luni, 5 august 2019

a VII-a ediție a Salonului Internațional de Artă Naivă “Gheorghe Sturza”, în perioada 3-24 august 2019.

         
    Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, având drept parteneri Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani și Uniunea Creatorilor de Artă-Filiala Iași, au organizat  cea de a VII-a ediție a Salonului Internațional de Artă Naivă “Gheorghe Sturza”, care se va desfăşura în perioada 3-24 august 2019. 
    ,,Arta naivă botosăneană ne-a făcut cunoscuți la nivel mondial prin faptul că în “World Encyclopedia of Naïve Art”, apărută la Londra în 1984,este consemnat orașul nostru ca fiind locul în care se desfășoară un Salon cu un impact deloc de neglijat pentru zona Moldovei. Pornind de la personalitatea artistului naiv Gheorghe Sturza, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a reînviat această manifestare în anul 2013 cu o amploare deosebită, reușind să atragă invitați la ultimele ediții și din alte țări. 
    În acest sens, au răspuns invitației 49 de artiști naivi, cei mai mulți din România, la care s-au alăturat și cei din Franța, Lituania, Israel, Ungaria și Polonia. 
   Lucrările expuse sunt de o complexitate și diversitate aparte, impresionează atât prin tematică, cât si prin cromatică. O altă notă dominantă a acestei ediții este simplitatea unor abordări la unii artiști și totodată, o elaborare uimitoare a compozițiilor la alții dintre aceștia. 
  De asemenea, tehnicile abordate sunt diverse și unele chiar inovatoare, acceptate și la expozițiile internaționale. În cadrul manifestării a avut loc  doua lansări de carte care dovedesc încă o dată că există un canal de comunicare între genurile literare și artele vizuale: ” Balul” de artistul Mihai Dascălu și ” Între două lumi” , rod al unei colaborari între Corina Matei Gherman și Calistrat Robu. Meritul acestor prezentări de carte aparține Uniunii Creatorilor de Artă-Filiala Iași, Ligii scriitorilor-Filiala Iași-Nord Est România și Cercului Militar Iași. Moderatori vor fi artistul naiv Calistrat Robu, având calitatea de partenar, și etnograful Margareta Mihalache din partea instituției organizatoare. Vernisajul Salonului se va bucura de prezența criticului de artă Felicia Acsinte și va avea loc sâmbătă, 3 august 2019, ora 12, la Direcția Județeana pentru Cultură Botoșani. ( a declarat Margareta Mihalache)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu