duminică, 8 decembrie 2019

Muzeul Recordurilor Româneşti Bucuresti- 2019


Muzeul Recordurilor Româneşti găzduieşte multe colecţii inedite, unele dintre ele fiind cele mai mari din lume.
    Printre acestea se află şi o colecţie filatelică de timbre româneşti, începută acum mulţi ani, dezvoltată cu răbdare şi pasiune, astăzi expusă în muzeu pentru plăcerea şi instruirea generaţiilor viitoare. 
  Domnul Ion Chirescu, managerul Muzeului Recordurilor Româneşti, este cunoscut colecţionar, filatelist iniţiat de tatăl său încă din copilărie şi ne oferă câteva informaţii preţioase despre colecţiile domniei sale referitoare la timbre şi piese filatelice româneşti. Sunt expuse peste 100.000 de timbre şi 50.000 de piese filatelice, nu lipseşte celebrul ,, Cap de Bour” imprimat la jumătatea secolului al XIX-lea. 
    Dacă la începutul emiterii timbrelor, colecţionarea acestora din România şi din toată lumea constituia o sursă de informare şi de dobândirea unor cunoştinţe istorice şi geografice, despre faună, floră astăzi aceste informaţii sunt pe internet. Timbrele şi scrisorile au devenit piese de muzeu datorită poştei electronice prin aceasta s-a facilitat comunicarea. În acest context timbrele şi scrisorile, cărţile poştale şi felicitările încet, încet ajung piese de colecţii în muzeu. 
    Expoziţia prin aceste colecţii expuse îşi propune să educe tinerii în spiritul preţuirii valorilor istorice, a istoriei în general. Scopul expoziţiei ca vizitatorul să descopere amănunte şi informaţii inedite interesante despre multe exponate expuse în vitrine. 
    Domnul Ion Chirescu managerul, proprietarul acestui muzeu, şi-a propus să strângă în acest muzeu recordurile româneşti din toate domeniile de la cea mai înaltă cruce pusă pe vârful Caraiman la cea mai mică bancnotă de hârtie de 10 ban din 1917 sau colecţii care are ca tematică ,, floarea de colţ”.


     În Muzeul Recordurilor la etajul I sunt expuse fiarele de călcat. La început fiarele de călcat au fost de piatră sau de lemn, fiare de călcat cu rezervor pentru combustibil. Putem vedea aici fiare de călcat chinezeşti , fiare de călcat în care punea cărbune încinşi. 



   La etajul III se află colecţia de aparate muzicale şi foto, aparate vechi şi mai noi care ne indică primele aparate foto.
   Putem observa aici, in expoziţie, din colecţia foto un aparat mare de studio, cu trepied cu o vechime de peste 130 de ani şi care a fost fabricat în Germania. Pe el scrie Janssen §Co, Koln. Aparatul făcea poze care erau împrimate pe sticlă nu pe hârtie sau alte materiale. Colecţia cuprinde peste 5000 de exemplare camere foto. Camere foto ,, Stereo”, de acum 100 de ani. 
    Poţi admira cca o sută de aparate muzicale, de la flaşnete, fonografe, gramofoane până la cutii muzicale. Tot aici în muzeu se poate vedea telefoane ,, pâlnie” din 1978 marca Ericsson. Se pot admira peste 100 de telefoane de epocă. Cel mai vechi este un model fabricat de compania suedezeă Ericsson 1878.


 Merită de vizitat această expoziţie care prin proprietarul Muzeului Recordurilor Româneşti, dl Ion Chirescu ne face nouă cunoscut din istoria acestor obiecte pentru care îi mulţumim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu