Muzeul Judeţean Botoșani, în colaborare cu Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani și Serviciul Județean Botoșani al Arhivelor Naționale, au organizat expoziția „Monarhia constituțională în România – 155. Vernisajul expoziției a avut loc luni, 10 mai 2021, ora 12.30, în Sala Polivalentă a Muzeului de Istorie Botoşani.
Expoziția cuprinde piese din domeniul faleristic (ordine, decorații, medalii și brevete asociate), monedă, bancnotă, ilustrate maxime, carte tematică din patrimoniul Cabinetului de Numismatică și Filatelie al Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” Botoșani și al cunoscuților colecționari botoșăneni ing. Coriolan Chiricheș, col. (r.) Ioan Siminicianu, prof. Ludwig Schibinschi, evidențiind aspecte ale procesului de modernizare a țării sub regimul monarhiei constiutional.
Vizitatorii pot admira în cadrul expoziţiei insigne şi medalii „Decoraţii şi brevete româneşti”. Colectionar col (r) Ioan Siminicianu.
Monarhia constituțională a fost, oficial, forma de guvernământ a României între 1881 (anul încoronării ca Rege a Principelui Carol I, aflat pe Tron din 1866) și 1947. De facto, existența monarhiei în România este mult mai veche, fiindcă titlul istoric de Domn (voievod) al Țărilor Românești poate fi asimilat cu acela de prinț (principe) sau rege, iar prima constituție românească este considerată a fi Regulamentul Organic.
Între anii 1881 și 1947, țara a fost condusă de patru suverani coborâtori din familia de Hohenzollern-Sigmaringen, o ramură cu veche tradiție a Familiei Imperiale germane. Principele Carol s-a născut la 7 aprilie 1839 fiind al doilea fiu al prințului Carol Anton de Hohenzollern-Sigmaringen si al prințesei Josefina de Baden și a avut o copilărie liniștită petrecută pe domeniul familiei de la Sigmaringen. Apoi petrece cu frații săi mai tineri un timp mai îndelungat în Dresda, într-un institut de educație militară. Din 1857 până în 1866 a fost ofițer în Berlin, făcând parte la început din garda de artilerie, iar mai târziu în regimentul al doilea de dragoni. Și-a întrerupt serviciul de două ori călătorind în sudul Franței, Spania și în Africa de nord. A doua oară a stat in Bonn un semestru întreg ca să studieze. A mai făcut călătorii mai scurte în Anglia, Portugalia, Paris, în zona Rinului și în Elveția. În 1862 preia comanda diviziei XIV din Düsseldorf, unde s-a întors ca guvernator al provinciilor renane și al Wesfaliei, după ce a primit a fi primul–ministru al Prusiei de la 1859 la 1862 la rugămintea prietenului său, prințul regent Wilhelm.
Începând cu Regele Ferdinand I „Întregitorul”, suveranii ce au urcat pe Tronul României au devenit o familie regală distinctă de cea germană, luând naștere Familia Regală a României. Monarhia a fost înlăturată neconstituțional, cu forța, prin lovitura de stat de la 30 decembrie 1947, în contextul politic al ocupării militare a țării de către Uniunea Sovietică.( wikipedia)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu