joi, 29 septembrie 2016

EXPOZIȚIA FILATELICĂ NAȚIONALĂ “VIRTUS ROMANA REDIVIA” 19-24 septembrie-2016



În perioada 19-24 septembrie 2016, în oraşul Bistriţa a avut loc  
EXPOZIȚIA FILATELICĂ NAȚIONALĂ “VIRTUS ROMANA REDIVIA” , eveniment dedicat   aniversării a 150  de ani de la nașterea poetului George Coșbuc și a 200 de ani de la nașterea poetului Andrei Mureșanu.
Expoziția s-a desfășurat sub patronajul Federației Filatelice Române în colaborare cu: 
Consiliul Județean
Bistrița Năsăud, 
Centrul Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud, 
Primăria și Consiliul Local Bistrița, Primăria
și Consiliul Local Năsăud, 
Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița,   
Centrul Cultural Municipal George Coșbuc Bistrița, 
Asociațiunea ASTRA Despărțământul Năsăud,Muzeul Grăniceresc Năsăud.
Tematica expoziției propusă
ISTORIE, ARTĂ și CULTURĂ ROMÂNEASCĂ, ETNOGRAFIE și FOLCLOR
Au participat filateliștii, membrii Asociației Filateliştilor şi membri al Cluburilor AFILIATE la
Federația Filatelică Română cu exponate tematice  exprimate prin material filatelic , carte poştală şi maxime şi istorie poştală. Cu acest prilej printre exponatele prezentate în expoziţie a fost şi 
,, FEMEIA IN SOCIETATE”, femeia în viaţa socială, culturală, politică. 
Mulţumesc organizatorilor şi nu în ultimul rând preşedintelui Mircea Calu pentru invitaţia de a participa  la această manifestare culturală cu prilejul  aniversării  poeţilor George Coşbuc şi Andrei Mureşanu, şi filateliştii din toată ţara în mod omagial au prezentat în expoziţie exponate dedicate acestor personalităţi ai poporului român

vineri, 23 septembrie 2016

INTERVIU CU DOAMNA SENATOR DOINA FEDEROVICI-FEMEIA POLITICIAN DE IERI şi FEMEIA POLITICIAN DE AZI

Expozitia de la Senat-Viorica Hrustovici





APĂRĂ FEMEIA ŢARA?
Femeia, poate apăra ţara prin dragostea ce-o poartă pentru fiii, cu blândeţea caracterului, va dezlega pe cale paşnică conflictele politice, din care se iscă războaiele. Femeia diplomată sau politiciană nu va angaja soarta ţării într-un război, căci îşi expune proprii săi copii la pericole.  
(Discurs în revista Dochia 3-07--1896, ADELA XENOPOL)
Un citat al reginei Elisabeta I a Angliei:

,, Vin printre voi, aşa cum vedeţi, fiind hotărâtă ca să trăiesc sau să mor împreună cu voi să-mi primejduiesc viaţa pentru regatul meu şi pentru supuşii mei. ,, Ştiu că am trupul slab al unei femei, dar am inima unui rege, (...) ,, Cine va îndrăzni să calce graniţele (..) eu însămi voi ridica sabia".
(,, Elisabeth I”, din Elogiul nebuniei de Eramus din Roterdam)
Pentru a  alcătui exponatul ,, FEMEI CELEBRE DE-A LUNGUL ISTORIEI” , a fost necesar să mă informez din istoria feminină scrisă de renumiţi sociologi printre care Alin Ciupeală, Mihăilescu, Ştefania, unde am abordat o temă în cadrul exponatului : ,,femeia politician”.
Pentru a face un exponat exprimat prin material filatelic, carte poştală pe lângă faptul că aduni materialul după o temă stabilită în cazul meu ,, personalităţi feminine”, şi pentru a prezenta tema trebuie să studiezi fiecare personalitate. Personalităţile atent alese sunt din perioade diferite. Ele au dat dovadă de curaj, abilitate, consecvenţă. 
Acum în anul 2016, în judeţul Botoşani avem alte personalităţi în politică care ne reprezintă şi amintim deputat dr. Tamara Ciofu , în Consiliu local sunt 4 femei consiliere Buiuc Andreea, Diaconu Silvia Carmen, Lupașcu Catalina Camelia,Vicol Daniela, iar la Consiliul Judeţean sunt 6 consilieri.  
Ca şi atunci din perioada interbelică, politicienele de azi se implică în acţiuni caritabile, inițiative legislative, se implică la rezolvarea unor probleme de educaţie, sănătate, proiecte împotriva violenţei domesticii şi înfiinţarea creşelor.
În concluzie politicienele de azi sunt continuatoarele politicienilor de-a lungul istoriei. 
De accea mi-am propus să prezint profilul femeii politician anului 2015, din Botoşani prin doamna senator Doina Federovici preşedinte al PSD Botoşani pentru care îi mulţumesc mult pentru interviul acordat pentru http://1-cultural.blogspot.com un blog de cultură botoşăneană şi femei celebre..  
Această prezentare a modelui feminin în politică conform indicelui agregat al Activității Parlamentare (IAP) care ne spune despre  gradul de implicare și activitate politică,  a doamnei senator Doina Federovici este cel mai activ parlamentar botoşănean.
SENAT
Top femei senator
Doina Federovici(PSD) – locul 2 cu indice 201
CAMERA DEPUTAŢILOR
Top femei deputat:
Tamara Ciofu(PSD) – locul 16 cu indice 59,45
Anunşcă Roxana Florentina(PNL) - locul 40 cu indice 26,95

  INTERVIU
-Viorica Hrustovici.-Femeile politiciene din perioada interbelică pe lângă faptul că au cerut ca drepturile femeii să fie aprobate în Parlament( Adela Xenopol) , acestea au înfiinţat Societăţii feminine unde vocea feminină să fie cunoscută. 
Aceste organizaţii femininste precum ,, Gruparea Femeilor Române", Asociaţia ,, Casa Femeii", Societatea Solidaritatea"(Alexandrina Cantacuzino) , Casa Regală prin Regina Maria şi Regina Elisabeta, şi sufragetele care au susţinut drepturile juridice ale femeilor toate   şi au propus şi  desfăşurat o activitate de ajutorarea copiilor orfani şi săraci, iar copiilor meritoşi li s-au acordat burse, au înfiinţat cămine pentru bătrâni, şcoli pentru persoane cu dizabilităţi, activităţi caritabile şi oferindu-le femeilor un loc de muncă.
Viorica Hrustovici: De ce este nevoie de femei în politică ???
-Senator Federovici Doina Elena : ,,pentru că  înţelege mai bine probleme cu care se confruntă femeile în viaţa socială şi de familie.


-Viorica Hrustovici. Ce pot face femeile în politică?
-Senator:Federovici Doina Elena- ,,Pot introduce pe agenda politică aspecte care ţin de armonizarea vieţii de familie cu cariera (creşe, grădiniţe etc.), pentru că în virtutea rolurilor pe sexe, mai degrabă femeile decât bărbaţii îngrijesc copiii. Grădiniţele publice insuficiente pot scoate anumite grupuri de femei de pe piaţa muncii; altele, cu resurse financiare, vor apela la grădiniţe private. E nevoie de femeia politician în Parlamentul României pentru că este nevoie de o mai mare reprezentare a intereselor femeilor si a punctelor lor de vedere intr-o multime de legi si acte normative – incepând cu problema alocatiilor pentru copii, problema înfiinţării creşelor, munca de ingrijire a bătrânilor, şi alte probleme sociale cu care se confruntă femeile si terminând cu modul in care este impărtit bugetul de stat" -Viorica Hrustovici. Pot femeile să fie la fel de importante ca bărbaţii în politică???                                                                  
Când discutăm despre femei şi bărbaţi în politică, ne raportăm la egalitate, iar în Parlamentul României există acest dezechilibru (11% sunt femei, restul bărbaţi). Ideal este ca femeile ,, cetăţene , să fie şi în politică, fiindcă este nedrept ca bărbaţii să monopolizeze deciziile politice. 
Hrustovici Viorica- Cine este omul Doina Federovici? Cum va definiti dincolo de “etichetele” asumate prin rolul dvs. din viata publică?
Senator Doina Federovici:- ,,Sunt un om obişnuit, o pământeancă şi-mi place să fac din fiecare zi o zi productivă, pe plan profesional, dar cel mai important, pe plan familial. Sunt un bun creştin, căruia îi plac oamenii şi florile. Energia cu care am fost înzestrată îmi permite să îmi propun obiective mari, pe care le pot atinge prin profesionalism, fermitate şi corectitudine. Bineînțeles, totul cu sprijinul familiei mele, pentru că sunt o mamă şi o soţie devotată, dar şi a oamenilor minunaţi care mă înconjoară”.
Hrustovici Viorica- Se spune că, de regulă, ceea ce suntem se datoreaza oamenilor din viata noastra. Sau conjuncturilor. Care sunt persoanele sau momentele care au avut o importanta cruciala in viata dvs.?
            Senator Doina Federovici:- ,,Ceea ce sunt se datorează bunului Dumnezeu, familiei, dar şi oamenilor valoroşi care au crezut în mine, care au văzut potenţialul meu şi m-au susţinut. Principalul pilon al dezvoltării mele personale îl reprezintă familia, alături de care îmi găsesc şi îmi menţin echilibrul. În ceea ce priveşte cariera politică, ceea ce sunt acum se datorează într-o mare măsură omului Viorica Afrăsinei, care mi-a fost alături şi m-a încurajat constant”.
H.V. -Vocaţie. Destin. Care au fost împrejurările care v-au determinat să vă înscrieţi în viaţa politică??? Ce anume v-a indemnat sa alegeti o viata “la scena deschisă”?

               Senator Doina Federovici- ,,Şi una şi alta. Dintotdeauna am simţit că trebuie să mă implic în viaţa societăţii, să lupt şi să răspund unor nevoi concrete ale acesteia. Deşi în adolescenţă mi-am dorit să devin poliţist, iată că viaţa mi-a rezervat un loc în prim-planul politicii. La momentul 1994, aderarea în partid a fost pentru mine cea mai mare provocare autoimpusă. Bineînţeles că am fost curioasă la început şi poate chiar am avut îndoieli atunci că voi putea combate percepţia “masculină” a politicii. Dar dacă ai priorităţi clare şi un sistem de valori bine definit după care îţi ghidezi activitatea, colegii şi şefii văd că eşti un bun profesionist şi poţi să te impui la devărata valoare.
Ce m-a determinat să aleg o viaţă la scenă deschisă? Dorinţa de a-mi lăsa amprenta pozitivă în viaţa unor oameni şi de a mă implica în proiecte de dezvoltare a comunităţii, mă impulsionează constant să fiu consecventă în activităţile mele politice şi să nu abandonez la primul impas. Întotdeauna consider că pot şi mai mult”!
H.V.-Cu siguranta ati intampinat si piedici si prejudecati in ascensiunea dvs. profesionala. Ce mecanisme, ce resorturi s-au declansat pentru a depasi aceste obstacole?
               Senator Doina Federovici- ,,Cel mai important este - pentru orice femeie, nu doar pentru cele care activează în politică -  ca atunci când simţi că oamenii nu te iau în serios, să combaţi prin fapte şi argumente obiective orice tentativă de blocare sau ridiculizare a obiectivelor tale. Mai ales în aceste momente nu există loc de superficialitate şi dezechilibru. Eu nu mi-am schimbat niciodată modul meu de a lucra: am muncit întotdeauna cu multă responsabilitate şi atenţie la detalii. Una din activităţile mele curente este reprezentată de actele de caritate, unele ştiute, altele păstrate în tăcere, iar faptul că-i ajut pe cei din jur, îmi dă putere să merg mai departe. Cred că prin aceste atuuri am demonstrat că noi, femeile, putem activa umăr la umăr în domenii greşit standardizate ca fiind tipic masculine”.
H.V.-Stim ca istoria nu se schimba decat prin acte de curaj. Care ar trebui sa fie, in viziunea dvs., actul de curaj comun al femeilor din Romania pentru a se afirma in viata social-politică?
            Senator Doina Federovici- ,,Nu cred că româncele sunt lipsite de curaj. În fiecare zi, fiecare femeie în parte îşi demonstrează curajul şi abilitatea prin faptul că suntem înzestrate cu (prea) mult simţ al datoriei: faţă de familie, faţă de prieteni, faţă de colegi, faţă de cei sărmani, faţă de ţară. Eu sunt optimistă. Cred că actul de curaj comun se întâmplă deja prin multitudinea solicitărilor publice venite din partea femeilor. Vocile noastre puternice, cer constant acea egalitate de gen, multe dintre noi fiind implicate în diverse proiecte care contribuie la accesul femeilor la informaţii şi la promovarea acestora în poziţii decizionale. Acesta este actul nostru comun de curaj, solidaritatea şi activismul exprimat public (chiar dacă de multe ori este înţeles greşit drept “laudă de sine”).
H.V. -Care este impactul activitatii femeilor parlamentare asupra proceselor decizionale?
Senator Doina Federovici-,,Cred că de fapt, impactul activităţii noastre derivă din modul nostru de a şti să ascultăm (mai bine decât bărbaţii) nevoile oamenilor. Toată activitatea politică pe care noi o întreprindem este rezultatul medierii dintre cetăţeni şi administraţia publică locală şi centrală. Noi aducem în parlament nu doar problemele mai vechi sau mai nou apărute, ci şi soluţia pentru acestea. Nu de puţine ori am avut intervenţii în cadrul comisiilor parlamentare, al grupului parlamentar din care fac parte, precum şi în plen, prin care am propus soluţii şi mi-am convins colegii că putem îmbunătăţi viaţa oamenilor. Vă dau un singur exemplu din multitudinea iniţiativelor mele: amendamentul pe care l-am propus şi l-am susţinut cu tărie, în urma căruia peste 40 000 de angajaţi din domeniul asistenţei sociale au beneficiat de creşterea cu 25% a veniturilor salariale”.
Hrustovici Viorica:-Femeia parlamentar în viaţa de familie. Mereu sunteţi departe de familie prin implicarea în rezolvarea multor probleme. Cât de mult vă sprijină familia, vă înţelege, colaborează???

Senator Doina Federovici :-
,,Nu aș putea niciodată cuantifica sprijinul familei mele. Răspunsul este categoric: îl simt continuu! Familia mea este în centrul universului meu. Fără soțul meu Dinu, fără fetița mea Maria, fără mama mea și fără socrii mei, nu m-aș fi putut bucura astăzi de privilegiul de a-i ajuta pe semenii mei. Despărțirea de familie e grea în orice moment, le simt dorul, dar știu că ei sunt alături de mine necondiționat, pe acest drum pavat cu multe provocări. Comunicarea intensă și sinceră, momentele simple din intimitatea familiei, mă alimentează cu bună dispoziție, entuziasm și dorința de a face și pentru alții condiții să se bucure de viață, așa cum o facem noi”.
H.V.-Relaţia femeilor politician: cum interacţionează cu colegii bărbaţii ????
Senator Doina Federovici:-,
-,,În general, nu am simțit din partea colegilor mei manifestări misogine sau prejudecăți. Interacțiunea dintre noi, colegele și colegii, se realizează cât se poate de normal, pentru că am înțeles cu toții (cred eu) că doar prin dialog constructiv şi faţă în faţă cu problemele reale putem contribui la dezvoltarea durabilă a comunităţii. Și nu ne putem permite să irosim timp fiind ironici, tăioși sau să ne abatem de la regulile de bun simț. Indiferent în ce domeniu am activa, fiecare dintre noi ar trebui să fie conştient că nimeni nu este mai presus decât celălalt, că funcţia, statutul sau situaţia materială nu ne dă dreptul să ne desconsiderăm semenii. Toţi suntem oameni. Toți suntem egali”.



,,Luni, 14 martie 2016, Ateneul Român a găzduit a treia ediție a  Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială, în sală fiind prezente peste 800 de persoane printre care s-au numărat numeroase personalități din mediul neguvernamental și instituțional românesc.
În cadrul acestui eveniment s-au acordat premii pentru 18 secțiuni, fiecare secțiune având 3 finaliști desemnați în urma votului online și a portofoliului de activități din anul 2015 în sprijinul profesiei de asistent social.
Senatorul PSD Doina Federovici a fost declarat POLITICIANUL ANULUI și a concurat în finala galei alături de președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, Adrian Solomon și primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojanducând Botoșaniul pe podiumul excelenței românești.
Senator al României şi vicelider al grupului parlamentar PSD, doamna Doina Elena Federovici. ,,Un om de o înaltă ţinută morală, o adevărată doamnă a politicii româneşti şi un specialist incontestabil în asistenţa socială. Omul care a demonstrat în cei nici patru ani de când reprezintă Botoşaniul în Parlament, că valoarea umană este cea care determină şi înnobilează activitatea unui demnitar în a reprezenta interesele comunităţii şi a rezolva problemele celor de acasă, prin iniţiative parlamentare concrete şi amendamente susţinute cu determinare în Senatul României. Un om pentru oameni, un politician de calitate şi un demnitar model. Doamnelor şi domnilor, acesta este senatorul Doina Elena Federovici a fost prezentarea Andreei Marin, gazda evenimentului.
 sursa:https://doinafederovici.wordpress.com/

“Este o adevărată onoare pentru mine decernarea acestui premiu. Cred că toți nominalizații acestei gale sunt câștigători, pentru că fiecare, prin acțiunile concrete realizate, au adus un plus de valoare sistemului de asistență socială. Și mai cred că, în egală măsură, premiul aparține tuturor lucrătorilor din acest domeniu, conducerii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani și nu în ultimul rând doamnei Camelia Socianu, președintele Sindicatului Impact din Botoșani. Domniile lor mă înarmează cu temele care subliniază carențele din acest sistem, teme care sunt tratate în prezent aproape cu indiferență de autoritățile centrale” a declarat Doina Federovici.
Nominalizarea senatorului botoșănean a venit la propunerea Federației Naționale Sindicale Pro Asist – cea mai veche federație din domeniul asistenței sociale – la inițiativa sindicatului Impact Botosani.
Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială este singurul eveniment național ce recompensează performanța celor care lucrează în acest domeniu sau contribuie la dezvoltarea lui.

 Despre asistenţa socială pot spune că este o profesie aproape de oameni. O profesie care cere dăruire, muncă. O profesie prin care eşti mereu aproape de cei care au nevoie, fie că sunt copiii, adulţi sau persoane în vârstă, asistenţii sociali fiind cei care, în virtutea meseriei şi a unor abilităţi profesionale indispensabile, ştiu să ofere o mână de ajutor celor care au nevoie de ea. O mână de ajutor profesionistă!” a expus în finalul alocuțiunii „Politicianul anului”, senatorul Doina Federovici.
 sursa:https://doinafederovici.wordpress.com/
                                                                          
                                   Care este profilul femeii politician care îmi doresc ??                              
 „Să fie responsabilă faţă de cetăţene şi cetăţeni, inteligenţă, cinstită, să îşi respecte promisiunile din campanie, să fie deschisă faţă de nevoile oamenilor care îi reprezintă, să aibă deschidere spre dialog, să ştie să coopereze cu ONG-uri de profil, colege şi colegi din politică în legătură cu probleme de substanţă care afectează viaţa femeilor şi a bărbaţilor. Aceste calităţi trebuie să le aibă şi bărbaţii din politică.
 

luni, 19 septembrie 2016

,, Zilelor Medicale Botoşănene"-2016


Cu ocazia ,, Zilelor Medicale Botoşănene" în perioada 7-10 septembrie 2016, la Botoşani, Hotel Rapsodia s-au desfăşurat lucrările simpozionului 2016. Au participat ca invitaţi speciali Costică Macaleţ, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, deputat dr. Tamara Ciofu,  dr.Bârliga Rodica, consilier judeţean- Comisia de sănătate pe lângă Consiliul Judeţean Botoşani, Costel Lupaşcu – preşedinte CAS Botoşani, dr.Chihaia Ecaterina - vicepreşedinte CM din partea DSP Botoşani, Col. Muraru Decebal Dan ISU, Spataru Viorel preşedinte Ordinul asistenţilor, CMDR Filiala Botoşani –vicepreşedinţii Colegiului Medicilor Botoşani: dr Ecaterina Chihaia, dr. Hanelori Murăraşu, Dr.Andone Constantin, secretar general al CMR Botoşani, preşedinte al Comisiei EMC,  Dr.Raicu Camelia preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti.  Publicul numeros alcătuit din medici specialişti din toate domeniile vieţii medicale, medici de familie, medici de la Serviciul de Ambulanţă şi Unitatea de Primiri Urgenţe precum şi medici chirurgi, pediatri, psihiatri, internişti au împărtăşit din experienţele profesionale.
Dr Didi Mosnegutu, preşedintele Colegiului Medicilor Botoşani- Filiala Botoşani, a adresat un bun venit participanţilor, medicilor din asistenţa medicală botoşăneană cât şi medicilor invitaţi din alte judeţe, multumindu-le pentru că au răspuns invitaţiei de a participa la cea de a -VI-a Conferinţă dedicată  ,, Zilelor Medicale-2016" la Botoşani.

Cuvântul de deschidere a simpozionului a fost făcut de Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean Botosani care a declarat ,,Doresc să mulţumesc pentru invitaţia de a participa la acest simpozion, care va fi interesant şi de aceea am ţinut să vin la această Conferinţă ,, Zilele Medicale Botoşănene”, fiind o întâlnire a medicilor din Botoşani cât şi a distinşilor medici, invitaţi din ţară. Vă doresc să fiţi sănătoşi, să fiţi o voce puternică în societatea românească şi, în mod sigur cred, că dacă fiecare din noi suntem responsabili şi ne poziţionăm corect acolo unde suntem, putem realiza împreună foarte multe lucruri şi rezolva multe probleme. Vă doresc succes în desfăşurarea acestui simpozion"
Dr. Didi Moşneguţu, preşedintele Colegiului Medicilor- Filiala Botoşani, a mulţumit dlui Costică Macaleţi care, de fiecare dată a răspuns invitaţiilor de a participa la ,, Zilele Medicale Botoşănene". Apoi în discursul adresat participanţilor a spus: "Tema din acest an este generoasă pentru că nu am dedicat acţiunea unei anumite specialităţi, ci începând cu baza medicinei- medicii de familie, cărora li se adresează în primul rând pacienţii vârstnici şi apoi medicii din ambulator, din spital. Noi am lansat invitaţia atât colegilor botoşăneni cât şi celor din ţară şi avem plăcerea să avem printre noi şi Pr.Prof. dr. Daniel Dascălu care v-a transmite aspecte importante , despre relaţia dintre biserică şi sănătate şi care s-a dovetdit de-a lungul timpului a fi contructivă".

               
Dr. Tamara Ciofu- Parlamentar
,,Mă bucur că ceea ce a început cu mulţi ani în urmă, marea echipă continuă tradiţia şi o îmbunătăţeşte tot mai mult. Prezenţa la acest simpozion ne reprezintă în formula noastră de a fi consideraţi profesionişti. 
Dragi colegi, doresc ca lucrările simpozionului care vor fi prezentate începând de măine să fie un motiv foarte serios de frecventare în aceste zile cu ocazia ,, Zilelor Medicale Botoşănene”
Sunt convinsă că sunt teme care ne interesează şi cred că împreună putem dezbate mult problemele de specialitate, problemele cu care ne confruntăm zilnic. Am ajuns în Parlament datorită dumneavoastră şi de aceea mă implic în Comisia de Sănătate apărând drepturile medicilor şi prezint problemele din ce în ce mai multe ale breslei pe care o reprezint- medicii-asistenţa medicală. Niciodată nu am să uit că sunt medic. Chiar ieri am susţinut un demers legislativ către Ministerul Sănătăţii , domnului ministru Vlad Voiculescu, cu privire la sistemul de funcţionare a domeniului sanitar; despre medici, asistente medicale, personal auxiliar de sănătate. Am solicitat domnului ministru prin intermediul unei interpelări să emită un act juridic coerent şi complet în care să se ţină cont de modificările şi completările propuse de sindicate şi personalul din sistemul public de sănătate cu scopul stabilirii unei salarizări echitabile în acest domeniu. Forma actuală a Ordonanței de Urgență nr. 20 din 8 iunie 2016, care reglementează salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016 generează noi inechități, în special în sănătate și asistență socială. Astfel, personalul de specialitate și auxiliar este incomplet cuprins la capitolul dedicat familiei ocupaționale de funcții bugetare ”Sănătate și Asistență Socială” și lipsește anexa privitoare la unitățile de asistență socială și servicii sociale cu sau fără cazare. De asemenea în plenul Camerei Deputaților prin care am cerut colegilor parlamentari să facem împreună demersuri la actualul Guvern pentru a crește salariile din sistemul de sănătate și pentru a oferi condiții decente de lucru medicilor și personalului sanitar astfel încât aceștia să asigure servicii medicale de calitate pacienților din fiecare regiune a țării. Sper ca demersul meu, care a fost de interes şi a fost preluat să fie finalizat şi să primească un răspuns favorabil pentru asigurarea de sănătate. Mai doresc ca şi copiii noştri care urmează studii superioare să fie scutiţi de taxe, aşa cum sunt şi alte situaţii unde au fost reduse taxele. Sunt multe lucruri de spus. Îmi doresc să fac cât mai mult pentru breasla ce o reprezint. Aştept de la dumneavoastră sugestii. Vă felicit pentru că se continuă această frumoasă tradiţie de interes profesional de instruire profesională. Să dea Dumnezeu să fiţi sănătoşi, să vă duceţi până la capăt activitatea, să găsiţi recunoştiinţa pe care distinsul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani , Costică Macaleţi o are pentru mine. Să vă dea Dumnezeu să aveţi câte mai multe amintiri frumoase. 

Dr  Rodica Bârliga
Consilier judeţean-medic primar medicina de familie
Medaliat cu,, Meritul sanitar in grad de cavaler,,
Dr  Rodica Bârliga
,,Când vorbim despre asistenţa medicală a judeţului Botoşani, noi, cei patru medici din Comisia de Sănătate, de pe lângă Consiliul Judeţean Botoşani, indiferent de culoarea politică, vorbim aceleaşi lucruri pentru binele cetatenilor judetului-acest lucru mă bucură foarte mult. Cu permisiunea dvs. doresc să salut, cu respect prezenţa în mijlocul nostru a veteranilor asistenţei medicale din judeţul Botoşani, a dr. Ion Vânturache, dr. Ovidiu Enăşescu, dr. Adrian Gheorghe Avram. Sunt medici pe care i-am cunoscut şi de la care am învăţat foarte multe, atunci când am venit la Botoşani şi am făcut primii paşi în medicina primară. Le mulţumesc mult. Sunt onorată şi am acceptat invitaţia cu plăcere de la dr Didi Moşneguţu, noul preşedinte al Colegiului Medicilor Botoşani, a cărei conducere i-a fost încredinţată de curând. L-am cunoscut bine şi pot spune că este un coleg foarte bun profesional şi mereu găseşti la el un sfat bun. Mult succes în activitatea de preşedinte al C.M. Uitându-mă la titlu şi tematica ,, Patologia şi Bolile metabolice ale vârstnicului „ care, se întrepătrund medical ,subiect ce este prezent în cabinetele medicale de familie cât şi în cabinetele medicale de specialitate. Pe viitor, dacă guvernanţii noştri nu vor lua măsuri adecvate cu privire la asistenţa medicală in general si in special medicina de familie, patologia vârstnicului acum asigurat prin lege va avea de suferit.Spun asta deoarece selecţia naturală îşi spune cuvântul,sporul natural fiind pe minus, cabinetele medicale de familie vor da faliment pentru că valoarea punctului este necorespunzătoare şi numărul celor care vor fi asiguraţi va fi din ce in ce mai mic. Limita de vechime de a intra la pensionare este de minim 15 ani ceea ce nu se poate realiza in conditiile actuale,cei tineri nu platesc asigurare, nu au locuri de munca-deci nu sunt asigurati-iar numarul asiguratilor cabinetelor de familie va fi din ce in ce mai mic Doresc ca guvernanţii nostri să aibă grijă sa schimbe sistemul de remunerare al medicilor de familie din teritoriu, ambulatoriu, spitale ,sa existe o corelare pentru aceleasi grade de pregatire si in functie de responsabilitati. Aşa cum sublinia ministrul sănătăţii, există o discrepanţă între ambulatoriu şi spitale în ceea ce priveşte sistemul de salarizare, medicina de familie fiind in continuarie cenusareasa sistemului sanitar Mulţumesc mult pentru ajutorul dat de doamna deputat dr. Tamara Ciofu. Munca depusă pe teritoriul judeţului Botoşani a doamnei deputat a fost în favoarea medicilor, a pledat pentru problemele medicilor şi a prezentat problemele cu care se confruntă medicii si le-a luat apararea in fata primarilor,a fost cea carea a sustinut infiintarea centrelor de permanenta. Vă doresc multă sănătate. Dacă , prin pregătirea pe care o avem noi suntem sănătoşi atunci ne vom putea apleca asupra suferinţei bolnavilor, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi. Numai aşa vom răspunde celui de Sus când vom părăsi această lume, numai cu ce am văzut, ce am simţit, si ce se va vorbi în viitor despre noi. Vă mulţumesc”
dr. Ion Vânturache, dr. Ovidiu Enăşescu, dr. Adrian Gheorghe Avram

Concomitent cu desfăşurarea în plenul conferinţei, în foyer a avut loc o activitate de prezentare a produselor de uz medical realizată de către firmele medicale pentru necesităţile sistemului de sănătate, şi  pliante, cataloage cu instrucţiuni, acestea fiind  expuse  pe standuri. Medicii participanţi au avut posibilitatea să analizeze expunerile din Sala de Conferinţe, să solicite informaţii direct de la reprezentanţi firmelor medicale.



Dr.Maria Silvia Tighiliu, medic primar chirurgie generală, doctor în ştiinţe medicale, şef secţie Chirurgie Spitalul Judeţean de Urgenţă ,, Mavromati", Botoşani împreună cu dr. Radu Constantin Laurian, medic primar chirurgie generală, dr. Pleşca Constantin medic primar chirurgie generală, în sala ,, M. Eminescu" au prezentat prin transmisie LIVE din timpul operaţiei în blocul operator-Colecistectomie Laparoscopică.

Dr. Tamara Ciofu- 
medic primar pediatrie- 
TRATAMENTE INOVATOARE ÎN TRATAMENTUL INFECŢIILOR URINARE LA COPIL_ SECOM
 







Dr. Ionuţ Husac,
medic specialist chirurgie generală Spitalul Judeţean de Urgenţă ,, Mavromati", Botoşani- RUPTUTA DIAFRAGMATICĂ POSTRAUMATICĂ- PREZENTARE DE CAZ
Dr.Maria Simona Moşneguţu medic primar ATI- 
Spitalul Municipal Dorohoi ANALGEZICA PERIDURALĂ LA NAŞTERE- NECESITATE 
sau OPŢIUNE.

Dr. Marinela Laura Hriţcu- 
medic primar medicină de familie- 
UN DRUM DE LA FRUMUSEŢEA AROMEI LA TRATAMENTUL PROF
ILACTIC ŞI CURATIV.
Dr. Gina Puflea- medic primar obstetrică-ginecologie Secţia de obstetrică- ginecologie- Spitalul Judeţean de Urgenţă
 ,, Mavromati", Botoşani-CARDIOMIOPATIA LA GRAVIDĂ



Dr. Didi -Constantin Moşneguţu,
medic specialist medicină de familie, atestat în homeopatie clinică şi etică medicală-DREPTURILE PACIENTULUI VERSUS OBLIGAŢIILE CORPULUI MEDICAL





ALTE LUCRĂRI PREZENTATE ÎN CADRUL SIMPOZIONULUI 
Farm. ALINA COBZARU-BENFOTIAMINA, VITAMINA B1 SI INTELIGENTA-WORWAG
Dr.  DELIA CRISTINA MIRON-medic primar medicină internă-OROTATUL DE MAGNEZIU-WORWAG 
Dr.  EMANOIL MIHAI CORNEL SARADAN-medic primar medicină generală, coordonator compartiment de promovarea sănătăţii- Direcţia de Sănătate Publică Botoşani-EXISTĂ ,, VINDECĂRI MIRACULOASE” ŞI PROIECTUL ,, AS” 
Dr.  MARIUS BAR- medic specialist chirurgie ortopedică şi traumatologie, chirurgie artroscopică, chirurgie sportivă- Arcadia Spitale şi Centre Medicale-ROLUL ARTROSCOPIEI ÎN TRATAMENTUL PATOLOGIEI GENUNCHIULUI-ARCADIA
Dr . DANIEL RUSU- medic specialist ORL- Arcadia Spitale şi Centre Medicale-TRATAMENTUL CHIRURGICAL ÎN PATOLOGIA OTICĂ- ARCADIA
Dr. EDUARD HARABAGIU, medic specialist ortopedie şi traumatologie Spitalul Judeţean de Urgenţă ,, Mavromati", Botoşani-ECHINOCOCOZA SACRO-ILIACĂ
Dr. DIANA CHEAITO, Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, Spitalul Clinic Universitar de Urgenţe ,, Sf. Spiridon" Iaşi,-REZULTATELE UTILIZĂRII TERAPIEI CU PRESIUNE NEGATIVĂ ÎN TRATAMENTUL DEFECTELOR DE PĂRŢI MOI.
 Dr. BOGDAN IOSIP-Spitalul Clinic Universitar de Urgenţe ,, Sf. Spiridon" Iaşi -Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă-PROFILAXIA ŞI TRATAMENTUL FLEBITEI DE CATETER.
Dr. SAVIAN MICLESCU, medic primar medicină de familie, medic homeopat, lector entre d"Enseignement et de  Developpement de l" Homeopathie Franţa-ACŢIUNEA MEDICAMENTULUI HOMEOPATIC ŞI ROLUL SĂU ÎN INFLAMAŢII ŞI TRAUMATISME- BOIRON

DR. VIZITEU DOINA, medic primar medicină de urgenţă Unitatea de Primire Urgenţe – Spitalul Judeţean de Urgenţă ²Mavromati² Botoşani - NOILE PROTOCOALE DE RESUSCITARE –CIRCUMSTANŢE SPECIALE.
DR. TURCOMAN GINA, medic primar psihiatru, şef secţie Psihiatrie III Acuţi, Spitalul Judeţean de Urgenţă ²Mavromati²Botoşani - PRINCIPII GENERALE DE PRESCRIERE A MEDICAŢIEI PSIHOTROPE LA PERSOANELE VÂRSTNICE
DR. DASCĂLU CRISTINA, medic primar pneumologie, Spitalul de Pneumologie Botoşani - PATOLOGIA PULMONARĂ A VÂRSTINICULUI - CONSIDERAŢII ALE PNEUMOLOGULUI
DR. TODICA GEORGETA CAMELIA, medic primar obstetrică – ginecologie, Secţia obstetrică - ginecologie - Spitalul Judeţean de Urgenţă ²Mavromati² Botoşani - AFECŢIUNILE CONCOMITENTE SARCINII, ÎNTRE DILEME ŞI CERTITUDINI
DR. ŞCLADAN DORINEL IONEL, medic primar obstetrică – ginecologie, Secţia de obstetrică - ginecologie - Spitalul Judeţean de Urgenţă ²Mavromati² Botoşani - SCREENING PENTRU DEPISTAREA PRECOCE A ANOMALIILOR CROZONOMIALE ÎN SARCINA DE TRIMESTRUL I
DR. VOLOCARU IOANA - medic specialist obstetrică – ginecologie, Secţia de obstetrică – ginecologie, Spitalul Judeţean de Urgenţă ²Mavromati² Botoşani - METODE DE PREVENŢIE A HEMORAGIEI POSTPARTUM - LIGATURĂ DE ARTERĂ HIPOGASTRICĂ
DR.MIHAI COSMIN, medic specialist psihiatrie, Sexcţia Externă Psihiatrie, Spitalul Judeţean de Urgenţă ²Mavromati² Botoşani - PROFILUL COMPORTAMENTELOR SUICIDARE ÎN POPULAŢIA DEŢINUŢILOR CU TULBURĂRI DE PERSONALITATE   
DR. CONSTANTIN–DIDI MOŞNEGUŢU - Principii fundamentale de bioetică medicală.










Aş aminti şi pe doamna Diana Ionescu, administrator la Colegiul Medicilor din Botoşani, care s-a implicat în organizarea şi desfăşurarea Conferinţei ,, Zilele Medicale" la Botoşani în perioada 7-10 septembrie-2016, prin invitaţiile adresate firmelor participante şi medicilor specialişti pe plan local, judeţean şi din alte judeţe. La primirea participanţilor doamna Valeria Ailenei, a oferit fiecărui participant o mapă personalizată, pixuri cu sigla ,, Colegiul Medicilor Botoşani", diplome de participare, care au fost acordate la finalul activităţii medicale. Această Conferinţă organizată a necesitat un volum mare de muncă, care s-a făcut posibilă datorită echipei sub coordonarea directă a dr. Didi Mosnegutu, preşedintele Colegiului medicilor din Botoşani