miercuri, 7 august 2019

"Naivii" din Iaşi au ajuns la Botoşani! Jurnalist şi Scriitor DAN TEODORESCU - 4 august 2019.



"Naivii" din Iaşi au ajuns la Botoşani! 
Jurnalist şi Scriitor DAN TEODORESCU - 4 august 2019.

,,Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, având drept parteneri Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani și Uniunea Creatorilor de Artă-Filiala Iași (preşedinte: Calistrat Robu), a organizat sâmbătă, pe 3 august 2019, la Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, cea de-a VII-a ediție a Salonului Internațional de Artă Naivă “Gheorghe Sturza”, expoziţia putând fi vizitată până pe 24 august.

În comunicatul de presă al organizatorilor locali se spun următoarele: "Arta naivă botosăneană ne-a făcut cunoscuți la nivel mondial prin faptul că în <<World Encyclopedia of Naïve Art>>, apărută la Londra, în 1984, este consemnat orașul nostru ca fiind locul în care se desfășoară un Salon cu un impact deloc de neglijat pentru zona Moldovei. Pornind de la personalitatea artistului naiv Gheorghe Sturza, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a reînviat această manifestare în anul 2013 cu o amploare deosebită, reușind să atragă invitați la ultimele ediții și din alte țări. În acest sens, au răspuns invitației 49 de artiști naivi, cei mai mulți din România, la care s-au alăturat și cei din Franța, Lituania, Israel, Ungaria și Polonia.
Lucrările expuse sunt de o complexitate și diversitate aparte, impresionează atât prin tematică, cât si prin cromatică. O altă notă dominantă a acestei ediții este simplitatea unor abordări la unii artiști și totodată, o elaborare uimitoare a compozițiilor la alții dintre aceștia. De asemenea, tehnicile abordate sunt diverse și unele chiar inovatoare, acceptate și la expozițiile internaționale".
Din partea UCA - Filiala Iaşi au expus pe simezele din Botoşani "naivii" Calistrat Robu, Mihaela Berari, Anastasia Gârneaţă, Maria Lupu, Octavia Vizitiu, Răzvan Paul Robu, Elena Zbanţ, fotoreporterul de serviciu fiind maestrul Ioan Vârlan. 
În cadrul manifestării de la Botoşani au avut loc și doua lansări de carte care dovedesc încă o data că există un canal de comunicare între genurile literare și artele vizuale. 
Cele două volume prezentate publicului de Corina Matei-Gherman şi Vioriva Şerban au fost : ”Balul”, de artistul orădean Mihai Dascălu și ”Între două lumi”, în urma unei colaborari între ieşenii Corina Matei-Gherman și Calistrat Robu. 
Meritul acestor prezentări de carte aparține Uniunii Creatorilor de Artă-Filiala Iași, Ligii scriitorilor-Filiala Iași-Nord Est România și Cercului Militar Iași în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani . 
Moderatorii evenimentului de la Botoşani au fost etnograful Margareta Mihalache şi artistul naiv ieşean Calistrat Robu din partea instituției organizatoare. 

Vernisajul Salonului de artă naivă de la Botoşani s-a bucurat de prezența criticului de artă ieşean Felicia Acsinte, care a avut un expozeu de mare acurateţe stilistică şi artistică, după cum a remarcat şi pictorul Calistrat Robu, care ne-a mai declarat: "În zona Moldovei se petrec lucruri frumoase, iar evenimentul de la Botoşani este un exemplu grăitor în acest sens. Mulţumim gazdelor pentru organizarea superbă a salonului, publicului pentru prezenţă, iar colegii mei veniţi de la Iaşi au fost şi ei la înălţime!".


marți, 6 august 2019

O nouă apariţie editorială - albumul Salonul Internaţional ,,Gheorghe Sturza”, Editura PIM, Iaşi

 În perioada 3-24 august 2019, la Botoşani în holul Direcției Județeane pentru Cultură Botoșani, botoşănenii vor putea admira lucrări semnate de 49 pictori naivi renumiţi pe plan european, din cei mai mulți din România, la care s-au alăturat și cei din Franța, Lituania, Israel, Ungaria și PoloniaOrganizarea ediției a VII a Salonului Internațional de Artă Naivă arată faptul că acest eveniment a avut un succes deplin încă de la prima ediție organizată în anul 2013.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, cu ocazia celei de a VII-a ediţii, au editat albumul
,, Salonul Internaţional Gheorghe Sturza”, la Editura PIM, Iaşi,  prin grija managerului Cornelia Ciobanu, coordonator Salon : referent etnograf Margareta Mihalache. Concepţia grafică şi machetare computerizată: Dragoş Lespezeanu, şi fotografii realizate de Claudia Brehuescu.
Pe prima pagina a albumului citim:
,, Creator de atmosfere, pictorul naiv se dovedeşte a fi un bun povestitor. Invitându-ne în lumea fascinantă a esenţei fiinţei umane, fiecare lucrare naivă ne relevă forme ale simplităţii prin care putem conştientiza condiţia semnificativă a existenţei. Cu o tematică ce închipuie întoarcerea în timp la societatea primitivă şi mai apropiată de natură în care spaţiul rural şi tradiţia devin surse de inspiraţie, pictorul naiv accesează în acelaşi timp universul nrcunoscut al inconştientului, făurind simboluri pentru a exprima plastic sensul a ceea ce vrea să transmită. Aparenta  libertate de care dispune pictorul naiv în realizarea compoziţiilor scoate în evidenţă candoarea, sensibilitatea şi mai ales, sinceritatea imaginii redate. Îmbinând formele aplatizate, simplificate ori prefăcute în modelele schematice şi culorile vii, îndrăzneţe, lucrările descriu o abordare unică a genului. Fiecare pictor naiv redă în lucrările sale o înterpretare profundă a universului uman împregnat de sensuri şi semnificaţii ce au o intensitate afectivă nemărginită.( Critic de artă, Felicia Acsinte) 






,,Arta naivă botosăneană ne-a făcut cunoscuți la nivel mondial prin faptul că în “World Encyclopedia of Naïve Art”, apărută la Londra în 1984,este consemnat orașul nostru ca fiind locul în care se desfășoară un Salon cu un impact deloc de neglijat pentru zona Moldovei. Pornind de la personalitatea artistului naiv Gheorghe Sturza, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a reînviat această manifestare în anul 2013 cu o amploare deosebită, reușind să atragă invitați la ultimele ediții și din alte țări. În acest sens, au răspuns invitației 49 de artiști naivi, cei mai mulți din România, la care s-au alăturat și cei din Franța, Lituania, Israel, Ungaria și Polonia. Lucrările expuse sunt de o complexitate și diversitate aparte, impresionează atât prin tematică, cât si prin cromatică. O altă notă dominantă a acestei ediții este simplitatea unor abordări la unii artiști și totodată, o elaborare uimitoare a compozițiilor la alții dintre aceștia. De asemenea, tehnicile abordate sunt diverse și unele chiar inovatoare, acceptate și la expozițiile internaționale. În cadrul manifestării a avut loc doua lansări de carte care dovedesc încă o dată că există un canal de comunicare între genurile literare și artele vizuale: ” Balul” de artistul Mihai Dascălu și ” Între două lumi” , rod al unei colaborari între Corina Matei Gherman și Calistrat Robu. Meritul acestor prezentări de carte aparține Uniunii Creatorilor de Artă-Filiala Iași, Ligii scriitorilor-Filiala Iași-Nord Est România și Cercului Militar Iași. Moderatori au fost artistul naiv Calistrat Robu, având calitatea de partenar, și etnograful Margareta Mihalache din partea instituției organizatoare. Vernisajul Salonului s-a bucurat de prezența criticului de artă Felicia Acsinte și a avut loc sâmbătă, 3 august 2019, ora 12, la Direcția Județeana pentru Cultură Botoșani. ( a declarat Margareta Mihalache)


Anotimpurile, păsările, regnul vegetal, toate par că se umanizează în funcţie de dorinţele naturii umane. Îndeletnicirile din satul tradiţional, natura statică, taifasurile între oamenii satului sau clipele de meditaţie, burlescul, diafanul se întâlnesc armonios atât din punct de vedere tematic, cât şi cromatic la această ediţie a Salonului Internaţional de Artă Naivă ,, Gheorghe Sturza” Botoşani. Infantilismul surprinde prin dorinţa de a creiona copilăria pierdută, iar ridicolul se afişează şi pe această sfială. Simplitatea abordată de unii artişti este echilibrată de elaborate compoziţii în care tenacitatea artistului merge până la surprinderea fiecărui amănunt în linii a căror fineţe uimeşte. Gingăşia transpare cu precădere în multe creaţii ale artiştilor, momentele epice nu dezmint, nici de această dată, faptul că ocupă un loc însemnat în arta naivă şi sunt pline de haz. Opulenţa naturii- fie pomenim de flori, fie de roade- impresionează prin propria frumuseţe redată cu atenţia cuvenită. ( referent etnograf, Margareta Mihalache)

PALMARES “CENTENARUL UNIRII 2019”


Consiliul Judeţean Timiş, Asociaţia Filatelică Timişoara, preşedinte Marius Muntean au organizat  în holul Universităţii de Vest Timişoara Expoziţia Filatelică naţională cu participare internaţională cu tema  ,,Centenarul Unirii”,. unde au participat expozanţii cu 70 de exponate,  Expozanți au fost din  : Timișoara, Bistrița, Bacău, Cluj, București, Sibiu, Galați, Bârlad, Miercurea Ciuc, Făgăraș, Mediaș, Botoșani, Reșița, Suceava, Piatra Neamț. 

PALMARES “CENTENARUL UNIRII 2019”

Clasa în afara concursului, categoria ONOARE

Mircea CALU – Bistriţa – BISERICI FORTIFICATE DIN TRANSILVANIA;
Ioan CATANA – Bacău – POSTAL STATIONERY, ROMANIA 1870- 1905;
Marius MUNTEAN – Timişoara – REGATUL ROMANIEI;
Marius MUNTEAN – Timişoara – CINCI SECOLE DE VIATA TRANSILVANA;


Clasele de Competiţie

Maturi

5.2.1.Istorie poştala
Ioan CATANA – Bacău – BACAU- POSTAL HISTORY PAGES – Aur, 90 pct;
Mircea DRAGOTEANU – Cluj- Napoca – ANUL REVOLUTIONAR 1848Aur, 90 pct;
Dumitru DUMITRU – Bucureşti – BANDEROLE, TIMBRE POSTALE SI STAMPILE DE OBLITERARE PENTRU ZIAREVermeil Mare, 88 pct;
Tiron MARTIN – Timişoara – POSTA ROMANA IN BANAT INCEPAND CU 1919Vermeil Mare, 88 pct;
Adrian POPA – Sibiu – FILE DIN ISTORIA POSTALA AUSTRIACA IN TRANSILVANIA 1851- 1871Vermeil, 82 pct;

5.2.2.Filatelie tematică
Mihaela BULAI – Lieşti, Galaţi – SENTIMENT ROMANESC DE BUCOVINAArgint, 74 pct;
Gheorghe CAPITANU – Bârlad – TURISM FEROVIAR – (transferat la secţiunea Cartofilie) – Argint, 74 pct;
Dumitru CARAGIOIU – Timişoara – CRUCEA ROSIEAur, 91 pct;
Constantin DANILIUC – Bârlad – DE LA MIHAI VITEAZU LA MAREA UNIREArgint Mare, 78 pct;
Delia – Gabriela MARIN – Miercurea Ciuc – LUMINA LUMII – TRADITIE SI INOVATIEBronz Argint, 68 pct;
Remus POPOVICI – Făgăraş – CULTURA POPULARA ROMANEASCAArgint, 70 pct;
Romeo Lucian STOIA – Mediaş – ROMANIA HERALDICAArgint Mare, 76 pct;



5.2.4.Intreguri postale
Ioan CATANA – Bacău – ROMANIA: PRINTING STATIONERY, 1907- 1918 – 5 feţe panou – Vermeil Mare, 87 pct;


5.2.5.Maximafilie
Dumitru BARABULA – Mediaş – OAMENI DE SEAMA ROMANIArgint Mare, 75 pct;
Viorica HRUSTOVICI – Botoşani – PERSONALITATI FEMININEVermeil, 84 pct;
Ionel MUNTEAN – Berlin, Germania – THE FASCINATING BEETHOVENIAN UNIVERSEAur, 90 pct;
Nicolae SALADE – Sibiu – ISTORIA ROMANILOR DIN CELE MAI VECHI TIMPURI PANA LA MAREA UNIREHC;
Ion STANCU - Bistriţa – MARI ROMANI DE-A LUNGUL TIMPULUIVermeil Mare, 85 pct;

5.2.6.Fiscalotelie

Dumitru BUZATU – Timișoara – TIMISOARA, MUNICIPAL TAX STAMPS 1919- 36 Vermeil Mare, 88 pct;



5.2.7.Open

Ioan CATANA – Bacău - MASON: USA + ROMANIAArgint Mare, 76 pct;
Viorel Călin JALNEAN – Bistriţa – ASPECTE DIN MARELE RAZBOI 1916- 1918 – (transferat la secţiunea Cartofilie) – Argint Mare, 75 pct;

5.2.8.1 panou
Gheorghe COLBAN – Horodnic de Jos – LIMBA NOASTRA-I FOC CE ARDE – Bronz, 60 pct;
Gheorghe COLBAN – Horodnic de Jos – MAREA UNIRE – întreguri poştale – Bronz, 60 pct;
Gustav HLINKA – Reşiţa – DELTA DUNARII, OBIECTIV TURISTIC – Argint, 72 pct;
Svetislav JELIĆ – Novi Sad, Serbia – DEFINITIVE STAMPS OF YUGOSLAVIA 1994- 2004 WITH MOTIVES OF CHURCHES AND MONASTERIES – Vermeil, 88 pct;

Dragoš PETROVIĆ – Novi Sad, Serbia – ILLUSTRATED POSTAL CARDS OF KINGDOM OF YUGOSLAVIA WITH MOTIVES FROM THE DANUBE VALLEY – Argint, 70 pct;
Liviu PINTICAN– JUGA – Mediaş – STEPHAN LUDWIG ROTHVermeil, 88 pct;
Ghiţă SBIERA – Horodnic de Jos – LIMBA NOASTRA, LIMBA SFANTA – Bronz, 60 pct;
Ghiţă SBIERA - Horodnic de Jos – LIMBA VECHILOR CAZANII – Bronz, 60 pct;
Ghiţă SBIERA – Horodnic de Jos – INTRU SLAVA EROILOR NEAMULUI – Bronz, 60 pct;
Ghiţă SBIERA – Horodnic de Jos – SOCIETATEA PENTRU CULTURA SI LITERATURA ROMANA IN BUCOVINABronz, 60 pct;
Ivan TANGL – Novi Sad, Serbia – MILITARY CENSORSHIP IN UJVIDEK/ NOVI SAD DURING THE WW2 – Vermeil Mare, 87 pct;



5.2.9.Cartofilie
Bogdan BUTNARIU – Bistriţa – TEHNICA MILITARA IN PRIMUL RAZBOI MONDIALAur, 90 pct + premiu IOAN CATANA;
Ioan DEJUGAN – Sibiu – OCNA SIBIULUIVermeil, 84 pct;
Ioan DEJUGAN – Sibiu – SIBIU, MEDIEVAL TOWN. SOCIAL AND ECONOMIC LIFE Aur, 91 pct;
Ferdinand GRADL – Berlin, Germania – DIE DONAU ZWISCHEN DIE QUELLE UND SCHWARZES MEERArgint Mare, 78 pct + premiu IOAN CATANA;
Viorica HRUSTOVICI – Botoşani – FEMEIA IN SOCIETATEAur, 90 pct;
Monica MUNTEAN – Timişoara – CETATI TRANSILVANEAur, 90 pct;
Elena NICOLAU – Piatra Neamţ – 101 FILE DE ISTORIE A ROMANIEIVermeil Mare, 85 pct;
Viorel NICOLAU – Piatra Neamţ – LUMINA VINE DE LA RASARIT- CREDINTAVermeil Mare, 86 pct;
Florian PRICOP – Bârlad – CALATORIND PRIN REGIUNILE ITALIEI DE NORDVermeil Mare, 85 pct;
Gheorghe VASILIU – Bârlad – BARLADUL DE ALTADATA IN IMAGINIVermeil Mare, 86 pct + premiu IOAN CATANA;
Elisabeta ZSOLDOS – Bistriţa – VIEUX PARIS EN CARTES POSTALES ANCIENNES – Vermeil Mare, 86 pct;
Martin ZSOLDOS – Bistriţa – LA GRANDE GUERRE DES CARTES POSTALESAur, 90 pct + premiu IOAN CATANA;

5.3.Literatură
Ioan CATANA – Bacău - SALUTĂRI  DIN  BACĂU ! 2018  / GRETINGS  FROM   BACĂU ! 2018 – Vermeil, 82 pct;
Mihai CEUCA – Bacău – MIHAI PASCU - PUNCTE, LINII, TIMBRE – Aur, 90 pct;
Ioan DEJUGAN/ Savu POPA – Sibiu – OCNA SIBIULUI LA DOUA MOMENTE
ANIVERSARE. ISTORIE ILUSTRATA – Vermeil Mare, 86 pct;
Mircea DRAGOTEANU – Cluj- Napoca – A FOST ODATA HOHE RINNE – Aur, 92 pct;
Mircea DRAGOTEANU – Cluj- Napoca – REIMPRESIUNI SI FALSURI ALE EMISIUNILOR LOCALE DIN TRANSILVANIA DE NORD – Vermeil Mare, 88 pct;
Dan Simion GRECU Deva – CORESPONDENTA POSTALA A PRIZONIE-RILOR DE RAZBOI SI INTERNATILOR CIVILI, 1914- 1921, vol.I – Aur, 93 pct;
Viorica HRUSTOVICIPERSONALITATI FEMININE IN CARTE POSTALA SI FILATELIE – Vermeil Mare, 88 pct;
Ionel MUNTEAN – Berlin – LUDWIG VAN BEETHOVEN, GENIU NEMURITOR AL MUZICII, Vermeil Mare, 88 pct;
Elena şi Viorel NICOLAU – Piatra Neamţ – GHIDUL MONUMENTELOR ISTORICE COMEMORATIVE DIN JUDETUL NEAMT – Vermeil, 80 pct;
Constantin PATILEA – Piatra Neamţ – ACTIUNILE SI OBLIGATIUNILE- MARTURII ALE ISTORIEI ECONOMICE SI SOCIALE ROMANESTI – Vermeil, 80 pct;
Vasil PRUHNICKI – Lvov, Ucraina – OLIMPIK GAMES ON STAMPS PPU – Argint Mare, 76 pct;
Octavian TABACARU – Braşov – KUK FELDPOST 1914- 18, vol.7, 8, 9, - Aur, 93 pct;
Milan RADOVANOVIĆ / Ivan TANGL – Novi Sad, Serbia – PARTIAL PRESENTATION OF ARTICLE FROM “THE PHILATELIST” 276, JOURNAL OF THE UNION OF PHILATELISTS OF SERBIA – Vermeil, 82 pct;




Tineret
Angel- Ionuţ AVRAM – Arbore, Suceava – CRAMPEIE DE ISTORIE GIURGIUVEANABronz;
Ioan Paul BEREHOLSCHI – Arbore – PAGINI DE PICTURA ROMANEASCABronz;
Stefan BEREHOLSCHI – Arbore – HERALDICA ROMANEASCABronz;
Alexandra- Ionela BULIGA – Arbore – PAGINI DE ISTORIE ROMANEASCABronz;
Alexandra- Ionela BULIGA – Arbore – SFINTELE SARBATORI ALE ROMANILORBronz;
Iulia CHEREGI – Mediaş – DOMNITORI SI VOIEVOZI, REGI SI REGINEArgint;
Gabriela COLBAN – Horodnic de Jos – DE LA DACI, DE LA ROMANIBronz;
Holly- Cristina DOLINSKI – Arbore – LES PERLES DE BUCOVINEBronz;
Holly- Cristina DOLINSKI – Arbore – TEZAUR STRAMOSESCBronz;
Gabriella Sara DOWELL – Madison SUA – CULTURA PE ILUSTRATE, PICTORIArgint;
Zoe Isabela DOWELL – Madison, SUA – ENCICLOPEDIE MUZICALA ILUSTRATAArgint;
Isabela LUNGOCI – Horodnic de Jos – HOTELURI, TURISM SI AGREMENTBronz;
Aron Leonard MARTIN – San Francisco, SUA – RELATIILE INTERNATIONALE ALE ROMANIEI REFLECTATE IN FILATELIEArgint;
Arthur Tiron MARTIN – San Francisco, SUA – SPORTURI DE ECHIPAArgint;
Greta Olivia MARTIN – San Francisco, SUA – ETNO ROMANIA – ILUSTRATEArgint;
Ana- Aurora MUNTEAN – Timişoara – FLORA CARPATILORVermeil;
Maria- Sara MUNTEAN – Timişoara – TENIS IN TRANSILVANIA LA 1900 - Vermeil;
Paul- Emanoil OLENICI _ Horodnic de Jos – LUT, LEMN SI ISTORIEBronz;
Alexandra OLENICI – Horodnic de Jos – OSTASII ROMANI APARA PATRIABronz;
Delia PRELIPCEAN – Horodnic de Jos – ZONE DE AGREMENTBronz;
Ioan SOTROPA – Horodnic de Jos – DEMNI DE ISTORIA NEAMULUIBronz;





luni, 5 august 2019

a VII-a ediție a Salonului Internațional de Artă Naivă “Gheorghe Sturza”, în perioada 3-24 august 2019.

         
    Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, având drept parteneri Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani și Uniunea Creatorilor de Artă-Filiala Iași, au organizat  cea de a VII-a ediție a Salonului Internațional de Artă Naivă “Gheorghe Sturza”, care se va desfăşura în perioada 3-24 august 2019. 
    ,,Arta naivă botosăneană ne-a făcut cunoscuți la nivel mondial prin faptul că în “World Encyclopedia of Naïve Art”, apărută la Londra în 1984,este consemnat orașul nostru ca fiind locul în care se desfășoară un Salon cu un impact deloc de neglijat pentru zona Moldovei. Pornind de la personalitatea artistului naiv Gheorghe Sturza, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a reînviat această manifestare în anul 2013 cu o amploare deosebită, reușind să atragă invitați la ultimele ediții și din alte țări. 
    În acest sens, au răspuns invitației 49 de artiști naivi, cei mai mulți din România, la care s-au alăturat și cei din Franța, Lituania, Israel, Ungaria și Polonia. 
   Lucrările expuse sunt de o complexitate și diversitate aparte, impresionează atât prin tematică, cât si prin cromatică. O altă notă dominantă a acestei ediții este simplitatea unor abordări la unii artiști și totodată, o elaborare uimitoare a compozițiilor la alții dintre aceștia. 
  De asemenea, tehnicile abordate sunt diverse și unele chiar inovatoare, acceptate și la expozițiile internaționale. În cadrul manifestării a avut loc  doua lansări de carte care dovedesc încă o dată că există un canal de comunicare între genurile literare și artele vizuale: ” Balul” de artistul Mihai Dascălu și ” Între două lumi” , rod al unei colaborari între Corina Matei Gherman și Calistrat Robu. Meritul acestor prezentări de carte aparține Uniunii Creatorilor de Artă-Filiala Iași, Ligii scriitorilor-Filiala Iași-Nord Est România și Cercului Militar Iași. Moderatori vor fi artistul naiv Calistrat Robu, având calitatea de partenar, și etnograful Margareta Mihalache din partea instituției organizatoare. Vernisajul Salonului se va bucura de prezența criticului de artă Felicia Acsinte și va avea loc sâmbătă, 3 august 2019, ora 12, la Direcția Județeana pentru Cultură Botoșani. ( a declarat Margareta Mihalache)