miercuri, 26 martie 2014

Ziua Politiei sărbătorită pe data de 25 martie

Ziua Politiei

        Prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002 data de 25 martie a fost desemnată  
  Ziua Poliţiei Române.
       Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.
       În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).
 Ziua Poliţiei Române, de pe 25 martie, a fost sărbătorită anticipat la Botoşani cu o festivitate în toată regula. Evenimentul la care au participat peste 300 de poliţişti a fost organizat la Casa Sindicatelor din municipiul Botoşani. Ca invitaţi au participat şi pompierii din Botoşani dar şi două brigăzi de poliţişti americani şi basarabeni.
Poliţişti din statul american Florida şi din Republica Moldova au venit la Botoşani pentru a sărbători Ziua Poliţiei Române.
sursa: adev.ro/n2stwe


Poliţişti din statul american Florida şi din Republica Moldova au venit la Botoşani pentru a sărbători Ziua Poliţiei Române. Au asistat la premierea eroilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi au făcut schimb de cadouri cu oamenii legii din Botoşani. Americanii i-au şi complimentat pe botoşăneni declarându-i cei mai dedicaţi meseriei din întreaga lume. Ştiri pe aceeaşi temă FOTO Poliţiştii sălăjeni s-au întrecut la gătit. Ei au fost "supravegh... Ziua Poliţiei Botoşani Ziua Poliţiei Române, de pe 25 martie, a fost sărbătorită anticipat la Botoşani cu o festivitate în toată regula. Evenimentul la care au participat peste 300 de poliţişti a fost organizat la Casa Sindicatelor din municipiul Botoşani. Ca invitaţi au participat şi pompierii din Botoşani dar şi două brigăzi de poliţişti americani şi basarabeni.

Citeste mai mult: adev.ro/n2stwe

CARTE POSTALĂ DIN COLECŢIE PERSONALĂ 
M O T O: 
,,Iubirea de ţară mă îndeamnă şi-mi porunceşte să laud neamul în care m-am născut şi să pun în bună lumină pe locuitorii acestui pământ de unde mă trag. Pe de alta parte, iubirea de adevăr se opune şi mă împiedică a lauda lucruri pe care dreapta judecată mă îndeamnă să le critic. Cred că este mai bine pentru Ţară să fie puse deschis sub ochii locuitorilor ei mulţimea de păcate pe care le au, decât să se lase înşelati prin linguşiri amăgitoare şi prin dezvinovăţiri iscusite şi astfel să fie încredinţaţi că tot ce fac ei fac bine, în vreme ce toată lumea care are moravuri mai alese critică asemenea purtări’’. 
(Dimitrie Cantemir, Descrierea Moldovei, 1716)


CARTE POSTALĂ DIN COLECŢIE PERSONALĂ
 Desi chemată să asigure ,,liniştea publică şi cea a particularilor’’, cum se arată într-o ordonanţă din 1669 a regelui Ludovic al XIV-lea al Franţei - ,,Regele Soare’’ primul care a instituit uniforma unică pentru toţi soldaţii aceluiaşi regiment şi a introdus regulamentele, obligatorii
pentru întreaga armată-, această uniformă care imprimă respect, disciplină, corectitudine, este privită cîteodată cu o anumită reticenţă, dacă nu chiar cu teamă de o bună parte a populaţiei. Exceptându-i pe infractorii de toate felurile şi de toate ,,gradele’’, oamenii de bună credinţă, ei înşişi, au o strângere de inimă în contactul cu poliţistul: pentru conducători auto, care au încălcat fără să ştie, o regulă de circulaţie, pentru cetăţenii care nu au mutaţie etc. Dar, cum este privită o femeie poliţistă? Ştiaţi că?
Prima femeie care a spart tiparele miliţieneşti şi reprezentanta sexului frumos care a îmbrăcat uniforma acum 70 de ani, este doamna
Elena Alexix din Sibiu, numită şi superwoman Xena, face parte din femeile puternice prin care au înţeles să aplice spiritul dreptăţii. A fost Şefa la Circulaţie, a rezolvat infidelităţile conjugale fiind o mamă model şi soţie iubitoare. Pentru ea, familia şi dreptatea au fost întotdeauna pe primul loc. 
Superwoman, Xena sau AliaS sunt modele de femei puternice, care au devenit legende în lumea televiziunii, prin forţa şi modul în care au înteles să aplice spiritul dreptătii. Colegii au îndrăgit-o şi i-au dat porecla "mama Lenuţa" . "Asta eram pentru ei. Stiţi, băieţii trebuie educaţi, să mai ştie una-alta" , afirma, fosta poliţistă Elena care avea experienţă, însă, nu numai în treburi poliţieneşti, ci şi de familie. Doamna Lenuţa a rezolvat, prin metode de tip "secret profesional" , şi cazuri de infidelităţi, la ea venind şi soţii înşelate de soţi şi tot ea, femeie sufletistă, ducea la spital copii ai străzii.
     Da, în anul 1952, , Elena Alexi ,devenea prima femeie poliţistă din România. A muncit mai bine de 20 de ani la Miliţie. A stat lângă cadavre în frig şi ploaie, până veneau procurorii. S-a şi îmbolnăvit de rinichi, din cauza că parcurgea distanţe lungi pe motocicletă, în patrulare sau la intervenţii. .De mai bine de cinci ani, prima femeie politist din Romania este plimbată dintr-o casa în alta. Locuinţa sa a fost revendicată.
      În urmă cu aproape un an, municipalitatea i-a oferit o camera pe strada Faurului.(articol publicat de Monitorul de Sibiu) Ştiaţi că?I Inspectoratul Poliţiei Judetene Giurgiu (IPJ) a selecţionat şi încadrat, în funcţia de ofiţer, prima femeie din rândul cetăţenilor români de etnie rroma care este Elena Daniela Bogatu, în vârstă de 24 de ani, repartizată la Poliţia din oraşul Bolintin-Vale, Formaţiunea Poliţiei Rurale - Siguranţa Publică, dupa ce a obţinut media 8,80 la concursul organizat de IPJ Giurgiu, în decembrie 2005, a declarat, , ofiţerul de relaţii publice al Inspectoratului, Daniela Gheta. Tânăra poliţistă a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti şi are solide cunoştinţe în domeniul limbilor străine şi al informaticii. Ştiaţi că doamna Mihaela Rauschi,este prima, singura şi ultima femeie colonel pentru ca acest grad a fost desfiinţat? Vecinii ii spun "doamna colonel". Nu pentru ca ar fi fost casatorită cu colonelul "cutare", ci pentru că şi-a câştigat dreptul de a purta acest grad după o viaţă petrecută într-o instituţie în care femeile pot fi numărate pe degetele de la o mână. Chiar şi astăzi, când este ofiţer în rezervă, dacă iese în uniformă pe stradă este salutată de toţi ofiţerii ieşeni. 
       A fost şefa serviciului "Cazier judiciar şi evidenţa operativă". Mihaela Rauschi a primit de mică o educaţi spartană. "Copilăria mi-am petrecut-o în cazarma militară acolo unde aveam casa. Atât eu, cât şi cei doi fraţi ai mei aveam uniforme militare făcute la atelierul de croitorie din unitate. O dată pe săptămână, tata ne inspecta ţinuta. Trebuia ca nasturii să lucească, la fel şi însemnele de pompier. Daca te uitai la cizmele noastre puteai să-ţi faci mustaţa în ele. Cărţile şi caietele trebuiau învelite în hârtie care să nu aiba nici o cută. Doamne fereşte să fi fost în neregulă cu ceva când venea tata în inspecţie. Eram soldateii lui tata", a declarat doamna Mihaela Rauschi. Cum văd bărbaţii poliţişti femeia poliţistă? "O poliţistă într-o mănuşa de catifea" "O femeie deosebită, foarte bine pregatită, în faţa căreia nu iţi permiteai să vorbeşti mai «liber». A fost printre primele colege de la cercetare penală.
Totdeauna când am avut nevoie de ajutor l-am găsit la ea. I-a îndemnat şi ajutat pe mulţi colegi să urmeze cursurile Facultăţii de Drept. Intotdeauna într-o ţinută fără cusur, nu facea rabat de la uniforma. O femeie frumoasă şi cochetă cu care puteai să susţii orice fel de conversaţie. Printre noi, bărbaţii, era o poliţistă într-o mănuşă de catifea", este impresia pe care i-a lăsat-o "doamna colonel" comisarul şef Ioan Cimpeanu, prim-adjunct al şefului IPJ Iaşi.
(articol publicat în ,, Ziarul de Iaşi" data 08/03/2004) 

Ştiaţi că? În anul 2005, a fost aleasă Miss World, o islandeză poliţistă. Miss Islanda, Unnur Birna Vilhjalmsdottir, de 21 de ani, este şi studentă la Antropologie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu