duminică, 23 aprilie 2017

Deschiderea oficială a Târgului Meşterilor Populari, Ediţia a-XI-a, Botosani- 21-04-2017


Vineri, 21 aprilie 2017, a avut loc deschiderea oficială a Târgului Meşterilor Populari, Ediţia a-XI-a, la care au participat meşteri populari cu propriile obiecte sau piese realizate manual, nelipsind ceramica tip Kuty şi cea decorativă, ciopliturile şi sculpturile în lemn, adevarate opere de artă, mobilierul de interior din casa ţărănească tradiţională, obictele de uz gospodăresc şi uz casnic, excelând de acestă data textilele de interior din comunele Ungureni, Avrămeni, Tudora, Vorona şi din localităţile judetului Suceava. Nu au lipsit nici măştile confecţionate din materiale naturale si expoziţiile cu cele mai importante elemente ale meşteşugului prelucrării pieilor.

Doamna Cornelia Ciobanu, manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovrea Culturii Tradiţionale Botoşani, a apreciat efortul meşterilor populari de a ajunge la acest eveniment dincolo de condiţiile nefavorabile de climă. Au participat la acest moment al manifestării dl.director Dănuţ Huţu al Direcţiei pentru Cultură, dl. director Aurel Melniciuc al Muzeului Judeţean Botoşani, dl. director Dan Doboşi al Orchestrei “Rapsozii Botoşanilor”, preşedintele Florin Cramariuc al Asociaţiei Meşterilor din Bucovina şi etnologul Steliana Baltuţă. Referentul etnograf al instituţiei Margareta Mihalache a punctat rolul expoziţiilor populare ca reper al artei populare autentice şi valoarea patrimonială pe care o deţin acestea, nedesprinse din contextul ştiintelor reprezentative: etnografia, etnologia şi antropologia.
Preşedintele Florin Cramariuc a mulţumit Consiliului Judeţean Botoşani şi Primăriei Municipiului Botoşani pentru efortul de a oferi continuitate Târgului Meşterilor Populari, ajuns la cea de-a XI-a ediţie şi derulat în cadrul Zilelor Oraşului Botoşani, sub patronajul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

miercuri, 19 aprilie 2017

Târgului Meșterilor Populari-în perioada 21 – 23 aprilie 2017 cea de-a XI-a editie


Centrul Județean 
pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani în colaborare cu Asociația Meșterilor Populari 
din Moldova,
sub patronajul 
Consiliului Județean Botoșani, având drept partener 
Primăria Municipiului Botoșani, organizează în perioada 21 – 23 aprilie 2017 cea de-a XI-a ediție a Târgului Meșterilor Populari   
unde vor participa invitați din județele 
Iași, Suceava, Vaslui, Neamț, Covasna, Prahova, Mureș și Botoșani.
Expozițiile cu vânzare vor exemplifica meșteșugurile  populare românești: olărit, țesut, brodat, confecționarea măștilor și a mascoidelor de căiuți, împletituri nuiele și sfoară, încondeiatul ouălor. Accentul va fi pus pe formele autentice ale obiectelor şi pe  textilele de interior lucrate pe pânză de casă,  evitându-se pe cât posibil impunerea excesivă  a laturii decorative şi a materiilor prime actuale care se extind din ce în ce mai mult în zilele noastre. Meșterii au fost selectați de către instituție în funcție de respectul pe care îl acordă canoanelor tradiționale şi care realizează propriile lucrurări manuale pline de acurateţe cu un aspect estetic în adevăratul sens al cuvântului, nu neîngrijit sau cu note grosolane.
Manifestarea este inclusă în șirul evenimentelor dedicate zilelor Orașului Botoșani și este un preambul la marea sărbătoare a comunității noastre aflată sub patronajul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Din acest motiv  nu vor lipsi nici expozițiile cu tematică religioasă: icoane pictate pe lemn și pe sticlă alături de ouă încondeiate cu Răstignirea sau Învierea Domnului nostru Iisus Hristos în maniera picturii naive.
Deschiderea oficială va avea loc vineri, 21 aprilie 2017, ora 1300, pe Pietonalul Unirii din Botoșani.

marți, 18 aprilie 2017

MONACO 2017- pentru cei ce doresc sa-l viziteze le doresc un sejour placut.

Monaco-Ville, orașul vechi, este situat pe un platou stâncos ce se extinde la malul Marii Mediterană, cunoscut sub numele de Stânca Monaco. Monte Carlo, principala zonă rezidențială și de stațiuni cu Cazinoul Monte Carlo se invecineaza , în est și nord-est cu la Condamine, si partea de sud-vest, inclusiv zona portului, Portul Hercules.\
     Monaco este a doua cea mai mică țară după suprafață din lume; numai Vatican este mai mică.
   Monaco este și al doua cea mai mică monarhie, și este cea mai dens populată țară din lume. 
   Statul constă dintr-o singură comună. Nu există nici o distincție geografică între statul și orașul Monaco, deși responsabilitățile guvernului (la nivel de stat) și ale municipiului (la nivel de oraș) sunt împărțite. 
    Conform Constituției din 1911, principatul a fost împărțit în trei localități Monaco a fost guverntată ca monarhie constituțională din anul 1911, cu prințul de Monaco⁠ ca șef de stat. Ramura executivă constă dintr-un ministru de stat⁠, ca șef al guvernului, care prezidează Consiliul de Guvernământ⁠ format din 5 membri.    
    Până în anul 2002, ministrul de stat era un cetățean francez numit de domnitor din rândul candidaților propuși de guvernul francez; după un amendament constituțional din anul 2002, acesta poate fi francez sau monegasc. 
    Cu toate acestea, prințul Albert al II-lea l-a numit, la 3 martie 2010, pe francezul Michel Roger⁠ în funcția de Ministru de Stat. Conform constituției din 1962, prințul împărtășește dreptul de veto cu Consiliului Național⁠ unicameral. Cei 24 de membri ai Consiliului Național sunt aleși pentru un mandat de cinci ani; 16 sunt aleși printr-un sistemul electoral uninominal și 8 prin reprezentare proporțională. 
   Toată legislația necesită aprobarea Consiliului Național, care este în prezent dominată de partidul conservator Adunare și Chestiuni, care deține douăzeci de locuri. Uniunea Monegască deține trei locuri, în timp ce Renașterea⁠ deține un loc. Problemele urbane ale principatului sunt administrate de către Consiliul Comunal, care este format din paisprezece membri aleși și este prezidat de un primar. Spre deosebire de Consiliul Național, consilierii sunt aleși pentru mandate de patru ani, și sunt strict non-partizani⁠, deși adesea se formează frecvent structuri de opoziție în interiorul consiliului. (wikipedia)
Foto Josefina Hrustovici

Monaco vazut noaptea
muzeul de timbre si monede
Monaco vazut noaptea  



centrul de cardiologie toracica
intrarea la Opera prin Cazino Monte Carlo

Farmecul Principatului Monaco este Cazinoul Monte Carlo unde vin cei mai bogati oameni. Cazinoul a fost inaugurat in 1863 apoi refacut in anul 1878 de Charles Garnier, arhitectul Operei din Paris. In apropierea Cazinoului se afla Opera,  unde intrarea se face prin Cazinou. A fost construit ca teatru particular destinat familiei princiare Printului Charles al -III-lea.
Hotel Paris
Hotel Paris de 5 stele a fost infiintat in 1863 de Carol al- III-lea de Monaco. Aici este un apartament unde se gaseste mobilierul ce a apartinut premierului britanic Winston Churchill. Hotel Paris face parte din categoria celor mai importante hoteluri deoarece aici s-au filmat  multe filme din seria James Bond cum ar fi: Pantofii rosii, Omul de fier.
Portul Hercule
Vis-a vis de Gradinile Saint Martin  cu fata spre mare , se inalta Catedrala Notre-Dame imanaculee, care a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, pe locul bisericii Sfantul Nicolae, fiind distrusa in anul 1864. Catedrala este foarte mult vizitata de turisti, pentru ca aici si-au unit  destinele multe familii bogate .Una din famili renumita in lume  a fost al Printului Albert cu sud- africana Charlen Wittstok. In Catedrala se afla mormantul Printului Rainer III si al Printesei Grace Kelly care si-a pierdut viata intr-un accident. Catedrala este un loc de pelerinaj si  pentru americani care vin aici sa-si prezinte omagiile singurei lor printese Grace Kelly. In stanga Catedralei se afla Palatul Justitiei cu scari de o parte si alta al intrarii. Langa aceasta cladire o strada duce la Palatul Princiar , resedinta familiei Grimaldi .


Portul Hercule . unde vin mega-yahturi si ii aduc pe cei mai bogati oameni din diferite locuri ale lumii.
 Portul Hercule a fost modernizatde ALBERT- I in anul 1901 pentru a ancora sute de yahrturi si vase de agrement. Portul a fost folosit ca locatie pentru turnarea unor cadre importante din filmul Golden Eye unde James Bond interpreta pentru prima data pe Pierce Brasnan. In aceasta secventa  James Bond incearca sa opreasca pe Xenia Onatopp alias famke Janssen sa fure un elicopter
spre Resedinta Princiara


Vis-a vis de Gradina