marți, 15 august 2017

Noutăţi la Spitalul Judetean de Urgenţă “Mavromati” – Botosani.


Medicul îl vindecă pe bolnav, însă asistentul medical se îngrijeşte de el.  Calităţi unui asistent medical: flexibilitatea, toleranţa şi răbdarea.Ca asistent medical trebuie să arăţi căldură.
Un pansament binecuvântat, deoarece, când cineva e bolnav, tu eşti exact ceea ce are el nevoie mai mult decât orice: o asistentă înţelegătoare»“.

Din presa locală publicată pe internet aflu că la Botosani a fost rezolvată problema defecţiunii colonoscopului instalat intr-un cabinet medical,  la etajul I din cadrul Policlinici. Conducerea Spitalului Judeţean Botosani a finanţat cumpărarea dispozitivului  necesar pentru funcţionarea aparatului. Colonoscopul a fost achiziţionat din Germania in anul ....
Pentru noi pacientii si pentru medicii care pot investiga anumite suferinţe intestinale este o bucurie pentru că pe plan local avem acest aparat, care poate diagnostica cu  ajutorul unui tub flexibil prevăzut la capăt cu o mini cameră. De aceea trebuie sa acceptam această investigatie la 4 ani in vederea despistarii precoce a cancerului de colon.
Pentru a afla mai multe despre această procedură mi-am propus să merg la doamna dr Silvia Maria Tighiliu medic şef secţie– medic primar chirurg, doctor în ştiinţe medicale– competenţa în endoscopie digestivă. Secţia de Chirurgie generală se află la etajul VI.  Ajunsă aici la etajul VI cu gândul să o abordez pe doamna dr. Maria Silvia Tighiliu, constat că doamna a plecat cu o echipă de medici  în Sala de operaţie care se află   la etajul VIII. Trebuia să aştept până când coboară pentru a-i solicita un interviu,
Asteptând aici pe hol am observat pe un perete un aparat, un recipient cu instrucţiuni de folosire  pentru dezinfecţia mâinilor ..Pe holul secţiei personalul medical aleargă de colo- colo pentru că aici sunt urgenţe postoperatorii.
 Am găsit-o pe asistenta sefa Loredana Dascalu care mi-a vorbit despre personalul medical asistentele si infirmierele care au problemele lor, bucuriile şi nemultumirile lor de zi cu zi. Chirurgia inseamnă implicare emoţională, profesională, responsabilitate, efort, oboseală, stress, satisfacţii de reusită, si  intristare când pacientul ajunge prea târziu la spital.
Doamna Loredana Dascălu, care coordonează activitatea a :• 23 asistenţi medicali• 11 infirmieri• 2 brancardieri• 1 ingrijitor curăţenie • 1 statistician medical, mi-a declarat:
,, La sfârşitul anului 2016, Ministerul Sănătăţii a lansat campania” Mâini curate in spitale”, care avea ca scop informarea şi conştientizarea personalului medical, a pacienţilor si a publicului despre cât de importantă este dezinfecţia mâinilor in prevenirea infecţiilor nosocomiale. Mesajul proiectului “Dezinfectează-ţi mâinile, salvezi o viată!” incearcă să sublinieze faptul că, aplicată in spitale la momentul potrivit, igiena mâinilor poate salva viaţa unor pacienti.
Secţia de chirurgie generală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani a  achizitionat noul aparat ECOLB cu parola personalizată. Aparatul de dozare nu necesita spatiu special, trebuie doar racordat la apă curenta si energie electrică. A fost furnizat ca donaţie in scopul de a arăta eficienţa utilizării unei soluţii de lucru in concentraţia adecvată ceea ce rezolva pe de o parte cerinţele tehnice şi ne permite monitorizarea activităţii personalului desemnat, in sensul că se memorează date, ora, minutul, concentraţia si calitatea soluţiei folosite, date care pot fi accesate oricând si analizate.
 

Noua metodă contribuie la prevenirea infecţiilor nosocomiale. Ingrijitorii de curţenie  folosesc mopurile in funcţie de zona septică şi aseptică. Echipamentele sunt etichetate pe culori: eticheta albă- pentru saloane aseptice, albastru pansamente , verde oficiu, maro, camera de gardă.  Ingrijitorul vine, pune parola, işi ia solutia de lucru şi merge in zona unde face curăţenie. După ce işi termină treaba, revine şi face acelaşi lucru pentru a dezinfecta un alt salon. Intreaga activitate este monitorizată cu ajutorul acestui aparat si analizată de şefii unităţii. Echipamentele folosite pentru dezinfectie si curatenie sunt pe culori, pentru ca un mop care a  fost folosit in grupul sanitar sa nu fie utilizat in hol sau in salon.
Apoi doamna Loredana Dascălu , asistenta şefă mi-a prezentat şi  acel recipient montat pe perete.












 ,,Bolnavii trebuie să se  spele pe mâini, iar vizitatorii, au la intrarea in secţie un recipient cu gel dezinfectant pe care ar trebui să-l folosească si aceasta pentru ca dezinfecţia mâinilor are un rol important in prevenirea infecţiilor nosocomiale. Pentru prevenirea infecţilor nosocomiale cadrele medicale sunt verificate, cu ajutorul unui aparat cu ultraviolete, dacă s-au spălat temeinic pe mâini. Această acţiune are ca scop informarea şi conştientizarea personalului medical, despre cât de importantă este dezinfecţia mâinilor in prevenirea infecţiilor nosocomiale. Practic, aparatul arată zonele unde nu s-a aplicat corect tehnica spălării mâinilor, iar procedura este una extrem de simplă. Aparatul cu ultraviolete se află in custodia spitalului. Pretul unui astfel de aparat porneşte de la 1.000 de lei si poate ajunge si până la aproape 2.000 de lei" a precizat asistenta sefa Loredana Dascălu.

 
Pentru a cunoaşte implicarea emotională, profesională a personalului medical trebuie să stai să observi, să fii aproape să-i cunoşti indeaproape. Care sunt calitatile unei asistenete şi infirmiere la secţia de chirurgie:

Pentru infirmiere este necesară relaţionarea  cu persoanele care sunt in imposibilitatea de a se ingriji singure. Este o muncă ştresantă pentru personalul medical fiindcă  trebuie să fie capabile să accepte suferinţa, durerile bolnavilor. După interventiile chirurgicale efectuate de medicii specialişti din această secţie, asistentele si infirmierele supraveghează starea de sănătate a pacienţilor postoperatorie. Ele se confruntă  mereu cu durerea pacienţilor şi pentru aceasta trebuie sa aibă stabilitate emoţională şi nu in ultimul rând personalul medical se confruntă cu moartea pacientului. Da, o calitate necesară să fie stăpâne pe sine, să nu se lase afectate, copleşite de moment, să acorde un suport moral familiei care se află in acest moment delicat. Şi in final sunt şi ei oameni. Gărzile  şi toate implicările lor inseamnă o zi de muncă. Aceste misiuni individuale si impreună cu echipa de medici specialişti conduc la servici medicale de calitate.





        dr. Maria Silvia Tighiliu  – medic şef secţie– medic primar chirurg, doctor in ştiinţe medicale– competenţa in endoscopie digestivă -
2. dr. Constantin Pleşca – medic primar chirurg, doctor in ştiinţe medicale- 
3. dr. Iulian  Preda – medic primar chirurg-
 4. dr.Liviu Daniel Bîşca – medic primar chirurg– competenţa in endoscopie digestivă-
    dr. Bogdan Constantin Viziteu  – medic specialist chirurg- 
6. dr. Radu Constantin Laurian – medic specialist chirurg– competenţa in endoscopie digestivă
 -. dr. Cristian Vicol – medic specialist chirurg- 
 dr. Dan Leuca  – medic specialist chirurg.
Am amintit echipa de medici specialişti care, in cursul anului 2016, in cadrul Secției Chirurgie Generală au fost efectuate aproximativ 600 operații laparoscopice. Media de vârstă a pacienților a fost de 55 de ani. Cel mai în vârstă pacient operat laparoscopic a avut 102 ani.
“Patologia chirurgicală care se poate rezolva laparoscopic în cadrul Secției Chirurgie Generală de la Spitalul Județean de Urgenta “Mavromati” – Botoşani este colecistită acută, apendicită acută, hernie hiatală, ulcerul perforat, varicocelul, rezecția anterioară de rect“,Durata medie a intervenției chirurgicale este de 30 de minute, iar recuperarea posoperatorie este de scurtă durată.

Pacienții pot să își reia activitățile zilnice după aproximativ 24 de ore de la intervenția chirurgicală. Chirurgia laparoscopică numită si chirurgie minim invazivă sau celioscopie este o tehnică chirurgicală modernă in care operaţiile intraabdominale se efectuează prin incizii mici (de obicei 0.5-1.5 cm), spre deosebire de inciziile mari necesare in chirurgia clasică., mi-a declarat medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judetean de Urgenţă “Mavromati” – Botosani.



Doamna dr. Silvia Maria Tighiliu a coborât de la Sala de Operaţie si am solicitat-o cu rugamintea să ne spună nouă celor interesati de necesitatea efectuării colonoscopiei la 4 ani in scopul prevenirii cancerului de colon.
Despre colonoscopie  doamna dr.Silvia Maria Tighiliu mi-a prezentat cât de necesară este această procedură in vederea depistării polipilor, cancerului colonorectal, ulceraţiile si diverticulile colonici, anomaliile vasculare si zonele de inflamaţii.
,, In laboratorul de colonoscopie pacientul este aşezat pe masa de examinare şi sedat inaintea introducerii tubului flexibil care in prealabil a fost sterilizat.

Tubul este prevăzut cu o camera şi imaginile captate sunt redate pe un monitor. Pe măsura introducerii tubului cu ajutorul unui instrument de rotire se poate vizualiza intregul lumen. Este o procedură in care pacientul va simti un disconfort abdominal şi pentru aceasta medicul va recomanda ca pacientul să respire adânc pentru a relaxa musculatura abdominală. Pe langă faptul că se investighează mucoasa colonului se mai poate efectua rezecţie de polipi, prelevarea de probe din mucoasa intestinală prin biopsie care este nedureroasă".
Apelăm la un medic chirurg dacă avem încredere enormă în ea sau el, care este bine informat. Un doctor cu experientă şi cu siguranţă poate salva viata unui om în decurs de căteva secunde care fac diferenta dintre viată si moarte intr-o eventuală complicatie intraoperatorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu