, (sora lui Octav Băncilă).
Adela Xenopol în anul 1914 a înaintat Adunării Deputaţilor o petiţie pentru revizuirea Constituţiei solicitând dreptul de vot pentru scriitoare, invăţătoare şi profesoare.
În anul 1917 femeile intelectuale adresează o petiţie Senatului României prin care  cereau dreptul de vot.
În anul 1929 femeile au obţinut recunoaşterea drepturilor electorale la nivel local şi unele au fost alese în Consiliile locale.
Finlanda este prima ţară din lume care a beneficiat în anul 1906 de dreptul vot, apoi în 1918 femeile britanice, in anul 1919 femeile din Ungaria, iar la noi in România în 1946, femeile au inceput sa voteze.
Un alt capitol abordat este : Femeia si conflictele armate
Intre anii 1948-1949 femeile au luat parte  alături de fraţii şi soţii lor la revoluţiile din Ţările Române cum au fost: Maria Rosetti, Ana Ipatescu.
În lupta pentru apărarea patriei avem exemple ca Ecaterina Teodoroiu, Ioana D'Arc si alte eroine din alte ţări.
3    FEMEIA SI PACEA- se referă la contribuţia pentru educaţia copiilor ei, la recunoaşterea libertăţii şi demnităţii.  Aici am prezentat femei care au obţinut Premiul Nobel pentru Pace.
----Lupta femeii împotriva discriminării sociale şi rasiale . Una din personalităţi amintesc Eleonor Roosevelt care a contribuit la elaborarea ,, Declaraţia Drepturilor omului”
----Lupta femeii împotriva nazismului-cu referire la femei  care au murit în lagăr.
Nu am uitat de  persoanele cu handicap. Aici ieşind în evidenţă personalităţi cu dizabilităţi, care au ajutat femeile cu handicap.
4.     Accesul femeii la educaţie este un capitol care conturează din punct de vedere istoric, interzicerea dreptului femeilor de a studia medicina.
Prima femeie din perioada antică, Agnodice, în secolul al IV-lea î. Hr. , pentru a invăţa medicina s-a îmbrăcat cu haine bărbăteşti şi s-a tuns. In secolul al XI-lea , au apărut Universităţi în Europa şi doar în Italia li s-a permis femeilor să studieze medicina. Si în mănăstiri au putut femeile să studieze. Prima femeie stareţă care a scris studii medicale, a fost în Germania.
In secolul al XVIII-lea Dorothea Erxleben pentru a studia medicina a solicitat permisiunea regelui Frederick  al II-lea al Prusiei. La insistenţele ei, regele a aprobat. Mai târziu ea a scris o carte despre necesitatea ca femeilor de a li se permite  studierea medicinei.
---In cercetare , inginerie- Eliza Zamfirescu  a fost prima femeie care a insistat să studieze la Scoala Naţională de Poduri,fiind prima femeie inginer din Europa.În 1912,despre prima femeie inginer scria ziarul
,, MINERVA”: cine spune ca femeia nu este capabilă de muncă serioasă s-a înşelat. D-ra Elisa Leonida Zamfirescu, în loc să studieze literele sau medicina a studiat ingineria".
----În avocatură- Sarmiza Bîlcescu- care a primit titlu de doctor in drept la Sorbona a fost prima femeie avocat în România. Ea a reuşit să spargă mitul acelor vremuri prin consecvenţă, si a susţinut că ,,inteligenţa unei femei nu stă în frumuseţea sa”. Ea a interogat de ce  : ,, intr-o ţară în care este scris până şi pe uşile închisorilor : Libertate, Fraternitate, Egalitate” este împiedicată o femeie să se instruiască?” Aşa a putut să fie acceptată pentru a studia  dreptul la Facultatea din Paris , deschizând astfel drumul celorlalte femei.
Un alt capitol prezentat este Contribuţia femeii la dezvoltatea ştiinţei, tehnicii şi culturii.
Femeia-om de ştiinţă- Marie Curie.
In aviatie şi cosmos, cosmonauta Valentina Tereşkova, aviatoarea Mariana Drăgescu,  (singura femeie-pilot  care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pe ambele fronturi intr-un avion sanitar cu care transporta răniţii de pe linia frontului, cu  "Escadrila Alba"şi a contribuit la salvarea vieţii a peste 1.500 de militari.) A fost decorată cu Emblema Onoarea Armatei României în anul 2012. A murit la vârsta de 100 de ani- 24 martie 2013.
Contribuţia femeii în cultură :scriitoare, pictoriţe, soprane, pianiste.

Implicarea femeii în asistenţa socială
 ,, Femeile reprezintă jumătate din omenire. Cu toate că există numeroase deosebiri în ceea ce priveşte statul femeii în lume, trebuie să fim de acord că în  nicio ţară din lume femeile nu sunt egale cu bărbaţii absolut în toate domeniile menţionate în ,,Declaraţia universală a drepturilor omului şi în Declaraţia pentru înlăturarea discriminării faţă de femeie”,

 ,, Dacă vrem să cucerim piscurile pentru omenire, trebuie să le cucerim pentru toţi semenii care trăiesc pe Tera, bărbaţi şi femei deopotrivă (Discurs, DOROTHY C. HODGKIN, savantă britanică, laureată a Premiului Nobel.

MAICA   SFÂNTA   TEREZA,  
a fost una din figurile religioase reprezentative al secolului XX, cunoscută prin numeroase acte de caritate întreprinse prin reţele de adăposturi şi orfelinate. Maica Tereza a primit în 1979, premiul Nobel pentru pace, iar în 1996, distincţia de cetăţean de onoare al SUA, distincţie acordată de Winston Churchil şi de fondatorii statului Pennsylvania. Ulterior, după moarte, a fost beatificată de către Papa Ioan Paul al II-lea, urmând în speranţa multora, să devină unul din Sfinţii Bisericii Catolice. S-a evidenţiat prin ajutorarea săracilor şi suferinzilor, din clinicele şi orfelinatele din Calcuta. Înalta distincţie, Premiul Nobel pentru  pace pe   anul 1976, a fost atribuită şi unor cunoscute militante pentru  încetarea violenţei în Ulster: MAIREAD CORRIGAN şi BETTY WILLIAMS
Contribuţia femeii în sport.
In cartea postală a fost prezentată contribuţia Reginei Maria şi a Reginei Elisabeta în susţinerea emancipării femeii , prin înfiinţarea de societăţi care să ajute femeia, spre  a fi independentă economic. UN alt exemplu dat de cele două regine a fost contribuţia lor prin participarea în timpul războiului direct pe front  în spitalele de campanie.  

Ce  obţin prin organizarea acestor  expoziţii ?
Atunci când organizez o expoziţie dedicată zilei de 8 Martie, zilei femeilor în general, pot oferi un cadou spiritual,  transmiţând un omagiu mamelor şi tuturor femeilor. Este un prilej  plăcut  pentru a vorbi de bine despre semenelor noastre. E firesc să ne aducem aminte de cele care au fost, de cele care sunt lângă noi,  să le mulţumim şi femeilor care au plecat peste graniţă pentru ca familia lor să aibă un venit, să mulţumim bunicelor care au rămas cu nepoţii acasă, tuturor mamelor. Să mulţumim femeilor medic care au grijă de sănătatea noastră, femeilor învăţător şi profesor care au educat copiii noştri, şi nu în ultimul rând femeilor poliţist care ne asigură linistea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu