Din istoria Londrei
La origini Londra a fost o așezare celtă. În 43 d.Hr. romanii au fondat orașul Londinium, iar numele acestuia se pare că a dat și numele nativ al orașului, London, deși unele date recente arată că London ar putea fi de origine celtă. În 61 d.Hr., noul oraș roman este asediat, prădat și ars pînă la temelii de către răsculații celți conduși de regina Boadicea.
Londinium a fost abandonat după căderea Imperiului Roman. La vest de vechiul oraș a apărut în secolul al VII-lea o așezare saxonă cu numele Lundenwic, pe locul unde azi se află Aldwych. La începutul secolului al X-lea vechea cetate romană a fost reocupată. Inițial Westminster
era un oraș distinct, însă în cele din urmă Londra și Westminster s-au
integrat și au evoluat împreună, devenind cel mai mare oraș al Angliei, iar din secolul al XII-lea și capitală a regatului.
Între secolele al XVI-lea și al XX-lea, Londra a înflorit, fiind capitală a Imperiului Britanic. Marele incendiu din 1666 a distrus o mare parte a orașului. Reconstrucția a durat peste 10 ani și a fost condusă de Sir Christopher Wren,
care, cu acea ocazie, a proiectat și construit multe din clădirile
emblematice ale Londrei de astăzi, așa cum ar fi spre exemplu Catedrala Sf. Paul.
Creșterea orașului s-a accelerat în secolul al XVIII-lea, astfel că la
începtul anilor 1800 Londra era cel mai mare oraș al lumii.
Bombardamentele naziste din timpul celui de-al doilea război mondial
au condus, pe lîngă pierderea a peste 30.000 de vieți, la distrugerea
multor clădiri vechi. Reconstrucția din următoarele decenii a dat
prilejul folosirii a numeroase stiluri arhitectonice moderne, care dau
orașului pe alocuri un caracter eclectic.
Palatul Westminster Casa Parlamentului Englez |
Palatul Westminsterin engleză Palace of Westminster), cunoscut și sub numele de Casa Parlamentului (în engleză Houses of Parliament) este locul unde se află cele două camere ale Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: Camera Lorzilor și Camera Comunelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu