marți, 20 februarie 2024

Inaugurarea Centrului documentar expozițional de numismatică, filatelie, grafică și carte „ELENA CONDREI”. -16 februarie-2024

 

Vineri, 16 februarie 2024, ora 11.00, la Biblioteca Municipală din Dorohoi  a avut  loc inaugurarea Centrului documentar expozițional de numismatică, filatelie, grafică și carte „ELENA CONDREI”.

Au participat  Doru Alexandrescu, primarul orașului Dorohoi,  (a pus la dispoziție spațiul); Au contribuit la amenajarea Cabinetului  de numismatică: Luminiței Anisia, Traian Apetrei, moderator,  Dorel Gaftoneanu, Mihai Cornaci, Mihai Cătrună, C. Gontariu, Marius Rotaru, Augustin Eden.

Și mulți prieteni, colegi si oameni de cultură botoșăneană  

Foto: Maria Toacă 

 




LUCRURI MINUNATE SE ÎNTÂMPLĂ LA DOROHOI, CU OAMENI AI ENERGIILOR CREATOARE
    ,,Pe harta inimii mele un loc aparte revine orașului Dorohoi. Până acum aveam însemnată data de 24 ianuarie, de câțiva ani sărbătorind Unirea făurită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, împreună cu prietenii dorohoieni ai românilor din nordul Bucovinei, Ținutului Herța și Basarabiei. 
     De-acum îmi va fremăta în suflet și 16 februarie, ca ziua unei sincere și de mare dăruire uniri întru dragostea de a crea, înmulți și răspândi lucruri de valoare. E întocmai cum a apreciat maica stavroforă Elena Simionovici, ghidul și bibliograful Sfintei Mănăstiri Voroneț, președinte de onoare al Societății Scriitorilor Bucovineni: „Valorile se dăruiesc valorilor”. 
   Nu găsesc cuvinte mai potrivite care să exprime chintesența evenimentului la care și-a adunat susținătorii din pleiada oamenilor energiilor creatoare scriitoarea Elena Condrei din Botoșani, directoarea editurii Geea. 
     Este doamna care cu mai bine de două decenii în urmă a instituit Premiile Eminescu ”Teiul de Aur” și ”Teiul de Argint”, adunând sub raza geniului eminescian spirite creatoare din diverse domenii (literatură, arte vizuale, colecții și colecționari, publicistică, muzică...). 
    Acum doi ani, când, după a XX-a ediție a Premiilor EMINESCU Teiul de Aur și Teiul de Argint, și-a anunțat retragerea, lăsând următoarele ediții sub egida Bibliotecii județene Botoșani, am simțit și am crezut fierbinte că ne vom mai întâlni cu doamna Elena Condrei la altarul eminescian. Și ne-am întâlnit la o frumoasă lucrare pentru Eminescu: la Botoșani, în cimitirul Eternitatea, a fost sfințit un monument funerar, înălțat în memoria Harietei Eminescu, îndreptându-se astfel o mare nedreptate față de sora poetului, cu aportul a doi oameni de bine, Elena Condrei, președintele Societății Culturale Geea, și Dorel Mihai Gaftoneanu, președintele Societății Culturale Steaua Nordului. 
      Apoi în mai 2023, un nou eveniment de înaltă respirație culturală, organizat împreună cu Dorel Gaftoneanu, ne-a chemat la Botoșani la lansarea noii antologii a Premiilor Eminescu „Teiul de Aur” și ”Teiul de Argint”, 2017-2021, volumul fiind editat pe spezele Elenei Condrei. 
       Și iată o nouă extraordinară împlinită pornire sufletească a acestei doamne ce-l ține pe Eminescu mereu nestins ne-a chemat de data aceasta la Dorohoi, acolo unde și-a trăit în casa părinților spirituali patru ani printre cărți. În cei patru ani cât a stat la ei s-a format ca personalitate, din Dorohoi a pornit la facultate, s-a realizat în ziaristică... Și-a luat viața în propriile mâini ca să revină la Dorohoi nu doar cu o donație de inegalabilă prestanță, ci cu o instituție a valorilor, inaugurând la Biblioteca Municipală Centrul Documentar și Expozițional „Elena Condrei”. 
      În preambulul sărbătorii, moderatorul de neînlocuit al evenimentelor organizate de doamna Teilor, domnul Traian Apetrei, a ținut să evidențieze platforma de patriotism local inspirat de duhul orgolios al Dorohoiului – un orgoliu în cea mai pozitivă ipostază, ce ridică orașul la rangul de important centru al vieții spirituale. Neîndoielnic, centrului ce poartă numele Elenei Condrei îi revine un rol prioritar, mai ales că este axat pe două componente – Artă plastică și Numismatică, primul compartiment întrunind mai mult de o sută de lucrări originale ale valorosului gravor Marcel Olinescu (n. 1896), autor al lucrării „Mitologia românească”, ilustrată cu desene și xilogravuri proprii. Elena Condrei pregătește pentru editare Primul Dicționar de Mitologie Românească al lui Marcel Olinescu, nepublicat până acum. 
      Peste o sută de lucrări originale ale lui Marcel Olinescu din donația Elenei Condrei înzestrează cabinetul ce poartă numele generoasei donatoare. 
      La compartimentul Artă plastică se ancorează „Macii de la Voroneț”, ca simbol al triumfului luminii în întunericul nopții, lucrarea regretatei artiste plastice Dany Madlen Zărnescu, picturi de Gheorghe Zărnescu și de Aurelian Antal (legat de Dorohoi prin creație).
       Până la ziua orașului, 6 octombrie, Elena Condrei speră să scoată de sub tipar manuscrisele lui Marcel Olinescu, contând și pe susținerea primarului Dorin Alexandrescu, binevoitor și înțelegător în a-i oferi spațiul solicitat. În cuvântul de laudă pentru protagonista evenimentului a răsunat, în aplauzele celor prezenți, promisiunea de a-i acorda doamnei Condrei titlul de Cetățean de Onoare al Dorohoiului.  Menționând importanța Centrului pentru educația generației tinere, primarul a vorbit despre o aristocrație a spiritului la Dorohoi, orașul de unde a început demararea proiectelor europene. Acest cabinet din cadrul Bibliotecii Municipale va fi un spațiu atractiv pentru localnici, dar mai ales pentru turiști și oaspeții orașului.
     E o vrere a destinului, e și o minune dumnezeiască, crede doamna Elena după zile de zbucium, disperare și chiar urcare pe Golgota. N-a mărturisit în voce, însă după sfințirea localului de protopopul Ionuț Apetrei și cuvântul de binecuvântare al stavroforei dr. Gabriela Platon, a evocat prima întâlnire de la care-i începe legătura spirituală cu măicuțele de la Voroneț și a lăsat câteva minute pentru versurile „Cu Domnul spre Golgota”, de la întâia stareță a Voronețului, măicuța Irina Pântescu – un recital din ceruri pogorât la inimile noastre.
       După rânduiala slujitorilor altarelor, întâi s-a sfințit localul, apoi s-a tăiat panglica. Pentru toți slujitorii spiritului lui Eminescu și pentru doamna Condrei în special, a ajuns până la Dorohoi un ecou de departe, de peste Atlantic, de la prietenul Florin Pascu, președintele Societății românești „Doru”, care amintește că nu există succes fără muncă grea și că „lumea nu este a celor modești, ci a celor energici”. 
      Nu pun la îndoială că așa este, însă, pe oamenii energici, de succes, din jurul Elenei Condrei, i-am văzut înveșmântați în hlamida modestiei. L-aș numi doar pe Marius Rotaru, care a ajutat la dotarea sălii cu piesele de mobilă necesară, însă mai sunt și alții care nici n-au ieșit în față, bunăoară, Dorel Gaftoneanu. Alături de Elena Condrei tot timpul s-a aflat, ajutând-o la înregistrarea, aranjarea exponatelor și amenajarea sălii bibliotecara, Luminița Anisia, un suflet luminos, o ființă sensibilă la valori, care lucrează cu inima mai ales cu micii cititori. Prețuindu-i devotamentul față de carte, anume Luminiței Elena Condrei i-a încredențat custodia cabinetului inaugurat, precum și dreptul de a-și numi continuatorii.
       Ajungând la această modestă slujitoare a cărții, din partea a două invitate cernăuțence, în calitate de ziariste și prietene (Carolina Jitaru și Maria Toacă) îi mulțumim soțului dumneaei, lui Radu Anisia, pentru drumul până la vama de la Rocovăț și pentru memoria ce le-o poartă străbunicilor de la baștina Carolinei, Mămăliga. Sub privirea romantică a lui Eminescu, pictat de plasticianul din București, maestrul Romulus Harda, Carolina a cântat „Glossa”, una din primele piese pe muzică proprie, impresionând profund un auditoriu intelectual de elită - prin vocea ce-i mărturisește simțirea zădărniciei vieții trecătoare și prețuirea celor veșnice.
       La capitolul modestiei i-aș încadra pe toți care i-au adresat mulțumiri eroinei evenimentului – renumitul numismatic Mihai Cornaci, scriitoarea Doina Cernica, atât de sensibilă la tăcerea macilor din tabloul surorii sale Dany-Madlen, istoricul George Melian, care a completat colecția cu o relicvă a manuscrisului lui Marcel Olinescu, artista plastică Lucia Pușcașu, dornică să-și expună tablourile în Cernăuțiul lui Alexandru cel Bun, orașul de-o seamă cu Dorohoiul. 
       Cu un suspin pentru cei care nu mai sunt, Elena Condrei l-a amintit pe prietenul și coautorul volumului „Arheul eminescian la Cernăuți”, poetul Vasile Tărâțeanu. Tristețea i-a fost atenuată de prezența soției Elena, directoarea Muzeului „Mihai Eminescu” din Cernăuți și fiicei poetului Ana-Cristina Mihaiesi, care a moștenit energia creatoare a părintelui ei, mult iubit în spațiul românesc.
        Pe lângă atâtea eforturi la amenajarea spațiului, dna Elena a pregătit medalii și câte trei albume pentru invitați, măicuțele de la Voroneț având onoarea să le primească în coperte de porțelan din ediția de lux, care de tot sunt doar în zece exemplare. 
        Dar cel mai împortant dar pentru toți, ca la toate manifestările Elenei Condrei, a fost întâlnirea între oamenii care împărtășesc valori comune și înțeleg prețul a tot ce le este scump și iubesc împreună.  De aceea o și susțin, o ajută la împlinirea viselor ei de a salva lumea cu sublimul frumosului.  
      Printre aceștia îi are de partea ei și le este recunoscătoare primarului Doru Alexandrescu (a pus la dispoziție spațiul); Luminiței Anisia (a menținut legătura cu Primăria, a inventariat toate exponatele, a întocmit toată documentația solicitată de Primărie pentru înființarea acestui cabinet). 
      Au încurajat-o cu sprijin prietenii din Botoșani - Traian Apetrei, întotdeauna disponibil de a-i înnobila sărbătorile cu talentul de moderator. I-au fost aproape Dorel Gaftoneanu,
Mihai Cornaci, omul de bază în amenajarea Cabinetului (câteva zile a fost la Dorohoi și, împreună cu Luminița a reușit), Mihai Cătrună, C. Gontariu, Marius Rotaru, Augustin Eden...
Zic cu admirație, cum am mai spus după fiecare sărbătoare a scriitoarei din Botoșani: „Ce fericită-i doamna Elena Condrei de a-și trăi aievea încă un vis împlinit! Și ce fericire e să-i fim aproape, bucurându-ne împreună de tot ce prețuim și iubim!”. 
autor  (Maria Toacă)
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu