luni, 1 iulie 2013

FESTIVITATEA DE PREMIERE ,,EMINESCU" pentru Literatură, Arte Vizuale, Colecţii & Colecţionari „Teiul de Aur” şi „Teiul de Argint” ale Editurii GEEA- 15 iunie 2013



 INSTITUŢIA PREMIILOR EMINESCU
pentru Literatură, Arte Vizuale, Colecţii & Colecţionari
Teiul de Aur” şi „Teiul de Argint” ale Editurii GEEA



Festivitatea de premiere
şi de înmânare a medaliilor
Teiul de Aur - Teiul de Argint
şi vernisajul expoziţiei laureaţilor
Liliana Gonceariuc şi Nicolai Mihăilă
vor avea loc la
Galeria de Arte GEEA Botoşani
( în Centrul Istoric)

INVITAŢI DE ONOARE
LA SECŢIUNEA ARTE VIZUALE, 
                                                        VALERIU GONCEARIUC ŞI VICTOR FOCA
EDIŢIA a XII-a,

BOTOŞANI,

15 IUNIE 2013

1.DRAGOŞ PĂTRAŞCU

- preşedinte al juriului,
2.AUGUSTIN EDEN
In imagine foto AUGUSTIN EDEN- Presedinte  al juriului

- preşedinte
 


DOINA CERNICA, IUNIE 2013, CRAI NOU
,,Doamna ,,Teilor” este ziarista, editoarea şi scriitoarea Elena Condrei, care în anul 2002 a avut curajul să fondeze o instituţie privată de premii eminesciene şi nu oriunde, ci chiar la Botoşani, acolo unde atâtea instituţii de stat susţineau şi susţin alte premii, la ora aceea cu prestigiul deja consolidat.
In imagine foto VASILIAN DOBOS si MICAELA GHITESCU
De asemenea, a avut inspiraţia să le dea un nume care nu se uită, gravat pe medalii pe care aurul şi argintul le fac, spun specialiştii, chiar cele mai valoroase în acest moment din ţară, şi să adauge domeniilor oarecum tradiţionale ale literaturii şi artelor vizuale şi pe acela, inedit, dar bogat, al colecţiilor şi colecţionarilor. Susţinută de familie, ceea ce nu e puţin, Elena Condrei a ştiut totodată să-şi atragă colaboratori valoroşi, de talia lui George Muntean şi Cezar Ivănescu, primii preşedinţi de onoare ai juriului, şi laureaţi de statura lui Ion Irimescu, Grigore Vieru, Constantin Mălinaş sau P.S. Gherasim Putneanul.

Ziua sărbătorii decernării Premiilor Eminescu ,,Teiul de Aur” şi ,,Teiul de Argint” ale Editurii Geea Botoşani se pregăteşte un an întreg, ea însemnând şi o activitate scriitoricească şi editorială demnă de menţionat - colecţia ,,Eminescu nestins” – volume de interviuri semnate de Elena Condrei cu laureaţii şi antologii dedicate acestora, dar fondatoarea este un om organizat, încăpăţânat, diplomat, pentru care avem toată admiraţia, şi care a ştiut nu doar să trudească pentru a cultiva şi consolida în timp prestigiul ,,Teilor”, dar şi să crească în respectul pentru cultură şi pentru această instituţie un tânăr talentat, unicul nepot, Răzvan Condrei Ţiplea, care într-o zi – rămânându-i, fireşte, libertatea alegerii – ar putea să-i continue activitatea. 

Deocamdată însă Elena Condrei este în deplinătatea puterii şi a proiectelor, nu şi-a acordat nicio zi de concediu, socotind-o ca ziua concediului doar pe aceea a sărbătorii, prima săptămână de după ea începând-o ca diriginte de şantier şi cu o agendă deja bine completată în vederea următoarei ediţii. Fiind aşa cum este, cum să nu te bucuri şi, cât te pricepi, să n-o sprijini? De aceea merită din plin lăudate Primăria Municipiului şi Consiliul Local Botoşani care i-au fost de această dată alături.


Dar iată şi laureaţii acestei noi şi frumoase ediţii, aleşi de juriul alcătuit din Dragoş Pătraşcu (preşedinte de onoare), Augustin Eden (preşedinte), Constantin Tofan, Vasilian Doboş, Grigore Ilisei, Mihai Cornaci şi Elena Condrei
Literatură: 
Micaela Ghiţescu (Bucureşti) - Diplomă în rang de Excelenţă şi medalia ,,Teiul de Aur”,
 Ioan Ţicalo (Râşca-Suceava) – Diplomă şi medalia ,,Teiul de Aur” şi Mario Castro Navarrete (Chile) – Diplomă şi medalia ,,Teiul de Argint”; 
Arte vizuale:
Liliana Gonceariuc (Iaşi) – Diplomă şi medalia ,,Teiul de Aur”,  
Nicolae Mihăilă (Iaşi) – Diplomă şi medalia ,,Teiul de Argint”; 
Colecţii şi Colecţionari: 
Petru Suciu (Turda) - Diplomă şi medalia ,,Teiul de Argint”. Ediţia a mai avut o secţiune, 
Biblioteconomie, cu Rozalia Barta (Oradea) - Diplomă şi medalia ,,Teiul de Argint”.

Ediţia 2013 s-a desfăşurat ca întotdeauna pe 15 Iunie şi a adunat un public numeros, dornic să asiste la festivitate, la lansările de carte şi să vadă expoziţiile de pictură. Între participanţi, nu puţini laureaţi ai ediţiilor precedente, ca Monahia Elena Simionovici de la Mănăstirea Voroneţ, scriitoarea Lucia Olaru Nenati, din Botoşani, artiştii plastici Dany-Madlen Zărnescu din Bacău şi Aurelian Antal, din Dorohoi. 
Înmiresmată efectiv de florile ca mierea răspândite pretutindeni, Cetatea Galeriilor Geea Botoşani a iradiat puternic, până departe, sentimentul unei sărbători aşteptate – semn că ,,Teii” Elenei Condrei se află de acum înscrişi temeinic în calendarul evenimentelor care îl cinstesc pe Eminescu".

In imagine foto ELENA CONDREI si MICAELA GHITESCU
LAUREAŢII

Premiilor Eminescu pentru literatură, arte vizuale, colecţii & colecţionari „Teiul de Aur” şi „Teiul de Argint” ale Editurii GEEA, Botoşani, ediţia a XII-a,

 15 IUNIE 2013


            Comisia de jurizare a hotărât acordarea următoarelor premii:

I. Secţiunea LITERATURĂ
1.1 Diplomă în rang de excelenţă şi Medalia TEIUL DE AUR: 
MICAELA GHIŢESCU – Bucureşti
1.2 Diploma şi Medalia TEIUL DE AUR:
 IOAN ŢICALO, Suceava
1.2    Diploma şi Medalia TEIUL DE ARGINT:
MARIO CASTRO NAVARRETI, Chile
II. Secţiunea ARTE VIZUALE
2.1  Diploma şi Medalia TEIUL DE AUR :
LILIANA GONCEARIUC, Iaşi
2.2 Diploma şi Medalia TEIUL DE ARGINT:
NICOLAI MIHĂILĂ, Iaşi


III. Secţiunea COLECŢII & COLECŢIONARI
3.1 Diploma şi Medalia TEIUL DE ARGINT :
 PETRU SUCIU, Turda
IVBIBLIOTECONOMIE :
3.1 Diploma şi Medalia TEIUL DE ARGINT :
ROZALIA BARTA, Oradea



In imagine foto MARIA BACIU
In imagine foto  MARIO CASTRO NAVARRETE
In imagine foto ROZALIA BARTA si MIHAI CORNACI
In imagine foto PETRE SUCIU si MIHAI CORNACI
In imagine foto PETRE SUCIU si MIHAI CORNACI
In imagine foto NICOLAI MIHAILA , ELENA CONDREI, VASILIAN DOBOS
MICAELA GHITESCU
IOAN TICALAU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu