joi, 23 octombrie 2014

Salonul Naţional de Artă Naivă – ediţia a II-a, la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani.

     Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani şi Revista „Galeria Naivă”, a organizat Salonul Naţional de Artă Naivă – ediţia a II-a, în perioada 17 – 31 octombrie 2014, la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani. 
     Nota definitorie a Salonului este oferită în primul rând de tematica abordată care a fost sugerată indirect de perioada de desfăşurare a manifestării, respectiv luna octombrie, ce este una dintre lunile importante ale anotimpului toamna, dar şi de complexitatea aspectelor oferite de acesta în mediul rural. Ţinând cont de acest fapt, vizitatorilor li se va oferi posibilitatea de a afla şi de a înţelege cum erau şi mai sunt percepute încă noţiunile definitorii legate de diviziunea şi subdiviziunile dimensiunii temporale: zile, nopţi, anotimpuri, toate însă legate de ocupaţiile agricole si păstoreşti sau de momentele contemplative ale omului si de acele frânturi existenţiale oferite riturilor. Tematica amplă şi diversă se regăseşte cu uşurinţă în opţiunile diverse ale artiştilor naivi care sunt materializate în lucrarile acestora – începând de la natura statică autumnală, continuând cu muncile agricole sau pomicole, care la randul lor sunt într-un raport de strictă interdependenţă cu ritmurile cosmice binecunoscute omului din comunitatea tradiţională, şi ajungând până la exemplificarea discretă, aproape absconsă a filonului de credinţe intrinsece vieţuirii în matca ancestrală a civilizaţiei noastre. 
       Un număr de 40 de artişti vor expune creatiile artistice în cadrul acestui Salon şi provin din judeţele Iaşi, Bacău, Caraş-Severin, Timiş, Bihor, Arad, Oradea, Mureş, Maramureş, Vaslui, Botoşani şi din Bucureşti. 
     Mulţi dintre aceştia au participat la expoziţii naţionale şi internaţionale unde au beneficiat de aprecieri şi au creionat arta naivă românească într-o manieră lăudabilă. Vernisajul a avut  loc vineri, 17 o
octombrie 2014, ora 12.30 la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu