vineri, 27 august 2021

ESTONIA văzută de un turist. Imagini foto: privat Hrustovici

Capitala Estoniei, primul oraş din lume cu transport public gratuit.

Tara baltică de doar 1,3 milioane de locuitori a fost primul stat din lume care a introdus votul online şi care a oferit internet gratuit. A fost de asemenea şi prima fostă ţară sovietică care a aderat la zona euro, iar de la 1 ianuarie 2013, capitala Estoniei, Tallin, va deveni  primul mare oraş din lume şi prima capitală care va oferi tuturor locuitorilor tranport gratuit, scrie Financial Times.



Estonia este o republică multipartidă. Sistemul politic al țării a fost modelat de constituția din 1992. El pune un accent deosebit pe dominația unui parlament unicameral numit Riigikogu . Este un corp legislativ ales în alegeri cu 5 adjectivări (proporționale) timp de 4 ani, cu un prag electoral de 5% pentru partid. În parlament sunt 101 deputați. Cele mai importante sarcini ale parlamentului, în afară de legiferare, sunt: aprobarea guvernului-                                         

  • alegerea unui președinte pentru un mandat de 5 ani.
  • Deși președintele are dreptul de veto asupra legilor parlamentare, puterile sale se limitează la reprezentarea statului și numirea primului ministru după alegeri, data pe care o stabilește și el. Principalul organ executiv al politicii de stat este guvernul, responsabil în fața parlamentului. Parlamentul îl controlează nu numai printr-un vot de încredere / neîncredere, ci și prin interpelări și întrebări (așa-numitul oră de interogare a primului-ministru în fiecare miercuri).
 
 

Catedrala ortodoxa langa restaurantul…grecesc. 

Catedrala Alexander Nevsky este o catedrală ortodoxă din Orașul Vechi din Tallinn, Estonia. A fost construit pe baza unui design de Mikhail Preobrazhensky într-un stil tipic de renaștere rusă între 1894 și 1900, în perioada în care țara a făcut parte din Imperiul Rus

 



 

In imagine  stânga

Museum Adamson- Eric

Personalul muzeului este extrem de prietenos și își împărtășește cunoștințele despre arta și viața lui Adamson-Eric la fiecare pas.












Tallinn Town Hall


  Raekoja plats este o piață a orașului, lângă Primăria Tallinn, în centrul orașului vechi din Tallinn, Estonia. Este un loc pentru numeroase festivaluri mici sau concerte precum Tallinn Old Town Days, iar mai multe baruri și restaurante sunt situate în imediata apropiere.





Muzeul de fortificație Kiek in de Kök formează un complex muzeal lung de peste 500 de metri, care include patru turnuri: Kiek in de Kök, Turnul Fecioarei, Turnul Tallitorn și Turnul Poarta Piciorului Scurt (Lühikese jala väravatorn). Muzeul fortificației include, de asemenea, pasaje misterioase ale bastionelor subterane, care adăpostesc Muzeul Pietrei Sculptate.
Expoziția Kiek in de Kök oferă o imagine de ansamblu asupra războiului din trecut.
Pasajele bastionului au fost construite în secolele XVII-XVIII. Expunerea pasajelor bastionului introduce istoria structurilor defensive și a celor mai importante evenimente militare.



 

 

 


 Muzeul Maritim din Estonia este situat în turnul Fat Margaret din vechiul oraș Tallinn. 

Muzeul prezintă istoria navelor și a navigației în Estonia și legate de Estonia. Alte părți ale Muzeului Maritim sunt muzeul minelor și portul Seaplane unde sunt prezentate navele muzeale.




Muzeul Maritim al Estoniei (Eesti Meremuuseum) este o organizație din Estonia care administrează diverse muzee de transport maritim din Tallinn. Fat Margaret este situată într-un turn al zidului orașului. Aceasta este locația principală a muzeului care arată istoria maritimă a Estoniei. 


 În plus, include Lennusadam, unde se află navele muzeu. Fat Margaret (Paks Margareeta) a fost construită între 1511 și 1530 în timpul reconstrucției sistemului medieval de porți ale orașului. Muzeul expune o colecție de accesorii nautice care se întinde pe patru etaje, cu vedere la orașul vechi și la portul și golful din Tallinn de pe acoperiș.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu