vineri, 5 aprilie 2013

Salonul Anual al Artiştilor Plastici Botoşăneni,

pictorul Ionuţ Gafiţeanu aşteaptă ca
,,Magnoliile” să înflorească în curând
>


Muzeul Judeţean Botoşani găzduieşte, în perioada 17 martie – 5 aprilie 2013, în spaţiul Galeriilor de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani, Salonul Anual al Artiştilor Plastici Botoşăneni, evenimentul cultural organizat de Filiala Uniunii Artiştilor Plastici Botoşani, în colaborare cu Muzeul Judeţean Botoşani – Secţia de Artă.
Expozanţii sunt: ;- membri ai Filialei U.A.P.R. Botoşani:
Aurelian ANTAL, Robert COBUZ, Corneliu DUMITRIU, Victor FOCA, Victor HRENIUC, Teodor VALENCIUC;
- invitaţi: Marcel ALEXA, Elena-Maria ALISAVETEI, Maria ANTAL, Aurel AZAMFIREI, Silviu BABII, Aida BOŢAN, Ionuţ GAFIŢEANU, Florin GROSU, Talida Elena GRUNZAC, Angela HRENIUC, Gheorghe HUIVAN, Anca LARIONESEI, Ioan NEAMŢU, Gina Ioana POLEAC, Florin PRODAN, Liviu ŞOPTELEA, George ŞPAIUC, Constantin UNGUREANU, Ion ZAIŢ
Astăzi 17 martie 2013, la Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian", din Botoşani, după cum se vede prin numerosul public prezent aici, la ,,Salonul Anual al Artiştilor Plastici Botoşăneni”, are loc un eveniment de mult aşteptat de toată lumea, atât de creatori, cât şi de publicul iubitor de arte frumoase.
În această expoziţie au fost expuse lucrări noi, care nu au văzut lumina expunerii şi, care cu siguranţă, vor încânta sufletul fiecăruia dintre noi.



Sunt lucrări deosebite, care îmbină modernismul cu clasicismul. Culorile şi-au găsit o minunată alcătuire şi despre fiecare dintre artişti prezenţi în expoziţie trebuie vorbit, trebuie spuse câteva cuvinte despre lucrările dumnealor. Doresc să se reţină că nu sunt un maestrul al cuvintelor şi nici al culorilor, ci sunt un iubitor al artelor frumoase.







În acest regal al artei plastice de la Galeriile de Artă ,, Ştefan Luchian”, din Botoşani, o să încep cu prezentarea lucrărilor pictorului Silviu Babii, care se numesc ,,Nud” şi ,,Mimoză”. Ce este mai frumos decât un trup de femeie. Indiferent dacă este îmbrăcat în haine, îmbrăcat în cuvânt, în culoare sau descifrăm dedesubturile, niciodată un trup nu poate fi nud. Plecând de la acest trup ne gândim la ceea ce înseamnă universul. Femeia din univers, reprezentată în formă geometrică şi culoare de pictorul Victor Foca, cel care şi-a găsit crezul într-o serie de lucrări dedicate Dumnezeirii şi intitulate ,, Slavă Ţie”.






Doamna Elena Talida Grunzac ne aduce prin lucrările domniei sale atât ,,Visarea”, cât şi ,,Liniştea”. Profesorul Ioan Neamţu, vine în această expoziţie cu două lucrări: ,, Natura statică” şi ,, Rod de toamnă”, care ne duc cu gândul la bogăţia naturii, la ceea ce ne oferă fiecăruia din noi, exprimat cromatic.





Gheorghe Huivan este prezent în expoziţie cu lucrările ,, Natura statică” şi un ,,Peisaj înainte de ploaie”.
O altă lucrare, o altă lume. Cea a ,,Hipnozei”, a lumii de dincolo de lume, ne este ilustrată de pictoriţa Aida Boţan, care afirmă: ,,Sunt un poem”.



Domnul profesor Aurelian Antal, aduce o frumoasă poveste de ,,Sărbătoare”, exprimându-şi dragostea faţă de oameni şi sărbătorile tradiţionale în lucrarea ,,Bunica sfintă a bobului de pâine” şi totodată aprecierea pentru creaţia filosofului Lucian Blaga în pictura intitulată ,, Blaga - poetul sunetului de clopot getic.



Nici mozaicul nu a fost lăsat în urmă.
Artista 
Ioana Poleac, prin această lucrare,
numită ,,
 Cântec”, încearcă cu măiestrie
să ne impresioneze pe toţi privitorii
 cu o anumită stare de bucurie.

Pictorul Florin Prodan
expune o lucrare despre
o primăvară
cu ,,
Flori”, care ne
înseninează sufletele.

O frumoasă lucrare,
minunate flori şi anume ,
,Violete”,
realizată de pictoriţa 
Carmen Maxim,
vine să ne încânte privirile.









O sensibilă tânără artistă, Anca Larionesei, şi ea impresionată de frumuseţea trupului femeii, a găsit o cale de exprimare prin lucrarea ,, Nud marin”, trecând dincolo de nuditate prin lucrarea ,,Rădăcinile privirii”.






Robert Cobuz, chiar dacă este în Anglia, este atent la realitatea românească şi vine în expoziţie cu lucrările ,,Breaking News” şi ,,Le Boeuf”.




                               
Pictorul Gheorghe Şpaiuc, ne conduce într-o lume caldă, frumoasă, de ţară, cu ,,Case la Stupca”, ,,Case la Putna” şi cu flori pe masă, în care ne regăsim toţi. Într-o lume împăciuitoare, din vremea copilărieii, a bunicii, în vremea când lumea satului însemna acea oază de bucurie, de regăsire a fiecăruia dintre noi.



Două lucrări cu o coloristică minunată 
                sunt cele realizate de 
             doamna Angela Hreniuc.
Prima lucrare ,, Fructe din Thailanda” 
  exprimă cu o frumuseţe aparte. 
  Fiind un artist plastic de o fineţe 
 deosebită a găsit o cale să realizeze 
    pentru posteritate imortalizarea   
     chipului câinelui iubit ,,Ziro”.



Două lucrări de gafică, 
două linogravuri, 
 ,, Peisaj din Techirghiol ” 
şi ,, Crizanteme”, 
aparţin artistului Ion Zaiţ.


Aurel Azamfirei ne încântă pivirea 
cu ,,Crizanteme”
şi ne intr0duce într-un ,,Peisaj urban”
Pictorul Liviu Şoptelea este prezent cu o instalaţie ,, Atelierul de Poezie”, care ilustrează punerea cuvântului, ca strigăt de durere şi strigăt de bucurie în faţa realităţii.




Continua luptă şi zbatere umană , dintre început şi sfârşit, dintr bine şi rău, este surprinsă de artista Doiniţa Andronic în tripticul intitulat ,,Noua Arcă”.



Acest colaj pe suport textil, prezentând o diversitate de chipuri, este realizat de domnul Constantin Ungureanu, autor şi al lucrărilor de grafică ,, Colosseum” şi ,, Turnul din Pisa”.

Pictorul Marcel Alexa, vine cu lucrări în care prezintă imaginea interiorului tradiţional, al locuinţei ţărăneşti, în ,,Soba cu oale”, dar şi frumuseţea naturii (,,Bulle de neige”).


Florin Grosu aduce în atenţia publicului ,,Dualitatea” chipului femeii şi portrete ale unor cunoscute personalităţi botoşănene: artiştii plastici: Mihai Bejenaru, Marcel Mănăstireanu, Corneliu Dumitriu, Liviu Şoptelea şi scriitorii: Gellu Dorian, Constantin Bojescu şi Petruţ Pârvescu

Artistul Corneliu Dumitriu expune picturile: ,,Calea dreaptă”, ,, Copăcei” şi ,,Roşu”, încântând simţul estetic al tuturor celor pentru care arta are o semnificaţie aparte.
A prezentat Muzeograf Ana Florescu, Secţia de Artă, Galeriile ,, Ştefan Luchian ", Botoşani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu