duminică, 1 august 2021

Venetia -Italia




  

 

 

 

 

Venetia este un oras relativ nou comparativ cu Roma, Londra sau Paris, cu toate acestea, putine au ramas neatinse de trecerea timpului. Laguna de pe coasta Adriatica a fost probabil locuita de pe vremea lui Hristos, desi foarte putin, si se poate ca unele grupuri de refugiati sa se fi stabilit pe insule dupa raidurile barbarilor din secolul al V-lea d.Hr. (legenda spune ca fundatia orasului s-ar fi pus pe 25 martie 421 d.Hr.).
Primul doge (conducator) a fost ales in anul 726, dar el conducea mai degraba o confederatie de asezari libere decat un singur oras. Mai târziu, invaziile francilor din secolul al VIII-lea i-au fortat pe unii dintre locuitorii lagunei să plece spre Rivus Altus, sau bancurile inalte, un grup de insulite mai aparate, care in timp vor deveni Rialto, piatra de temelie a Venetiei de astazi.
Prin secolul al X-lea, orasul care se năstea a stabilit legături comerciale cu estul si cu alte teritorii. Prosperitatea a crescut in timpul Cruciadelor si pe măsura ce dibăcia maritimă a orasului se mărea. Fermitatea guvernului a adus coeziune politică si socială si, prin secolul al XIII-lea, orasul era stăpân, conform frazei deseori citate, "peste un sfert si o jumătate de sfert" din vechiul Imperiu Roman. 






Bazilica Sfântul Marcu






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu