luni, 27 martie 2017

Deschiderea oficială a Festivalului – Concurs de Ouă Încondeiate, Ediţia a IV- a -La Rogojesti-Botosani-Sâmbată,25 martie 2017






          Sâmbată,25 martie 2017, a avut loc deschiderea oficială a Festivalului – Concurs de Ouă Încondeiate, Ediţia a IV- a  şi a debutat cu secţiunea adulţilor.
          Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani împreună cu Parohia „Naşterea Maicii Domnului” din Rogojeşti s-au bucurat de prezenţa meşterilor populari din Falcău, Brodina, Fundu Moldovei, Ulma, Coşna, Dorna Candrenilor, Radauţi, Bucecea, Vlădeni şi Rogojeşti.
          Manifestarea a început cu Slujba de binecuvântare oficiată de Preotul Paroh Ioan Flaviu Rus şi a continuat cu salutul de bun venit adresat de către doamna Cornelia Ciobanu, manager al instituţiei, tuturor participanţilor, în prezenţa domnului Danuţ Huţu,director al Direcţiei Pentru Cultură şi al primarului comunei Mihăileni – domnul Laurenţiu Barbacariu.

          Referentul etnograf al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale – prof.Margareta Mihalache a vorbit despre importanţa acestui proiect implementat acum câţiva ani care a beneficiat de un sprijin real din partea Preotului Paroh Ioan Flaviu Rus şi a meşterei populare Iuliana Celica Nistor, încheind alocuţiunea prin prezentarea conotaţiilor diverse legate de simbolul propriu-zis al Festivalului: oul închistrit sau încondeiat.
          Ambele secţiuni (adulţi şi copii) s-au derulat cu succes şi s-a putut concluziona atât de organizatori, cât şi de vizitatori că această ediţie a fost una reuşită deoarece meşterii populari au excelat în tehnica abordată, în tematica şi motivele scrise pe ouă, dar şi printr-o cromatică armonios îmbinată.
          La sfârşitul concursului s-au acordat următoarele premii şi menţiuni:
           SECŢIUNEA ADULŢI 
Trofeul Festivalului-Concurs de Ouă Încondeiate, Ediţia a IV-a, Rogojeşti – Ursulean Maria (Bucecea)
Premiul I – Omania Paula (Brodina)
Premiul al II-lea – Omania Vasilena (Falcău)
Premiul al III-lea – Doroftei Silvia (Fundu Moldovei) şi Serediuc Adina Luisa (Brodina)
Menţiuni: - Petraşciuc Dorina (Rogojeşti)
-         Bohaiciuc Elena (Rogojeşti)
-         Fundiur Victoria (Rădauţi)
-         Lupu Angela (Rogojeşti) 
SECŢIUNEA COPII (două categorii de vârstă)
Premiul I – Ursulean Sânziana (Bucecea)
Premiul al II-lea- Mihăilescu Mădălina (Rogojeşti)
Premiul al III-lea – Amăriuţei Antonia (Bucecea)
Menţiuni: - Omania Andreea Elena (Brodina)
-         Condurache Cristiana (Bucecea)
-         Fercalo Tiberiu (Rogojeşti)
-         Costil Cristian (Ulma)
Premiul I – Serediuc Ioana Mihaela (Brodina)
Premiul al II-lea – Chilăraşu Florentina (Vlădeni)
Premiul al III-lea – Biliuţă Ramona (Bucecea) şi Constantin Ana Maria (Vlădeni)
Menţiuni: - Leucă Bianca (Rogojeşti)
-         Dobenciuc Laura (Rogojeşti)
-         Cerepaniuc Alina (Rogojeşti)
Vatamaniuc Diana (Vlădeni





,,În primul rând la acest festival îşi prezintă măiestria localnicii. Femeile din Rogojeşti sunt maestre la „închistrit„ ouă şi fac asta din generaţie în generaţie. Printre ele se află şi o bătrână ucraineancă din comunitatea de la Rogojeşti. Se numeşte Aurora Giuraniuc şi încondeiază ouă de la vârsta de 14 ani. Acum are 82. Mâinile sale au rămas la fel de dibace şi mânuieşte cu răbdare dar precizie chişiţa (n.r unealta de încondeiat) pe suprafaţa oului dând naştere unor adevărate capodopere ”Am învăţat de când eram mică.

Acest obicei se transmite din generaţie în generaţie. Este o meserie care se învaţă în timp cu mult răbdare şi credinţă. Sunt pentru un moment sfânt şi dacă nu au credinţă nu ai cum să faci modelele. Şi pe tineri îi învăţ dacă vor", spune Aurora Giuraniuc (Alexandra Apetrei)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu