joi, 17 ianuarie 2013

ZILELE EMINESCU , ediţia a XLIV-a, şi Premiul Național de Poezie "Mihai Eminescu", ediţia a XXII-a

Depunere de coroane la statuia M. Eminescu din fata teatrului

  ,ZILELE EMINESCU", ediţia a XLIV-a, şi Premiul Național de Poezie "Mihai Eminescu", ediţia a XXII-a, s-a desfăşurat la Botoșani-Ipotești-Vorona în perioada 14 – 16 ianuarie 2013, manifestare iniţiată de poetul Gellu Dorian şi organizat de Primăria municipiului Botoșani, Consiliul Local Botoșani, Fundația Culturală Hyperion – "Caiete botoșănene", în colaborare cu Consiliul Județean Botoșani, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii "Mihai Eminescu", cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani și al Societății Culturale "Raluca Iurașcu" Vorona



La Spectacolul de decernare a premiului,  au participat domnii:  ministru Economiei Varujan Vosganian,  scriitor, vicepreşedintele al Uniunii Scriitorilor, Costică Macaleţ, prefectul judeţului Botoşani, Viorel Iliuţă , viceprimarul municipiului Botoşani, preşedintele CJ, Florin Ţurcanu, Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural, doamna dr. în filologie Lucia Olaru Nenati, şi domnii senatorul Viorel Grigoraş, fost prefect, deputatul Cristian Roman, au participat mulţi scriitori invitaţi din toată ţara, din judeţul nostru fiind prezenţi scriitorii care fac parte din antologia Grupului de la Durău, “Turnurile Ocolaşului Mare”, care s-a lansat la Centrul memorial de la Ipoteşti, o carte-vedetă a acestei ediţii.

La deschiderea evenimentului cu ocazia ,, Zilelor Mihai Eminescu" şi împliniri a 163 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, domnul director Dănuţ Huţu a prezentat mesajul domnului Daniel Constantin Barbu, Ministrul Culturii, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2013. ,, Aniversăm astăzi 163 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, în cel de-al treilea an de când Parlamentul României a decis ca ziua de 15 ianuarie să fie declarată Ziua Culturii Naţionale. Acum, la început de mandat, mi se oferă prilejul de a transmite organizatorilor acestei manifestări omagiul şi recunoştinţa mea pentru toţi cei care contribuie la perpetuarea operei eminesciene. Semnificativ mi se pare faptul că organizatorii ,, Zilelor Mihai Eminescu” au ales, de peste două decenii, să celebreze personalitatea poetului naţional printr-o sărbătoare care este deopotrivă a poeziei contemporane. ,,Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu”, pe ai cărui câştigător din acest an doresc să-l felicit, s-a impus de-a lungul timpului ca o recunoaştere a celor mai valorişi poeţi contemporani, atât din generaţia tânără, cât şi din cea consacrată. Consider că este de datoria noastră, a celor ce poartă responsabilitatea în domeniul culturii, să-l încurajăm şi să-i sprijinim pe toţi cei care se dedică atât creaţiei propriu-zise, cât şi promovării valorilor culturale consacrate. Nimic mai potrivit în vremuri de criză, a economiei, dar şi a valorilor, decât preocuparea pentru continuitate în cultură: nicio investiţie nu va fi mai profitabilă în timp ca investiţia în produse culturale, dovadă că, de secole, la ,, bursa Goethe, Eminescu, Caragiale.... Cu deosebită consideraţie . semnează domnul Daniel Constantin Barbu, Ministrul Culturii. 
Domnul Varujan Vosganian, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România a vorbit tuturor despre poetul Mihai Eminescu însă a pus un accent deosebit pe omul Mihai Eminescu


„Astăzi eu am ales să nu vă vorbesc deşi o fac în numele Uniunii Scriitorilor din România, să nu vă vorbesc despre poetul Mihai Eminescu. Vreau să vă vorbesc despre un om ca noi care avea şi el deprinderile sale, bucuria sa de a fuma, de a bea bere, tânjelile şi mizantropiile sale, singurătăţile sale, fanteziile sale. Un om care însă s-a pus mai mult decât oricare dintre noi în slujba poetului Mihai Eminescu. Şi anume, omul Mihai Eminescu. Dacă noi astăzi îl sărbătorim pe poetul Mihai Eminescu, dacă am păstrat manuscrisele lui care au fost adunate într-o colecţie excepţională a Academiei Române, dacă memoria sa este neştirbită şi el vine spre noi cu atâta putere, să ne ţină îndoielile, năzuinţele de mai bine de un secol şi să fie împreună cu noi în toate firidele sufletului nostru, asta o datorăm şi harului dar o datorăm şi omului Mihai Eminescu”, a declarat  scriitorul Varujan Vosganian, fost Ministru al Finanţelor.




Primul premiu acordat din partea organizatorilor a fost pentru debut în poezie, câştigătorul desemnat de juriu fiind poetul Anatol Grosu din Republica Moldova pentru „Epistola din Filipeni”. Trofeul Opera Prima aflat la cea de-a XIV – a ediţie a fost acordat de Consiliul Judeţean prin Memorialul Ipoteşti, Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu. Tânărul premiat a citit două dintre creaţiile sale „Vă mulţumesc din suflet pentru acest premiu neaşteptat, chiar nu a fost aşteptat, a fost o surpriză să zic aşa şi vreau să le mulţumesc tuturor care într-un fel sau altul pentru că nu ştiu cât de mult autorul rămâne în cartea aia, cât de mult i se datorează lui cartea asta”, a spus Anatol Grosu, câştigătorul premiului Opera Prima. 


Domnul prefect Costică Macaleţi prezent la gala de decernare a Premiului Naţional Mihai Eminescu  a adresat câteva cuvinte celor doi câştigători. Dragi invitaţi, stimată audienţă, Este un moment în care noi, cei din administraţia publică trebuie să-i lăsăm să vorbească pe cei care chiar ştiu ce trebuie spus. De aceea voi fi forte succint: urez bun venit la Botoşani tuturor celor care au ajuns la noi cu ocazia acestei sărbători a culturii româneşti, pe care cu mândrie o găzduim. Vă doresc să găsiţi la noi încântarea spirituală care v-a îndemnat să veniţi aici şi vă invit să reveniţi pe meleagurile eminesciene oricând vi se face dor: de oamenii şi de locurile acestea.  Felicit organizatorii evenimentelor actualei ediţii a Zilelor Eminescu, nu este uşor să te ridici la înălţimea la care te obligă o tradiţie deja considerabilă. Sunt convins că ediţia din acest an va reuşi chiar să depăşească realizările din anii anteriori.  Felicit laureaţii  le doresc multă sănătate, La Mulţi Ani şi multă inspiraţie. Daţi-mi voie ca în numele instituţiei pe care o reprezint să ofer celor doi laureaţi câte o lucrare a artistului Ion Nemţoi



Scriitorul sucevean Nicolae Prelipceanu este câştigătorul din acest an al Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu. Au fost nominalizaţi şapte scriitori printre care Ovidiu Genaru şi Mircea Cărtărescu dar juriul a decis ca primiul să ajungă la Nicolae Prelipceanu.

Suceveanul Nicolae Prelipceanu a primit, în această seară, Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani. Opera Omnia este premiul acordat pentru întreaga activitate literară, iar Prelipceanu este pentru a doua oară nominalizat. Mulţumesc acelei părţi din juriu care m-a votat, nu am să fac ipocrizia oamenilor politici care mulţumesc şi celor care nu i-au votat şi mai ales vreau să îi mulţumesc autorului acestei piese, iniţiatorului ei, cel care a gândit acest premiu acum mai mult de 22 de ani, atunci s-a putut împlini gândul lui şi cel care e sufletul acestei manifestări, poetului Gellu Dorian, a declarat scriitorul Nicolae Prelipceanu.


 Nicolae Prelipceanu a primit, pe scenă, şi titlul de cetăţean de onoare din partea Consiliului Local Botoşani, titlu înmânat de viceprimarul Viorel Iliuţă care a declarat:
,,Cu siguranţă nu întâmplător ziua de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Culturii Naţionale. Este un semn de recunoaştere a supremaţiei creaţiei eminesciene şi atunci înseamnă Mihai Eminescu pentru istoria şi credinţa naţională pentru că, vă spun deschis Eminescu este unul din simbolurile neamului românesc. Premiul Naţional Mihai Eminescu a fost dacă vreţi o ştafetă a ultimilor 22 de ani, un element de continuitate făcută de administraţia locală indiferent de culoarea reprezentanţilor acestora".

Nicolae Prelipceanu s-a născut pe data de 10 august 1942 la Suceava. A urmat liceul la Curtea deArgeş și a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. A lucrat ca redactor la revista „Tribuna” din Cluj și la ziarul „România Liberă”, unde a coordonat pagina culturală. A fost consilier de stat în guvernul Victor Ceorbea. În prezent este redactor-șef al revista „Viaşa Românească”. Este membru în structurile de conducere ale Uniunii Scriitorilor și membru în consiliul consultativ al revistei ,,Steaua din Cluj.

Poeme


  • Debutează în 1966 cu volumul Turnul înclinat.

Dintre numeroasele volume de versuri, s-a bucurat de o foarte călduroasă primire critică 

selecția Ce-ai făcut în noaptea Sfântului Bartolomeu, Editura Eminescu, 1999, în care sunt

 adunate versuri din plachetele:

  • De neatins de neatins, 1978

  • Jurnal de noapte, 1980

  • Fericit prin corespondență 1982


  • Binemuritorul, 1996

În 2004 s-a aflat printre nominalizații Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, pe

 care juriul prezidat de Nicolae Manolescu l-a atribuit timișoreanuluiȘerban Foarță.


După evenimentul de decernarea premiilor a avut loc un spectacol prin artistul Grigore Leșe care este  cunoscut solist de muzică populară românească din zona Țării Lăpușului. A absolvit Academia de Muzica „Gheorghe Dima”, din Cluj Napoca, azi fiind doctor în Muzică şi profesor asociat al Facultăţii de Litere, Universitatea București şi al Universitatii de Muzica din Bucuresti. Repertoriul lui este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei şi marcând evenimente importante din viaţa omului. Grigore Leşe cântă şi la diverse instrumente muzicale.


Expoziţie de carte şi calendare organizată de prof. Schibinschi  Ludvig

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu