sâmbătă, 28 august 2021

9 iulie-31 august va avea loc expozitia prezentarea capodoperei ,, instalarea clopotului Sigismund în Catedrala Wawel", care reprezinta o parte din istoria Poloniei

Atârnarea clopotului Sigismund în Turnul Catedralei din Cracovia în 1521
Jan Matejko (1838–1893)
Cracovia, 1874
Ulei pe panou; 94 x 189 cm
Muzeul Național din Varșovia


Jan Matejko a început să se gândească la pictarea unui tablou al celebrului clopot donat de regele Sigismund I cel Bătrân în 1861. A făcut primele schițe pregătitoare în 1862. Artistul s-a întors la subiect în 1874 și a descris - contrar a ceea ce starea titlului picturii - scoaterea clopotului din matriță la turnătorie, dedicându-și, de fapt, capodopera artei întemeierii clopotului.
Regele, regina sa milaneză Bona Sforza, prințul Sigismund Augustus și prințesa Isabella sunt descrise sub un baldachin înconjurat de curtea regală, în partea stângă a picturii. În centrul picturii, ceva mai în spate, l-a plasat pe Jan Chojeński, viitorul episcop al Cracoviei, angajat în binecuvântarea clopotului. El este însoțit de membri ai clerului. Jumătatea dreaptă a imaginii este preluată de acțiunea principală: Hans Beham, fondatorul clopotului de la Nürnberg, pe care regele l-a însărcinat să facă clopotul, supraveghează scoaterea acestuia din matriță.
Printre spectatori, artistul a descris: în stânga, Piotr (identificat inițial ca Stanisław) Kmita (în picioare lângă baldachin) și membru al consiliului orașului Seweryn Bethman (așezat), iar în dreapta, maestrul fabricii de sare din Cracovia Jan Boner (deținând pe stâlpul baldachinului) și Stańczyk, bufonul regal, la picioarele căruia se află clopotul uriaș al clopotului. Lângă schelă se află lăutarul Valentin Bakfark (sau Bekwark) și arhitectul și sculptorul Bartolommeo Berrecci, care dețin planuri. În fundal putem vedea zidurile orașului și dealul Wawel. Clopotul, care a fost instalat la 9 iulie 1521, în turnul catedralei înălțat și întărit, a fost sunat pentru prima dată câteva zile mai târziu.

 În perioada 9 iulie - 31 august 2021 la Castelul Regal Wawel Cracovia va avea loc,  pentru a marca 500 de ani de la instalarea clopotului Sigismund în Catedrala Wawel, Castelul Regal Wawel a organizat o prezentare specială a capodoperei lui Jan Matejko „Atârnarea clopotului Sigismund în Turnul Catedralei din Cracovia în 1521”. O selecție a schițelor pregătitoare ale artistului însoțește pictura.

Suntem foarte încântați să putem prezenta gratuit această expoziție intimă. Deși spectacolul are dimensiuni reduse, stilul lui este mare - stilul lui Matejko. Pensulele artistului dau viață acestui eveniment important din istoria culturală a Poloniei. Sper că poza, care este, ca să spunem așa, o imagine în oglindă a istoriei Poloniei și Cracoviei va atrage vizitatorii dealului Wawel. Să ne întâlnim în fața acestei imagini splendide, care merită cu adevărat o mie de cuvinte, transmitând mai mult decât multe manuale de istorie ”, a declarat prof. Andrzej Betlej, directorul Castelului Regal Wawel. 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu