Expoziția ,, armeria coroanei",
este situată la parterul colțului de nord-est al castelului. Exponatele pot fi văzute în 4 camere la parter și subsol.
Obiectele
individuale au fost folosite numai cu
ocazii speciale, în primul rând pentru ceremoniile de încoronare. Prima
prezentare publică specială a însemnelor regale a avut loc în 1792. Trei ani
mai târziu, prusii au pătruns în Trezorerie și i-au distrus aproape complet
conținutul. În urma distrugerii însemnelor regale de către prusieni și a
pierderii a aproape toate comorile, noua colecție, mărită în mod sistematic din
1930, oferă doar o idee despre vechea măreție a locului. Cu toate acestea,
include lucrări de artă semnificative, printre care unele artefacte istorice,
în fruntea cărora se află sabia de încoronare Szczerbiec - cel mai semnificativ
artefact istoric polonez.
Camera lui Casimir cel Mare
Camera lui Casimir cel Mare este singurul exemplu rămas de apartament formal din vremea ultimilor regi piasti (prima jumătate a secolului al XIV-lea), cu relicve ale unei fresce purtând monograma reginei Jadwiga (sfârșitul secolului al XIV-lea) ). Un stâlp masiv care străbate centrul tuturor celor trei niveluri al reședinței turnului gotic este inspirația pentru numele pe care i l-a dat: Piciorul găinii.
Astăzi, prima cameră a Trezoreriei găzduiește pietre prețioase
(datând din sec. II î.Hr. până în sec. XVIII d.Hr.), printre acestea bijuteria
familiei Lanckoroński, un pandantiv roman găsit pe Wawel, precum și vase
religioase medievale, precum un potir comandat de Casimir cel Mare și comori
aparținând conducătorilor polonezi, inclusiv o pereche de sfeșnice cu stema lui
Stefan Batory, o patenă și o tablă de șah aparținând lui Sigismund III Vasa,o
piatră prețioasă cu medalionul lui Vladislas IV Vasa, un vas în formă de vultur
din colecția lui John Casimir sau o miniatură a lui Augustus III Sas.
Evanghelia |
Camera lui Jadwiga i Jagiello Camera Jadwiga și Jagiello's Room se află în pavilionul gotic care datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea, numit mai târziu Turnul danez. Cele mai valoroase artefacte salvate din Trezoreria originală sunt expuse aici: Szczerbiec - sabia de încoronare a regilor polonezi și o sabie care a aparținut lui Sigismund I cel Vechi.
Camera din Turnul Sigismund III
Camera este situată în Turnul lui Sigismund al III-lea, care a fost construit în jurul anului 1600. Onorabilele însemne ale lui Ioan al III-lea Sobieski sunt expuse aici: manta unui Cavaler al Ordinului Duhului Sfânt primit în 1676 de la regele Ludovic al XIV-lea al Franței și o sabie consacrată și o cască prezentată de papa Inocențiu al XI-lea în 1684.
Camera
cu arme ceremoniale Această
cameră cu arme ceremoniale găzduiește în principal o parte din prada războiului
din campaniile militare poloneze din secolul al XVII-lea. Printre acestea se
numără trofee din campania de la Viena (1683), în principal echipamente
ecvestre decorate artistic, realizate în cele mai notate ateliere turcești,
persane și poloneze din secolele XVII și XVIII. Aici pot fi admirate și
obiectele militare din armeria lui Ioan III Sobieski din Żółkiew.
Armeria
camera 1
Arme de arbore și săbii cu două mâini sunt expuse în holul de intrare în Armory. Principalele exponate sunt halebardele reprezentative folosite de curți și de gardienii orașului. Unele dintre ele sunt bogat decorate și poartă stemele unor conducători precum: arhiducele Ferdinand (care a devenit ulterior împărat), arhiducele Ernest, Ferdinand prințul Bavariei și arhiepiscopii din Salzburg: Wolf Dietrich von Reitenau și Paris și Francis Lodron. Glaivele din secolul al XVI-lea care poartă blazoanele dinastiei săsești din Wettin și figura lui Lucrecia au o valoare artistică unică. Un grup de partizani de la gărzile curții ale lui John Casimir, Michael Korybut Wiśniowiecki, John III Sobieski, Augustus II cel puternic și Augustus III saxonul au legături cu Polonia. Colecția de săbii cu două mâini din secolul al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea, alături de sabia folosită de paznicii lui Iulius al II-lea din Brunswick.Armeria camera 2
Costume de armură sunt expuse în această cameră. Costume de armură germane complete din secolele al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea sunt exemple ale tradiției medievale. De remarcat în special, pentru construcția rafinată și valoarea estetică, este o armură de turneu de la Curtea de Artus din Gdańsk realizată de armurierul norvegian Konrad Poler c. 1490. Cele mai multe exponate sunt costume de jumătate ale armurii husarilor polonezi din secolul al XVII-lea, printre care un obiect unic cu aripile sale originale. Costumele la scară utilizate în Polonia la sfârșitul secolului al XVII-lea și în prima jumătate a secolului al XVIII-lea sunt adevărate rarități.
Armeria camera 3
Armeria camera 4
Această
cameră găzduiește arme de mână și de proiectil. Exponatele includ puști,
arquebuze, patrinale și pistoale importante, incrustate de fildeș și cu
decorații gravate, de la fabricile germane, sileziene, franceze, spaniole și
poloneze (secolele XVI până la începutul secolului al XIX-lea). Există, de
asemenea, arbalete interesante, în primul rând germane, folosite pentru
vânătoare și sporturi, cu o singură piesă frumoasă realizată în Polonia în 1725
pentru camarlanul coroanei Kazimierz Poniatowski.
Partea finală a expoziției este situată în trei săli de subsol, una dintre ele fiind gotică din secolul al XIV-lea (cu bolta susținută de un stâlp central) și două săli renascentiste din prima jumătate a secolului al XVI-lea. De-a lungul zidurilor există tunuri, obuziere și mortare - variind de la tunuri ceremoniale mici până la uriașe în aer liber. Două tunuri mici (de la mijlocul secolului al XVI-lea) turnate de fondatorul nurembegian, Oswald Baldner, comandat de Sigismund Augustus, sunt exemple de arta rafinată. O colecție de butoaie care poartă stemele regilor, hatmanilor și nobililor polonezi, opera celebrelor turnătoare de metal, este una dintre cele mai valoroase din țară (alături de colecția Muzeului Armatei Poloneze din Varșovia) și sunt considerate importante în toată Europa .Copii de bannere capturate de la Cavalerii Teutoni de la Grunwald în 1410 atârnă sub bolta din primul subsol, reflectând tradiția de a aduce trofee capturate de la un inamic la Castelul Wawel. Aceste bannere au fost recreate în secolul al XX-lea din descrieri foarte detaliate de Jan Dlugosz și miniaturi de Stanisław