Foto: Razvan Negru. Articol publicat in TRIBUNA 23-10-2020
,,Se numeşte "Un Panou", dar, de fapt, sunt 140 de panouri expoziţionale filatelice (exponate), care fiecare, reprezintă, pe lângă valoarea filatelică, şi o valoare documentar-istorică atât prin ceea ce este prezentat, cât şi a evoluţiei poştei ca utilitate publică şi ca fenomen cultural. Începând de vineri, 23 octombrie, până pe 25 octombrie, cei interesaţi pot admira, în Corpul B al Bibliotecii Judeţene ASTRA, un întreg regal filatelic şi, repetăm, documentar, cu cele mai variate tematici şi din cele mai diferite domenii. Timbre, cărţi poştale, scrisori timbrate, tot ceea ce au adus, din România şi din zona internaţională, cei 140 de expozanţi din 14 ţări pentru ca la ASTRA să fie, zilele acestea, cea mai mare expoziţie filatelică organizată până acum la Sibiu.
Evenimentul a fost deschis de Radu Irimie, custode al fondului documentar al BJ ASTRA care a dat cuvântul prof. Nicolae Salade, preşedintele Asociației Filateliștilor din județul Sibiu, principalul organizator al evenimentului. Salade a făcut, pentru început, un scurt istoric al mişcării filatelice sibiene, de la asociaţia "Timbrofilia", înfiinţată la 1924 şi prima expoziţie filatelică din Sibiu, de la 1930, care a avut loc la Palatul Brukenthal, până la ultimele manifestări de profil, cu accent pe anul 2007, când a fost organizată o expoziţie România-Luxemburg la care a participat şi ducele de Luxemburg. Referitor la expoziţia "Un Panou", pe lângă exponatele ce puteau fi admirate în original sau în copie (cele trimise de conecţionarii din străinătate, care nu au putut fi prezenţi din cauza restricţiilor pandemice) Nicolae Salade a precizat că s-au realizat, cu această ocazie, un catalog, un plic cu ştampilă specială, o medalie şi o insignă a expoziţiei. Acestea au fost care vor fi distribuite expozanţilor şi celor care au sprijinit această manifestare culturală.
În plus, pe durata expoziţiei a funcţionat şi un oficiu poştal ad-hoc de unde se puteau trimite scrisori în plicul special realizat cu acest prilej.
"Prin munca filateliştilor se păstrează vie istoria Poştei"
,,La vernisaj au mai fost prezenţi Bogdan Florin Năstase, directorul Sucursalei Regionale Braşov a Companiei Naţionale Poşta Română şi Florina Carmen Tiron, directorul Oficiului Judeţean de Poştă Sibiu.
În cuvântul său, Bogdan Florin Năstase a felicitat pe organizatorii şi a subliniat că, "prin munca filateliştilor, se păstreazi vie istoria Poştei". Tot cu acest prilej, prof. nicolae salade a primit, din partea lui Marius Muntean, președintele Asociației Filatelice Timișoara, un premiu special, ca recunoaştere a întregiis ale activităţi în domeniu.
Expoziţia "Un Panou" a fost organizată de Asociaţia Filateliştilor din judeţul Sibiu, împreună cu Primăria Municipiului Sibiu, Biblioteca Judeţeană ASTRA şi Societatea Română de Maximafilie "Dr. Valeriu Neaga". Acţiunea este cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu. La această expoziţie au participat participat 143 de exponate din 14 ţări: Austria, Belgia, Brazilia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Republica Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Spania şi Ungaria.
Au fost trei clase de participare, respectiv Clasa de Onoare, rezervată membrilor juriului şi familiilor acestora şi Clasa de competiţie (maturi și tineret) cu exponate pe teme
ca istorie poștală, filatelie tematică, filatelie tradițională, Aero și
astrofilatelie, Maximafilie, Cartofilie, Întreguri poştale şi fiscale"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu