miercuri, 7 august 2019

"Naivii" din Iaşi au ajuns la Botoşani! Jurnalist şi Scriitor DAN TEODORESCU - 4 august 2019.



"Naivii" din Iaşi au ajuns la Botoşani! 
Jurnalist şi Scriitor DAN TEODORESCU - 4 august 2019.

,,Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, având drept parteneri Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani și Uniunea Creatorilor de Artă-Filiala Iași (preşedinte: Calistrat Robu), a organizat sâmbătă, pe 3 august 2019, la Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, cea de-a VII-a ediție a Salonului Internațional de Artă Naivă “Gheorghe Sturza”, expoziţia putând fi vizitată până pe 24 august.

În comunicatul de presă al organizatorilor locali se spun următoarele: "Arta naivă botosăneană ne-a făcut cunoscuți la nivel mondial prin faptul că în <<World Encyclopedia of Naïve Art>>, apărută la Londra, în 1984, este consemnat orașul nostru ca fiind locul în care se desfășoară un Salon cu un impact deloc de neglijat pentru zona Moldovei. Pornind de la personalitatea artistului naiv Gheorghe Sturza, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a reînviat această manifestare în anul 2013 cu o amploare deosebită, reușind să atragă invitați la ultimele ediții și din alte țări. În acest sens, au răspuns invitației 49 de artiști naivi, cei mai mulți din România, la care s-au alăturat și cei din Franța, Lituania, Israel, Ungaria și Polonia.
Lucrările expuse sunt de o complexitate și diversitate aparte, impresionează atât prin tematică, cât si prin cromatică. O altă notă dominantă a acestei ediții este simplitatea unor abordări la unii artiști și totodată, o elaborare uimitoare a compozițiilor la alții dintre aceștia. De asemenea, tehnicile abordate sunt diverse și unele chiar inovatoare, acceptate și la expozițiile internaționale".
Din partea UCA - Filiala Iaşi au expus pe simezele din Botoşani "naivii" Calistrat Robu, Mihaela Berari, Anastasia Gârneaţă, Maria Lupu, Octavia Vizitiu, Răzvan Paul Robu, Elena Zbanţ, fotoreporterul de serviciu fiind maestrul Ioan Vârlan. 
În cadrul manifestării de la Botoşani au avut loc și doua lansări de carte care dovedesc încă o data că există un canal de comunicare între genurile literare și artele vizuale. 
Cele două volume prezentate publicului de Corina Matei-Gherman şi Vioriva Şerban au fost : ”Balul”, de artistul orădean Mihai Dascălu și ”Între două lumi”, în urma unei colaborari între ieşenii Corina Matei-Gherman și Calistrat Robu. 
Meritul acestor prezentări de carte aparține Uniunii Creatorilor de Artă-Filiala Iași, Ligii scriitorilor-Filiala Iași-Nord Est România și Cercului Militar Iași în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani . 
Moderatorii evenimentului de la Botoşani au fost etnograful Margareta Mihalache şi artistul naiv ieşean Calistrat Robu din partea instituției organizatoare. 

Vernisajul Salonului de artă naivă de la Botoşani s-a bucurat de prezența criticului de artă ieşean Felicia Acsinte, care a avut un expozeu de mare acurateţe stilistică şi artistică, după cum a remarcat şi pictorul Calistrat Robu, care ne-a mai declarat: "În zona Moldovei se petrec lucruri frumoase, iar evenimentul de la Botoşani este un exemplu grăitor în acest sens. Mulţumim gazdelor pentru organizarea superbă a salonului, publicului pentru prezenţă, iar colegii mei veniţi de la Iaşi au fost şi ei la înălţime!".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu