luni, 7 iulie 2014

Expoziţia ,, PARFUM de ILUSTRATE" cu ocazia a 12o de ani de la prima editare a cărtilor poştale ilustrate româneşti şi 20 de ani de la prima expoziţie naţională la Piatra Neamţ.

Federaţia Filatelică România, Asociaţia Filateliştilor Neamţ, Carto-clubul Român, Clubul colecţionarilor şi Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, au organizat în perioada 3-6 iulie 2014, expoziţia ,, PARFUM de ILUSTRATE" cu ocazia a 12o de ani de la prima editare a cărtilor poştale ilustrate româneşti şi 20 de ani de la prima expoziţie naţională la Piatra Neamţ. În programul evenimentului a avut loc simpozionul naţional de cartofilie, o expoziţie aniversară de carte poştală ilustrată cu participarea a mai multor colecţionari din ţară.
Evenimentul s-a desfăşurat la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ, care este pe lista monumentelor istorice din România. Clădirea a fost construită între anii 1910-1912, după planurile ing. Ştefan Burcus. De-a lungul timpului în această clădire a funcţionat Palatul ad-tiv, Prefectura, Consiliul Judeţean, Tribunalul Neamţ, Primăria Neamţ.Din 1980 este sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie şi al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.
Muzeul de Istorie a fost înfiinţat în anul 1934 de Costantin Mătase (1878- 1977).

La acest eveniment au participat colecţionari, expozanţi din ţară şi din localitate, colecţionari care au primit numeroase premii importante pentru exponatele lor. Lucrările exprimate prin carte poştală expuse au fost: ,, Sibiul”, Ioan Dejugan; ,, Muzicieni celebri în Edituri de prestigiu, Vasile Doroş; 
,, Bârladul de altădată în carte poştală”, Gh. Vasiliu; ,, Veşnicia satului românesc”, Nicolae Stan; 
Istoria feminină prin lucrarea ,, Femeia de la dorinţă la realitate”, Viorica Hrustovici, Botoşani 
,, Dor de Piatra Neamţ”, Crenguţa Nicolau şi altele. Viorel Nicolau, preşedintele Asociaţiei Filateliştilor din Piatra Neamţ la deschiderea simpozionului a urat bun venit participanţilor la acest eveniment important, unde au fost prezenţi Şerban Drăguşanu, Silviu Dragomir, Sergiu Găbureac, Corneliu Beda, Constantin Paţilea, şi mulţi alţi colecţionari.

Viorel Nicolau, preşedintele A. F. Piatra Neamţ a declarat:
,, Asociaţia Filatelică din oraşul Piatra Neamţ, a fost înfiinţată în anul 1958. Fondatorii carto club din anul 1994 Şerban Drăguşanu, Viorel Nicolau, Sergiu Găbureac, Constantin Paţilea, împreună am contribuit la desfăşurarea activităţilor filatelice şi cartofilice în cadrul Asociaţiei, cu sufletul şi mintea detaşată.
Salut pe toţi colecţionarii şi vizitatorii prezenţi aici la Muzeul  de Istorie alături de mine.
Mulţumesc conducerii muzeului, colaboratorilor săi, pentru sprijinul acordat necondiţionat.
Vă invit să păstrăm  un moment de reculegere în memoria celor plecaţi dintre noi.
In această perioadă de 20 de ani, ne-am îmbunătăţit calitatea exponatelor cât şi a panourilor. Referitor la  ,,istorie”, prezentată prin cartea poşală ilustrată, în timp de 10 ani, A,F. Piatra Neamţ, am depus efort pentru a accesa un  proiect local şi judeţean, ,, Pelerini la Titu” şi ,, Mănăstiri din Neamţ” care s-au finalizat cu apariţia a 2 cărţi şi cărţi poştale.
Anul acesta ne-am ales o temă care a întrunit cele mai multe puncte: ,, Istoria şi poveştile ei”- Istoria este a poveştilor, un proiect care vrem să-l finalizăm prin apariţia unor cărţi: de istoria orală, istoria scrisă şi istoria poveşti şi legende.
Prima carte lansată a fost ,,Piatra-Neamț odinioară oraș european” autor  Sergiu-Marian Găbureac
Astăzi, aici, în această expoziţie sunt 19 lucrări reprezentative, exponate care exprimă cu ajutorul cărţilor poştale ilustrate despre istoria unui oraş exemplu: Slănic Moldova, despre Făgăraş, care datează din 1921 sub numele de ,, FOGOROŞ”,
În cadrul manifestării a avut loc lansarea a două cărţi: ,, Monografia oraşului Zimnicea” autor Corneliu Beda, Bucureşti şi ,, Personalităţi nemţene”, autor Constantin Paţilea şi Viorel Nicolau, Piatra Neamţ. Despre aceste 2 volume noi apărute a prezentat Sergiu Găbureac: ,, Astăzi ne bucurăm de apariţia volumului , ,, Oraşul Zimnicea în 1000 de imagini şi documente” , Editura ,, Cetatea Doamnei, Piatra Neamţ”, autor Corneliu Beda, Bucureşti , o carte în premieră naţională care cuprinde 400 de pagini”. A doua carte prezentată a fost ,, Personalităţi nemţene”, Editura ,, Cetatea Doamnei”, autori Constantin Paţilea şi Viorel Nicolau. ,, Personalităţi nemţene” este o carte dedicată primarului Nicu Albu, care în a doua jumătate a secolului XIX-lea, a avut un rol important în viaţa economică, ad-tivă, culturală şi politică. A fost prefect, deputat şi senator. Lucrarea prezentată prin cărţi poştale, descrie elevul Nicu Albu, viaţa, activitatea, prietenii marelui om politic Nicu Albu, care a propus perfecţionarea învăţamântului superior. În 1860 Mihail Kogălniceanu- prim ministru al guvernului şi Nicu Albu au constituit prima programă ştiinţifică. Între cei doi s-a legat o strânsă prietenie. In faţa Muzeului este ,, Monumentul Mihail Kogălniceanu, statuie inaugurată în 1913 în mărime naturală ce-l prezintă pe politician la Congresul de Pace de la Berlin 1878, apărând interesele României la independenţă, suveranitate şi inegritate naţională. 

Acest volum ne prezintă personalităţi de seamă, fruntaşi liberali, I.C Brătianu, P.S. Aurelian, Emil Constantinescu, Lascăr Catargiu, Vintilă Brătianu cu care a colaborat Nicu Albu. I.C. Brătianu este făuritorul României moderne. A particpat la Revoluţia din 1848 şi Unirea Principatelor în 1876 şi a format cabinetul Liberal. Despre Piatra Neamţ,  Sergiu Găbureac a mai spus: ,, La Piatra Neamţ a existat 29 de edituri, librari care au scos cărţi poştale ilustrate. La sfârşitul secolului XIX-lea în 1933, în Piatra Neamţ s-a consacrat Regimul de Stat, pentru că era o frumoasă zonă turistică de mare interes pentru toţi românii şi în principal pentru bucureşteni.
Aici erau izvoare de ape minerale cu proprietăţi fizico-chimice,  aşa cum ne indică cărţile poştale ilustrate din acea vreme.Dar nu numai apele reprezenta interes turistic ci şi aerul de munte care era benefic aparatului respirator. De aceea oraşul Piatra Neamţ a fost declarat oraş turistic”,
Prof. istoric, anticar şi cunoscut colecţionar CORNELIU BEDA, Bucureşti a prezentat albumul ,, Oraşul Zimnicea în 1000 de imagini şi documente”, lucrare, prin care autorul prezintă oraşul Zimnicea începând de la primele aşezări umane, multimilenare până în zilele noastre. Aceste informaţii sunt susţinute prin 1000 de imagini cum ar fi: reproduceri de documente, cărţi poştale ilustrate, scrisori vechi, hărţi, lucrare  de 400 pagini. Toate aceste informaţie care sunt prezentate cu minuţiozitate este pentru că dl Corneliu Beda  s-a născut în oraşul Zimnicea  în 1946, chiar de acum locuieşte în altă localitate , autorul a revenit mereu să-şi vadă prietenii,  familia, să participe la diferite manifestări şi aniversări. Această lucrare a fost editată cu sprijinul Primăriei Zimnicea, Petre Pârvu, primar oraşul Zimnicea.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu