GRASA de COTNARI.
Dintre toate soiurile, cea mai nobilă și mai dulce vin solicitat de consumatorii din țară și străinătate este Grasa de Cotnari. Are culoarea vinului tânăr și este galben cu reflexe verzui, asemănător culorii de toamnă a frunzelor din labirintul podgoriei. De la galbenul verzui al vinului tânăr, culoarea se desăvârșește devenind un aurie. Aroma, este cea a caiselor uscate sau cu cea de ceară de albine. Gustul, pare să fie din cel al miezului de nucă împletit cu dulceața stafidelor cu nuanță de migdale dulci. Strugurii sunt predișpuși la atacul de mucegai nobil.
,, Acest vin armas este băutura Măriei Sale, Domnul Moldovei; ca și orice lucru scump nu se potrivește destrăbălării; dramul lui trebuie să împlinească puterile minții și virtutea trupului”( Mihail Sadoveanu, 1936).
Acest soi de vin acumulează 300 grame de zahăr/litru de must,
din care rezultă un vin de minim 12,00% alcool și aproximativ 80 grame
zahăr/litru. Maturarea se face în hrube, minim 2 ani, în butoaie de stejar,
după care urmează învechirea în vinotecă, în butelii de sticlă. Acest tip de vin se pretează învechirii, buchetul amintind de
nuci verzi, flori de tei și miere în cea mai desăvârșită combinație. De la
galbenul verzui al vinului tânăr culoarea se desăvârșește devenind aurie. Se alătură
produselor de patiserie și cofetărie.
TĂMÂIOASA ( Busuioaca) de Moldova.
Este considerată ,,mareșalul” vinurilor aromate românești, dovadă dacă este pus într-o cupă de vin ai un sentiment de admirație. Amprenta soiului din care provine acest vin, depinde de durata și modalitatea în care are loc operațiunea de macerare, fermentare. Are culoarea galben strălucitoare cu reflexe verzui sau gălbui. Aroma sa, este dată de un amestec de dulceață de petale de trandafir, de fragi de pădure, ceea ce-i conferă o personalitate distinctă. Gustul are parfum de busuioacă, fân proaspăt adunat cu aroma perelor. Acest soi are 260 grame zahăr/litru de must, din care rezultă un vin cu tăria alcoolică de minim 11,5 % și un conținut de peste 60 grame zahăr/ litru Strugurii pot fi culeși târziu. Maturarea se face în hrube, minim 2 ani, în butoaie de stejar, după care urmează învechirea în vinotecă în butelii de sticlă. Tămâioasa Românească, este un vin de desert, recomandat a servi bine răcit.
FETEASCA ALBĂ
,, La curtea din Hărlău, în buza viei,/ Făcea Măria sa popas, nu rar / De-și mai uita de grijiile domniei/ Cu dumneaei˝ Feteasca de Cotnari˝.
Feteasca albă, vin sec, este cel mai popular vin care
surprinde prin finețe, aroma florală. Fiind un aperitiv sau o bună companie
pentru carnea albă și pește. Vinul Feteasca Albă dulce, este recomandat la
desert, având un echilibru perfect între zahăr și aciditate. La Cotnari se mai produce și Feteasca Cătălina, maturarea în
hrube, minim 2 ani, în butoaie de stejar, după care urmează învechirea în
vinotecă, în butelii de sticlă.
FRÂNCUȘA
,, Ce ar fi pământul fără soare, / Poetul fără har,/ Bucătarul fără sare,/ Și moldova fără Cotnari???˝.
Frâncușa de Cotnari este un vin alb sec, care consumat menține starea de dispoziție. Lipsit de zahăr este un exemplu de vin sec al podgoriei. Culoare galbenă, cu limpiditate perfectă, ,,ca o lacrimă˝. Aroma este dată de strugurele bine copt. Frâncușa acumulează aproximativ 190 grame zahăr/ litru de must din care rezultă un vin de minim 11,5% alcool. Este un vin ideal pentru carnea albă și pește.
( revista vinurilor, 2001, ediția nr.1, Asociația Degustătorilor)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu