Oraşul Gdansk după Război
De la Cracovia am plecat împreună cu fiica mea la Gdansk cu trenul, care oferă confort şi curăţenie, mâncare inclus în preţul biletului, însoţit de o băutură răcoritoare şi o cafea.
Ajunse în oraşul Gdansk ne-am cazat la Hotel apoi am ne-am plimbat pe strada principală a oraşului Gdansk (Danzig) un oraș burghez (a atins nivelul maxim de prosperitate între secolele 15-18, ca membru al Ligii Hanseatice, apoi ca port liber), nu unul construit de regi sau principi.
De o parte şi alta a străzii multe clădiri monumentale sunt destule. Biserica Sfânta Maria imensă – se spune că este între primele șase din Europa ca mărime, poate adăposti 25000 de credincioși. Dar spațiul din jurul ei e extrem de mic, aproape că n-ai de unde să-i faci o poză. A fost construită cu banii unor negustori sau nobili nu neapărat de înalt rang, și nu prin voința unui autocrat, care putea să dărâme tot ce obtura vederea asupra ctitoriei lui.
Trei lucruri m-au interesat în mod deosebit în Gdansk: orașul istoric, zona șantierului naval, cu amintirile Solidarității și accesul către Marea Baltică.
Centrul istoric oferă foarte multe privirii. Dluga (Strada Lungă, în traducere) mi s-a părut zona cea mai frumoasă. Poarta de Aur, Primăria, vechea bursă, statuia lui Neptun, Poarta Verde, dar si toate clădirile divers colorate și ornamentate din perimetru arată într-un mare fel. Apoi, e foarte
interesantă Mariacka, strada pe care burghezii înstăriți și-au construit faimoasele case cu mici terase în față.
Ne-a plăcut și Stare Miasto (în special Moara Mare), și zona portului/falezei – unde iar aș recomanda o vizită în interior, la Muzeul Macaralei. E vorba de o macara construită în secolul 15 și care putea ridica două tone – în fapt, un sistem de scripeți, susținut de două roți gigantice. Și instalația e interesantă, și muzeul e foarte simpatic.
Biserica Sfântul Gheorghe |
Ca și Varșovia, Gdansk e un oraș reconstruit în proporție covârșitoare - cu diferența că în război Varșovia a fost distrusă de nemți, ca fiind oraș polonez, iar Gdansk-ul l-au ras rușii, în calitate de oraș german.
Gunter Grass, născut/crescut în Danzig, spunea că locuitorii nu se consideră nici polonezi, nici nemți, ci cașubi. El nu numea Danzigul capitală a Pomeraniei, ci a Cașubiei. În fine. capitală a Pomeraniei, ci a Cașubiei. După război, polonezii au reușit să refacă orașul.
Aici, am mers de-a lungul canalelor, şi ne-am făcut o impresie asupra dimensiunilor
Dar cel mai bine se poate vedea șantierele de-a lungul coastei. Noi am luat o excursie de două ore (pe sens) cu catamaranul până la Sopot. Am trecut pe lângă faimoasele macarale.
După plimbarea de 2 ore am ajuns la Sopot, o staţiune frumoasă , dar pentru că vremea nu era pentru plajă am fost la un restaurant. Noi două fiind amatoare de peşte ne-am propus să facem comandă de peşte la restaurant.
Din informaţiile care le-aveam este pescuitul în zona aceea a Mării Balticii e foarte limitat, pentru că pe fundul mării înca mai zac o mulțime debombe ruseșri rămase din 44 – 45, iar specialiștii au detectat tot felul de chimicale suspecte. Așa încât în sezonul de vară se mănâncă mai mult pește de râu, șalău și păstrăv, iar iarna – hering și somon, dar aduse de mai departe.
Seara am revenit la Gdansk şi până la Hotel am parcurs pe jos strada principală mărginită de multe tarabe care vând chihlimbar, o “marcă înregistrată” a zonei
Orașul are câteva clădiri care au supraviețuit din timpul Ligii Hanseatice . Cele mai multe atracții turistice sunt situate de-a lungul sau lângă Ulica Długa ( Long Street ) și Długi Targ ( Piața lungă ), o arteră pietonală înconjurată de clădiri reconstruite în stilul istoric (în primul rând în secolul al XVII-lea) și flancate la ambele capete de porți elaborate ale orașului . Această parte a orașului este uneori menționată ca Route Regală, deoarece a fost odată fosta cale de procesiuni pentru a vizita Kings din Polonia.Vapoare la vopsit |
Gdańsk (în germană Danzig, cașubiană Gduńsk) este un oraş în Polonia, situat în partea de nord a Poloniei, reședința voievodatului Pomerania și unul dintre cele mai mari porturi ale țării. Din 1361 și până la desființarea Ligii Hanseatice în 1669 a făcut parte din această alianță comercială. În prezent face parte din aglomerația urbană Trójmiasto. Din punct de vedere etnografic este considerat drept capitala Cașubiei.
Orașul este situat pe coasta sud-vestică a Golfului Gdańsk, o parte a Mării Baltice, la gurile de vărsare ale râurilor Motława și Leniwka (ce fac parte din delta fluviului Vistula), și formează o conurbație cu municipiile Sopot și Gdynia și cu comunele suburbane, având în 2008 o populație estimată de 866.613 de locuitori. Municipiul propriu are o populație de 456.658, aflându-se pe poziția șase din țară[2], și suprafață de 261,62 km², aflându-se pe poziția șapte[2]. Zona urbană a Triorașului este unul dintre cele mai importante centre industriale, comerciale și maritime. Municipiul este cunoscut datorită nașterii mișcării politice „Solidaritatea”, care, sub conducerea unuia dintre locuitorii orașului, Lech Wałęsa, a fost una dintre cauzele căderii comunismului în Europa Centrală și de Est în 1989. Este și locul nașterii lui Günter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, care în „Danziger Trilogie” a tematizat orașul său natal. Gdańsk este capitala Gdańsk Pomerania și cel mai mare oraș din nordul Poloniei. Cu originea sa ca cetăți poloneze ridicată în anii '80 de Mieszko I al Poloniei , istoria orașului este complexă, cu perioade de dominație poloneză, perioade de dominație prusacă sau germană și perioade de autonomie sau auto-guvernare ca un " oraș liber " . În epoca timpurie moderna Gdańsk a fost un oras regal al Poloniei . A fost considerat cel mai bogat și cel mai mare oraș al Poloniei, înainte de creșterea rapidă din secolul al XVIII-lea dinVarșovia . Între războaiele mondiale, Orașul Liber al Danzig , având o majoritate germană, se afla într-o uniune vamală cu Polonia și se afla între Prusia de Est și așa-numitul coridor polonez . În perioada interbelică , datorită gândurilor și istoriei multietnice, Gdańsk se afla într-o regiune dispută între Polonia și Republica Weimar , care mai târziu a devenit Germania nazistă . Statutul politic ambiguu al orașului a fost exploatat, sporind tensiunile dintre cele două țări, ceea ce va culmina în cele din urmă cu invazia Poloniei și cu prima ciocnire a celui de-al doilea război mondial, în afara limitelor orașului, urmată de zborul și expulzarea majorității populația anterioară în 1945. În anii 1980, va deveni locul de naștere al mișcării Solidaritate , care a jucat un rol major în a pune capăt conducerii comuniste în Polonia și a ajutat la precipitarea prăbușirii Blocului Estic , căderea Zidului Berlinului șidizolvarea Uniunii Sovietice . Gdańsk este adăpostul Universității din Gdańsk , Universitatea Tehnică din Gdańsk ,Muzeul Național , Teatrul Shakespeare din Gdańsk , Muzeul celui de-al doilea război mondial , Filarmonica baltică poloneză și Centrul de solidaritate europeană . Orașul găzduiește, de asemenea , Târgul Sf. Dominic , care datează din 1260 și este considerat unul dintre cele mai mari evenimente comerciale și culturale din Europa. Părți ale orașului vechi istoric Gdańsk, care au suferit distrugeri pe scară largă în timpul războiului, au fost reconstruite în anii 1950 și 1960
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu