vineri, 10 mai 2013

Lansarea primului volum de poezie a poetei Florina Sanda Cojocaru, 9 mai 2013.- Botosani


9 mai 2013, la Biblioteca judeţeană ,, Mihai Eminescu”, Filiala de limbi străine a avut loc lansarea primei cărţi de poezie a poetei Florina Sanda Cojocaru intitulată ,, Poveste de suflet” , editura Pim Iaşi, 2013.  
A prezentat doamna Lucia Olaru Nenati scriitoare şi publicistă, doctor în filologie, promotor cultural, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Uniunii Ziariştilor Profesionişti,. La acest eveniment au participat Mihaela Huncă, inspector şcolar general,  dr.Tamara Ciofu, deputat, Cornelia Viziteu, director al Bibliotecii Botoşani, scriitorii Constantin Cristescu, DMG Gaftoneanu, poeta Luminiţa Amarie, Boris Ioachim, prof. Ludvig Schibinschi de la Palatul Copiilor, actorul Cezar Amitroaie, Teatrul ,, Mihai Eminescu”, Paul Mircea Iordache, si nu în ultimul rând familia şi prietenii. A avut loc şi expozitia de lucrări plastice a artistei Ana Maria Mandru, eleva in clasa a XII-a la Liceul de Artă „Stefan Luchian” din Botosani, indrumată de profesor Genoveva Gordaş Dolhescu.
Momentul a fost animat de interpreti de muzica folk prof. Ludvig Schibinschi şi recital de poezie  din volumul ,, Poveste de suflet” recent lansat de actorul Cezar Amitroaie.Doamna Lucia Olaru Nenati, a prezentat volumul  publicului prezent  adresând, pentru început,  un bun venit participanţilor la acest eveniment si   bune urări  autoarei.
       „Aşa cum se găsesc oameni care scriu, aşa există  oameni care citesc poezie, nu prea mulţi, din păcate, dar şi aceştia au nevoie de o apetenţă anume, o disponibilitate specială spre acest domeniu atât de luminos şi aducător de profunde bucurii cunoscătorilor. 
          Cei care se manifestă în poezie în zilele noastre sunt cei tineri, care  privesc  uneori cu superioritate la predecesori, convinşi că vor face ei ceva mai deosebit faţă de aceştia. Mai sunt şi persoane de vârsta a treia, care şi-au încheiat ciclul profesional dar nu şi-au epuizat energiile spirituale şi  găsesc un debuşeu în a  scrie şi publica poezie. Autoarea de faţă nu se încadrează în nici una dintre aceste categorii ea fiind, în mod clar, stăpânită de pasiune poetică de multă vreme dar adunâmdu-şi abia acum curajul de-a ieşi in lume cu o carte. Citind-o se poate  percepe  o considerabilă  energie poetică dar şi o dexteritate de expresie a acesteia care denotă o exersare îndelungată într-un benefic contact cu „şcoala de poezie” a Botoşanilor. Astfel că, deşi a abordat o temă deosebit de pretenţioasă, cultivată în  toate epocile creative, dragostea, ea reuşeşte să o facă în acord cu spiritul  modern  al timpului nostru.”
      Autoarea este membră a cenaclului , Poesis”, şi a fost  laureată a concursului de creaţie literară ,, Aripi de lumină”- ediţia 1989.

 Apoi a recitat

,, Ce mi-ai făcut femeie?

Cămile de nori îşi caută drum
În deşertic cer
Înspre apusuri ca de petrol
Şi nu e nimeni şi nimic
Să le ostoiască setea,
Şi nu e nimeni şi nimic
Să-mi potolească setea pentru tine.
Noaptea nu e departe
Visul nu e departe
Doar tu, femeie,
Şi oricât aş vrea să te uit
                                                                                    Mă trezesc mângâind
                                                                                                    (....)


Aşteptare

Am sărutat ploaia
În cădere de tine
Am îmbrăţişat vântul
În căutare de noi
Am sfâşiat ceruri muribunde
Să te găsesc.
Nu m-a speriat mugetul norilor
Şi nici pădurea de fulgere.
Băltinde pământuri
M-au îmbrăţişat în singurătate
Şi mi-au povestit despre tine
Ca şi cum
Nu erai atât de departe…..
(…)
Marius Iulian Zincă prefaţează cartea spunând:
,,Plecat fiind pe aleeile cuvintelor gândului meu, am poposit în ,,Poveste(a) de suflet”, a Florinei Sanda Cojocaru. Stăteam în faţa porţii ei ghemuit şi mă întrebam dacă să intru sau…. Să las al ei lirism să-mi îmbete simţurile privind şi, deşi ,, scorţos” şi ,,zgârcit” la cuvinte aşezate pe hârtie, pierdut mă simt în labirintul iubirii ,, şi bâlbâiam prin pământuri zbârcite/ în căutarea mea” ( Pribegindule suflet!)

,, Dincolo de aparenţele unui vers a cărei mizicalitate tinde spre classic, aflăm îmbinarea cu cel liber, îndreptându-ne spre poezia în proză, o poveste ce curge dintr-un poem într-un altul din zbuciumul căutării necuvintelor ce zgâriau în mierea cerurilor din nepovestea din noi (In nepovestea de noi).

 Popa Ines Vanda scrie :
,, Poezia fiind un limbaj al sufletului ea atinge inimile celor care se oglindesc în creaţia celui care o scrie. Florina Sanda Cojocaru este un suflet sensibil care prin cuvinte simple aşterne sentimente în versuri care transcend dintr-un suflet în care dragostea este esenţa vieţii.
Versurile domniei sale au o muzicalitate aparte şi dacă te apleci cu sufletul deschis asupra lor nu poţi să nu simţi emoţia celor scrise. Oricare dintre poeziile cuprinse în carte, ne surprinde, ne încântă inimile şi ne oferă bucurie”.

Constantin Cristescu declară:
,, În poezia Florinei Sanda Cojocaru am găsit simplitatea deosebită, curăţenia descătuşată a momentului, a sentimentului, a căutării neîncetate a Eu-lui interior. Deşi tânără, reuşeşte în construcţia poemelor să aşeze acea maturitate realistă într-o continuă luptă cu viaţa”

Luminiţa Amarie
Ne spune despre poeta Florina Sanda Cojocaru :
,, este o poetă care vibrează în simţuri, de aceea persoană adecvată în a o descrie este cu siguranţă un critic literar, un adevărat specialist în poezie, asta pentru a oficializa valoarea ei, neîndoielnică autentică. Totuşi, om fiind, prietenă şi cititor pot declara că o admir şi o preţuiesc nespus de mult, poeziile ei fiind cu siguranţă puntea dintre om şi abisul trăirilor de care aceasta nu se dezice, ci mai degrabă şi-o  asumă cu naturaleţa caracteristică unui poet”
Recital Cezar Amitroaie 

Eşti vinovat de frumoasă!

 Eşti vinovată pentru iubirea pe care ţi-o port 
Zilele şi nopţi în aşteptarea ta! 
Eşti vinovată de frumoasă 
În tâmplă de vis
 Aproape şi atât de departe 
Încât mă dor necuvintele tale, 
Tăcerile nerostite vreodată 
Şi trăirile stinghere, 
Încât mă dor aripi de înger 
Ce nu mai ştiu a zbura pentru mine.
 Eşti vinovată de frumoasă 
 Şi nu e drept! (….) 

 Eu nu ţi-am dat încă un nume

Eu nu ţi-am dat încă un nume, 
Numai ce te-am creat pentru mine, dorinţă. 
Eu nu ţi-am dat încă un nume, 
Doar te-am împovărat de dragoste 
Şi neputinţă 
În doruri de tine
 Încât acum mergi uşor aplecat 
Şi buzele îţi ard în setae sărutului. 
Probabil că mai întâi te-am visat 
În noaptea pământului. 
Eu nu ţi-am dat încă un nume, 
Nici nu ştiu cum ar trebui să te numesc 
Şi-mi plac stângăciile tale
 Când şchiopătează cuvântul 
Tremurând de emoţia clipei.
 Eu nu ţi-am dat încă un nume, 
Dar….. te iubesc!

Florina Sanda Cojocaru s-a născut la 13 iulie 1971, în Giurgiu; domiciliată în Botoşani.
Studii- Absolventă a Şcolii Postliceale Sanitare Botoşani
Ocupaţia-Asistentă medicală
Preocupări literare- membră a cenaclului « Poesis» până în anul 1990
Laureată a concursului de creaţie literară ,, Aripi de lumină”- ediţia 1989, la secţiunea poezii
Publicistică- Publică în ziarul Atitudinea în perioada 1990-1991
Debut literar- 2010 – la ,,Semănătorul- Editura online” Bucureşti cu volumul Destin 
Fana- roman –iulie 2011, ,,Învaţă-mă să te iubesc "–roman-octombrie 2011

pictor Ana Maria Mandru

CATREN UMORISTIC FLORINA SANDA COJOCARU
                      autor DMG Gaftoneanu

...Dupa basme si legende având iz electoral,
Pe formatul de bilete... mă scuzati!...de papagal
Sau nopti albe neuitate, doar cu una peste mie,
 Depanând povesti de suflet, am ajuns la poezie!

Un comentariu:

  1. ma bucura nespus scrisa Florinei, insa o greseala trebuie sa-ncerc a o indrepta pe cat cu putinta legata de numele meu, acesta nu e "Marius Iulian Zincă", ci simplu MARIUS IULIAN ZINCA, ZINCA fara caciulita la A, va multumesc tuturor

    RăspundețiȘtergere