Gruparea Colecționarilor de Medalii și Insigne Mihai Eminescu, a luat ființă la începutul anului 2000, Anul Internaţional „Mihai Eminescu”, la iniţiativa colonelului (r) Ioan Dogaru, membru al Societăţii Numismatice Române, gruparea luând fiinţă, prin acordul unui mare număr de colecţionari, numismaţi, pe tematică Eminescu, din Bucureşti şi din diferite localităţi ale ţării (Botoşani, Iaşi, Hârlău, Bârlad, Braşov, Alexandria, com. Colilia - judeţul Ialomiţa, Oraviţa, judeţul C-S).
Din 2000 şi până în iunie 2009, colecţionari din Capitală şi din alte localităţi din ţară, au expus, în holul sălii de spectacole a Cercului Militar Naţional și în Sala Rondă, cu ocazia zilelor de 15 ianuarie şi 15 iunie, medalii, plachete, insigne şi alte materiale dedicate Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu. Din luna iunie, 2009, expoziţiile organizate de Grupare, se desfăşoară, sub egida Camerei Deputaţilor, în Sala de Expoziţii „Constantin Brâncuşi” din cadrul Palatului Parlamentului, cu ocazia zilelor de 15 ianuarie şi 15 iunie, ale fiecărui an.
Anul acesta, pe data de 11.01.2023, în cadrul vernisajului Salonului Național „Mihai Eminescu”, aflat la a 43-a ediție, în premieră națională, G.C.M.I-M.E, din cadrul S.N.R., acordă Premiul Mihai EMINESCU - Un Simbol al Națiunii Române.
Gruparea Colecționarilor de Medalii și Insigne „Mihai Eminescu“, din cadrul Societății Numismatice Române, a inițiat Premiul Mihai Eminescu – Un Simbol al Națiunii Române, care va fi acordat celor care s-au ocupat, de-a lungul timpului, cu cercetarea, promovarea operei, vieții și personalității Poetului național, Mihai Eminescu.
Cu această ocazie pe data de 11 ianuarie, 2023, a avut loc vernisajul Salonului Național „Mihai Eminescu“, ediția a XLIII-a, acest premiu a fost acordat domnului prof. univ. dr. Nicolae GEORGESCU, din București, doamnei Elena CONDREI, din Botoșani, ziarist, editor, scriitor, președinta Asociației Culturale „Geea“,președinte fondator a Instituției premiilor EMINESCU „Teiul de Aur“ și „Teiul de Argint“ și domnului Mihai CORNACI, din Botoșani, un cunoscut colecționar pe tema eminesciană, fost custode al Cabinetului de numismatică și filatelie din cadrul Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu“, din Botoșani.
În cadrul vernisajului, au recitat, și interpretat, următorii artiști și pasionați de Eminescu: Claudia Motea, Doina Ghițescu, Irinuka Gîju, Dana Florian, Petruș Scutelnicu, Gabriela Enescu, Daniela Gherasă, Ovidiu Cristescu, Formația Celest (prof. Felicia Popescu și prof.Nicu Șandru) și vor expune unii dintre cei mai reprezentativi colecționari din țară și valoroși artiști plastici.
Prezentare Mihai Costin, președintele Grupării Colecționarilor de Medalii și Insigne ”Mihai Eminescu”,
din cadrul Societății Numismatice Române.
Mihai
Cătrună este fondatorul revistei eternului frumos EMINESCIANA , mare ilustrator
al operei eminesciene
(grafică).
Portretul realizat de graficianul Mihai Cătrună |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu