duminică, 31 august 2014

Romanul ,,Destin amar” al scriitoarei botoşănene Maria Panciuc Bucătaru.




De curând a apărut la Editura ,,Quadrat", Romanul ,,Destin amar al scriitoarei botoşănene 
Maria Panciuc Bucătaru
O carte ce ai fi tentat să spui că este ca un semnal de alarmă pentru răspunderea pe care o avem în creşterea copiilor la care le dăm viaţă.
Ne-am obişnuit să găsim în volumele elaborate de distinsa noastră botoşăneancă un ,,Cuvânt înainte”  sau un ,, Epilog”.
 În această carte nu găsim decât o dedicaţie de suflet unei doamne pe care o stimează. 
Am întrebat de ce a procedat la fel şi cu ,, Destin amar” , mi-a răspuns hotărâtă : ,, nu am vrut să duc suferinţa în zona unde cuvintele nu mai încap ”. 
Am înţeles totul din privrea doamnei Maria Panciuc Bucătaru. Cartea este un ,,ţipăt” al vieţii pentru copiii lăsaţi în voia sorţii fără părinţi, fără afecţiune, care nu-şi mai găsesc locul în viaţă de multe ori. 
Eroina romanului, o luptătoare de altfel se va întreba toată viaţa,, De ce nu m-a iubit nimeni? ”
Strigătele Viorelei din romanul ,,Destin amar" trebuie să se audă peste tot. 
Implicaţi-vă ? şi dăruiţi dragostea copiilor pe care îi aduceţi pe lume. Nu ei v-o cer! Din absenţa voastră a părinţilor, din viaţa lor, se naşte cea mai cruntă suferinţă a Pământului.
Recunoscută ca un bun psiholog autoarea ne aduce spre sufletele noastre o carte, care ne invită să avem grijă cu vieţile celor nevinovaţi.
Este o analiză pertinentă a existenţei celor fără apărare, fără afecţiune.
Vă recomandăm să vă apropiaţi cu dragoste de acest frumos volum în care veţi simţi durerea privindu-i doar numai coperta. O fată singură, prin ploaie şi vânt mereu va căuta o ieşire spre o rază de lumină.
Pe aceleaşi teme îndată îşi va face apariţia romanul ,, Viaţa ca o Casă de Toleranţă”. Aşteptăm cu mult interes şi alte cărţi semnate de prodigioasa scriitoare.


Autoarea consemnează despre valoarea mamei, despre rolul mamei în educaţiei ,, Ce importanţă colosală are sprijinul pe care-l primesc copiii din fragedă pruncie în creşterea lor. Fără afecţiunea şi grija celor mari, copiii vor creşte parelel cu lumea în care s-au născut. Se vor pomeni într-o colectivitate ce-i refuză.  Ei vor avea mereu gesturi stângace în lupta pentru adaptare”
,, Se zice că cel mai înalt sentiment uman este al mamei pentru copiii ei. Cred că aşa este. Cum vă închipuiţi altfel că ar reuşi femeile chinuite, oropsite de viaţă şi de bărbaţii lor, să-i crească mari pe cei cărora le dau viaţă?
,,Afecţiunea are efecte puternice asupra noastră, ca dovadă că lipsa ei ne dezechilibrează total. De aceea sunt uneori şocată cum pentru unele lucruri lipsite de importanţă putem îndura foarte mult. Reversul este însă plăcutul. Cu foarte puţin ne putem redresa. Dacă noi, femeile, am avea norocul să avem lângă noi parteneri care ne-ar da un pic de atenţie, mai multă, am fi mai puternice de sclavie ce ne-a fost dată numai nouă”(Autoarea Maria Panciuc Bucătaru)
.

marți, 26 august 2014

Bistrita, expoziţie filatelică dedicată Centenarului timbrului fiscal


Venind dinspre Botoşani, am ajuns la Bistrita pe data de 21 august 2014, într-un moment special de sărbătoare a locului.  Pe strada care duce la Primărie era suspendat un bener  IUBIM BISTRIŢA ! SĂRBĂTOAREA ORAŞULUI 22-24-august 2014.
 Pentru a cunoaşte un oraş cel mai bine este să-l parcurgi mergând pe jos pe fiecare stradă principală sau secundară.


Am trecut şi prin faţa clădirii Complexului  Muzeal Bistriţa- Năsăud, cu intrarea străjuită de statuetele  a doi sfincşi, pe lângă clădiri vechi săseşti şi parcuri  cu spaţii verzi bine îngrijite. 





Pentru un moment am crezut că sunt în Cracovia -Polonia, unde Primăria investeşte numai în spaţii verzi -GAZON- şi pomi-arburşti, foarte bine îngrijite, şi toate astea îmi transmiteau linişte sufletească şi admiraţie faţă administraţia locală. 
Centrul vechi arată bine si se vede grijă pentru  punerea in evidentă a zonei vechi, dându-i un farmec aparte. Aici se găsesc cafenele, restaurante si terase care duc cu gândul la vechea viaţă a oraşului. 


Apoi, Catedrala  Biserica Evanghelică (1563), restaurată de curând după un incendiu devastator din 11 iunie 2008, care are turnul cel mai inalt din România, adica 75m, acest turn  construit în mai multe etape din 1487 şi finalizat în 1519, trebuia să devină cel mai înalt punct de observaţie al cetăţii. 



Am venit la Bistriţa pentru a participa la această sărbătoare a oraşului în cadrul căreia filateliştii bistriţeni au organizat cea de-a XX-a ediţie „Filex Transsilvane”, expoziţie filatelică dedicată Centenarului timbrului fiscal iar filateliştii militari dedică prima Expoziţie Naţională de Numismatică împlinirii a 100 ani de la declanşarea Primului Război Mondial.
Întreaga manifestare expoziţională s-a desfăşurat sub patronajul şi cu sprijinul primarului municipiului Bistriţa şi al comandantului Garnizoanei Bistriţa.
- Expoziţia filatelică se desfăşoară pe 202 feţe de panouri, iar cea numismatică pe 10 feţe de panou şi 10 vitrine. Participanţii sunt în număr de 50 din 16 judeţe ale ţării.
Vis-a-vis de Biserica Evanghelică se află Primăria Municipiului Bistriţa.

Lângă Catedrală a fost instalat un cort de dimensiuni mari în care a avut loc deschiderea oficială a Zilelor Oraşului Bistriţa, în care s-a comemorat primul război mondial, unde au participat  oficialităţile  locale şi judeţene, dar si  delegaţii oraselor infratite cu Bistrita. Din câte am înţeles din discursul primarului, Ovidiu Cretu care a dat startul Zilelor Municipiului, oraşele înfrăţite sunt:Besançon- Franţa-1997; ZIELONE GORA, Polonia-2001; COLUMBUS-SUA- 2003; HERZOGENRATH- Germania-1990; L AQUILA-Italia-2001.
 Apoi, la Primărie în Sala de Şedinţe a avut loc conferinţa, cu discuţii despre comemorarea  cu tema ,,Primul război mondial, şi aspecte relevante din oraşele înfrăţite" la care au participat reprezentanţi ai oraşelor înfrăţite, istorici, consilieri locali si judeteni, prefectul, presedintele Consiliului Judetean,  şi specialişti ai  Direcției Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud,
 
Tot aici, a avut loc deschiderea oficială a  expoziţiei filatelice unde au fost  exponate cu teme în care s-a pus accent pe cărţi poştale şi scrisori din timpul primului război mondial. Pentru că, bistriţenii comemorează o sută de ani de la prima deflagraţie mondială, la acest eveniment au participat filatelişti din toată ţara. 
Primarul a vizitat expoziţia apoi după un discurs cu felicitări adresate dlui Mircea Calu, preşedinte al A.F. Bistriţa, cât şi expozanţilor,  tot în acest cadru, primarului i s-a oferit   Diploma de Onoare şi Medalia 100 de ani de marcă fiscală realizată în condiţii grafice exemplară din partea Asociaţiei Filatelice Bistriţa.
Cea ce m-a impresionat mult a fost interiorul Primăriei, care îşi păstrează arhitectura şi simplitatea amenajării, care lasă libertatea ochiului să privească spaţiile clădirii fără încărcături de mobilier şi covoare luxoase pe trepte şi la intrare, care i-ar fi estompat valoarea arhitectonică, chipzuind astfel şi banul publicului.
În afară de acest moment de  la Primărie, au fost expuse şi prezentate  la Casa Armatei 202 de feţe de panouri  cu diverse teme din care amintesc câteva exponate: 
1. CLASA FILATELIE TEMATICĂ- ,, Femei celebre de-a lungul istoriei"- VIORICA HRUSTOVICI- Botoşani; ,, Astronautica confirmă heliocentrismul coopernician"- Melinte Dumitru-Botoşani; ,, Cenzură militară din al II-lea război mondial"- Vasiliu Gh- Brăila; ,, Studiul erorilor în emisiunea Mihai I"- Mihai Valea- Bistriţa;  ,, Întreguri poştale cu mărci tip Tipografiate 1907-1919"- Catană Ioan, Bacău; 
2. CLASA CARTE POŞTALĂ- ,, Aspecte ale civilizaţiei tradiţionale româneşti" -Coriolan Chiricheş- Botoşani; ,, Regatul României"- Muntean Marius-Timişoara; ,, Veşnicia satului românesc"- Stan Nicolae;
3. CLASA LITERATURĂ- ,, Mircea Voievodul 1882-2014"- Gabriel Nicolae-Constanţa; ,, Cetăţi Transilvănene"- Marius Muntean- Timişoara; 
4. CLASA MAXIMAFILIE: ,, Liderii lumii-Monarhii"- Iancovici Leon;  ,, Viaţa Mântuitorului Iisus Hristos"- Iosub Nicolae- Botoşani; ,, Construcţii realizate pe teritoriul unde locuiesc românii"- Potcoavă Andrei; 
5. CLASA OPEN- ,, Aspecte din marele război 1914-1918"- Jăineanu Viorel  şi altele..

Sala mica a Cercului Militar Bistrita a gazduit in 21 august, expozitia de numismatica a colectionarului bistritean Marius Chiuzan. cunoscut pentru pasiunile sale, ciclismul fiind pe primul plan, dar si pentru calitatile sale de numismat, filatelist si pasionat colectionar in general. In acest context la Cercul Militar Bistrita jurnalistul si colectionarul Marius Chiuzan a prezentat bistritenilor o parte din colectiile sale de monede, bancnote, insigne, medalii, efecte militare, plachete, pliante, fanioane si cartele telefonice. 

In colectiile jurnalistului se mai află expuse la Cercul Militar Bistrita obiecte din Primul Război Mondial, ziare si reviste cu rezonantă istorică din anii 60-90 dar si alte obiecte colectate pe parcursul multor ani ce au legatură cu istoria României, armata tării, sentimentele patriotice si promovarea prin colectii a istoriei neamului românesc.  Mentionăm că, in expozitia de la Cercul Militar au fost expuse si piese de mare valoare,  ale colonelului (rez) Ioan Cordovan si ale cunoscutului filatelist si colectionar bistritean - Ioan Stancu.
Sâmbătă, 23 august 2014, ora 11, pe pietonalul Bistriței a avut loc  deschiderea expoziției 100 de ani de la Primul Război Mondial. 1914-2014. Expoziția foto-documentară organizată de Muzeul Bistrița, în colaborare cu Primăria municipiului Bistrița și Direcția Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, a cuprins imagini din timpul primului război mondial, de pe fronturile în care au fost implicați români transilvăneni, în special cei din localități din Bistriţa-Năsăud.

Col. (r) Mihai Lucian Valea şi-a lansat volumul „Baliverne”, apărut la Editura Karuna din Bistriţa, în 2014, la Cercul Militar Bistriţa, în prezenţa unui numeros public, colegi, colonei, veterani de război, diriginţi de poştă, colecţionari, poeţi, moderatorul – col. (r) Ioan Cordovan, drd. Tiberiu Irimia – directorul editurii, ing. Viorel Nicolau – editor din Piatra Neamţ, Valer Petrehuş – diriginte Oficiul Poştal Năsăud, jurnalistul Marius Chiuzan, cosmopoetul Al. C. Miloş – Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa – care a subliniat legătura genetică a poeziei lui M. L. Valea şi a tatălui său, celebrul poet Lucian Valea.





miercuri, 20 august 2014

Spitalul de Recuperare ,,Sf Gheorghe", Botoşani-2014

Autor si foto: Viorica Hrustovici
Denumirea si competenţele de specialitate conferite unitătii au fost diverse: Spitalul Judeţean, Spitalul de Specialitate, Spitalul nr. 2, Spitalul de Zona Industrială, şi în prezent Spitalul de Recuperare medicală etc. care au fost determinate de conjunctură, de politică sanitară, de situatia geografică, de afilierea unor sectii (pavilioane distincte de corpul principal).
În anul 2007, municipalitatea si-a dorit "cresterea calitătii serviciilor medicale", dar si imbunătătirea imaginii Spitalului de Recuperare şi a propus un proiect. Proiectul privind modernizarea ambulatoriului acestei unităti medicale a fost inclus pe Programul Operational Regional axa 3.

    De regulă la Spitalul de Recuperare vin pacienţii de vârsta a III-a, persoane cu boli degenerative a acestei etape a vieţii. Este o patologie specifică  lor, a persoanelor  în vârstă, suferinde de boli reumatismale, şi cardiovasculare, respiratorie, geriatrică, reumatologică, ORL.
     Sunt şi eu la aceeaşi vârstă, parcurg şi eu această etapă de tratament şi  de aceea mi-am propus să prezint implicarea profesională a personalului de specialitate, care îşi desfăşoară activitatea în spaţiul  reabilitat al  Spitalului de Recuperare "Sf. Gheorghe" din municipiul Botosani.
Despre Spitalul de Recuperare am solicitat doamnei viceprimar Cătălina Lupaşcu să ne spună părerea domniei sale, referitoare la modernizarea ambulatoriului integrat, realizat printr-un proiect cu finanţare europeană:
,,  Spitalul de Recuperare ,, Sfântul Gheorghe", este o unitate medicală emblematică pentru municipiul Botoşani. Emblematică pentru faptul că, este o instituţie care a demonstrat că, se poate descurca foarte bine şi se poate dezvolta pe actuala legislaţie, fără a avea probleme financiare.
Este emblematică pentru că se află într-o clădire de o frumuseţe extraordinară.
Spitalul se află în coordonarea Consiliului Local, drept pentru care noi, consilierii locali facem parte din administraţia locală a acestei instituţii, o susţinem pentru ca să fie finanţată la nevoie, suntem  şi parteneri reali, credibili şi puternici în a accesa Fonduri Europene.
Consiliul Local susţine absolut tot ceea ce înseamnă sănătatea pentru cetăţenii municipiului Botoşani, sănătatea prin servicii de calitate.
Spitalul de Recuperare ,, Sf. Gheorghe" este un exemplu de bună practică pentru municipiul Botoşani" , a declarat doamna Cătălina Lupaşcu, viceprimar pentru care îi mulţumesc.

Despre Spitalul de Recuperare m-am adresat doamnei manager Gabriela Varzari, care ne-a prezentat  proiectul de modernizare prin finanţare europeană:   
,,Spitalul de Recuperare ,, Sfântul Gheorghe”,  se  află in subordinea Consiliului Local, şi  a fost modernizat in baza unui proiect cu finantare europeană  Regio.. Fondurile, in valoare de 4,2 milioane de lei, au fost atrase prin Programul Operational Regional Regio Nord-Est, destinatia acestora fiind modernizarea ambulatoriului integrat al spitalului. In baza proiectului a fost reabilitat parterul unităţii medicale, care are o suprafată de 1.884 metri pătrati, incluzând cabinetele medicale, laboratoarele, holurile si grupurile sanitare. De asemenea, fondurile au permis achizitia a 61 de echipamente medicale, pentru cabinetele de oftalmologie, cardiologie,ortopedie si explorari functionale, laborator de analize medicale, laborator de radiologie şi imagistică. Dacă ambulatoriul integrat a fost modernizat prin Fonduri Europene secţiile spitalului (etaj I+II) inclusiv bucătăria, spălătoria au fost reabilitate din veniturile proprii ale unităţii. Toate compartimentele unităţii au contribuit la realizarea acestor fonduri şi pentru că am funcţionat ca o mare echipă am reuşit să îmbunătăţim atât condiţiile hoteliere pentru pacienţii internaţi cât şi creşterea calităţilor servicilor medicale.
Spitalul de Recuperare ,, Sfântul Gheorghe”este un spital de specialitate, unic în Botoşani, un complex multifuncţional care pe lângă acordarea de îngrijiri medicale populaţiei constituie şi un centru unde îşi pot desfăşura practica obligatorie studenţii de la Facultatea  de Medicină. Fiind singurul care asigură servicii specializate de recuperare a fost necesară modernizarea şi asigurarea funcţionării la standardele impuse de legislaţia în vigoare a celor 8 cabinete medicale:Cabinetul de medicină internă, Cabinetul ORL, Cabinetul neurologie, Cabinetul de recuperare,medicină fizică şi balneologie, Cabinetul de geriatrie şi altele aşa cum îmi declară doamna manager ec.Gabriela Varzari, pentru care îi mulţumesc din toată inima şi îi doresc succes.
Gerontologia este stiinta fenomenelor biologice, psihologice si sociologice asociate imbătrânirii.        Geriatria este specialitatea medicală ce se ocupă de problemele somatice, psihice, functionale si sociale in ingrijirea acută, cronică, preventiva   de recuperare si terminală a vârstnicilor                    
  "Mai important decât să dai ani vieţii, este să dai viaţa anilor" Ana Aslan                                  
Pe lângă afectiunile osteoarticulare cronice si acute (sectia reumatologie), in spitalul nostru beneficiază de explorări si terapie de specialitate, pacientii cu afectiuni neurologice cronice si reabilitare neurologică, afectiuni de specialitate medicină internă, cu preponderentă celor cardiovasculare si respiratorii cronice sau acutizate/ decompensate ulterior.

Patologia, in majoritatea cazurilor, este complexă, fiind necesar in aceste situatii o colaborare intre aceste specialităti, efectuate prin examene interdisciplinare si in acest fel pacientii beneficiind de explorari/ terapie completa, cu rezultate pozitive in controlul si evolutia mult ameliorata a stării de sănătate.(Dr. Elena Boghian, director medical)



Dr. ORL  Adriana Ciopraga: ,, În cadrul cabinetului ORL se acordă servicii de înaltă calitate şi performanţă, acesta fiind dotat acum cu aparate de generaţie nouă, competitive cu cele din U.E. Mai nou, aici, se pot efectua atât la adulţi cât şi la copii, pe lângă cerinţele clasice şi:
- examene audiologice complete (audiogramă vocală, impendance-metrie, timpanometrie, reflex stapedian)
- mica chirurgie prin radiofrecvenţă şi electrocauterijare (cauterijarea cornetelor, tonsilotomii, tumori benigne, chirurgia apneii de somn) 

Pentru a cunoaşte beneficiile serviciilor medicale care ne sunt oferite nouă pacienţilor cu diverse afecţiuni am solicitat doamnei Carmen Niculina,   asistent sef , să ne spună despre implicarea profesională a domniei sale cât şi a colectivului Laboratorului de Reabilitare Fizică pentru care îi mulţumim mult, articol ce se va publica pe Botoşaniul cultural şi Femei celebre http://1-cultural.blogspot.com
 ,,Numele meu este Niculina Carmen Speranta, sunt asistent medical principal licenţiat, cu specializare si competenţă in “Balneofizioterapie si asistenţă medicală”. Indeplinesc functia de asistent sef in Laboratorul de Reabilitare Medicală, din cadrul Spitalului de Recuperare “Sf. Gheorghe” Botoşani.În actuala clădire, la Baza de Tratament  am început să lucrăm din mai 1993. Astfel în perioada 1980-1993- Baza de Tratament sau Laboratorul de reabilitare care şi-a desfăşurat activitatea la etaj în locul saloanelor de acum, a intrat în renovare capitală, în anul 2007 şi a durat până în anul 2008, când s-a realizat o altă compartimentare a spaţiului.  Toate acestea s-au efectuat în timpul doamnei ec. Gabriela Varzari, mananger şi dr. Carmen Gavrilaş, fost director medical, în aceaşi perioadă cu care am avut o colaborare foarte eficientă. Prin reabilitarea spitalului am obţinut servicii de calitate în spaţiile nou comartimentate, care oferă pacienţilor mai multe locuri de tratament, şi personalului de specialitate condiţii de lucru mai bune. La parter s-a înfiinţat Centrul de Întreţinere a Stării de sănătate, care pledează şi doreşte să facă publicitate pentru menţinerea stării sănătăţii populaţiei. Medicina modernă în paralel cu medicina patologică orientează tendinţa medicinei profilactice către starea de sănătate.
Acest Centru de întreţinere a sănătăţii este o ramură a specialităţii noastre care se referă la profilaxie şi se desfăşoară după un program bine stabilit pus la punct pentru copii şi adulţi. unde pacienţii pot beneficia de saună, bazin de innot, duş subacval, gimnastică acvatică, băi de plante, masoterapie, kinetoterapie, hidrokinetoterapie,  şi masaj. Şi nu în ultimul rând la Spitalul de Recuperare noua compartimentare a condus la îmbunătăţirea condiţiilor de cazare a pacienţilor pentru spitalizarea de zi, spitalizarea continuă.

H.V – spuneţi-mi vă rog despre satisfacţia personală şi despre munca în echipa cu personalul cu  care colaboraţi.
C.N. ,,Avem o echipă unită şi profesionistă pentru că recuperarea pacienţilor ţine foarte mult de întocmirea unui plan de recuperare corect care trebuie dus la îndeplinire de echipă în sensul integrării pacientului în viaţa cotidiană, în viaţa de familie.

Satisfacţia profesională este că am putut să ajutăm un pacient şi i-am redat zâmbetul, încrederea şi mulţumirea că îi este mai bine. Suntem camarazi ca într-o armată, nu avem onoruri deosebite, dar care zi de zi depunem efortul să ajutăm pacienţii cu anumite afecţiuni şi ne propunem să realizăm un act medical de calitate. Sunt mulţumită de colegii din echipă. De cînd lucrez în acest spital fiecare şi-a a dus partea lui de contribuţie pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale. Continuarea îmbunătăţirii serviciilor medicale,  de îngrijire, a fost şi este o preocupare a conducerii unităţii în vederea creşterii calităţii intervenţiilor, perfecţionarea personalului, competenţa şi dotarea cu aparatură performantă.Aş vrea să amintesc pe prof. Gh Marinescu care spunea: ,, Puterea sufletului este un medicament pe care nimic nu-l întrece” Este esenţială comunicarea cu pacientul, în vederea cooperării şi implicaţii acestuia.. Să-i insufli pacientului dorinţa, voinţa de a lupta cu boala pentru cel care doreşte să fie ajutat. Pacientul trebuie ajutat să aibă credinţa şi dorinţa că va putea  depăşi momentul tensionat”.
H.V. În cadrul cabinetului de  ,, electroterapie”, am văzut mai multe compartimente cu cîte 5-6 paturi. Asta presupune că în spital sunt multe saloane şi în cabinetul de recuperare ,,electroterapie" sunt multe cadre medicale care asigură pe tură servicii medicale.
C.N. ,, Spitalul este dotat cu 195 de paturi pentru spitalizarea continuă, 25 de paturi alocate spitalizării de zi şi în afară de aceste tipuri de servicii la noi se mai adresează un număr de pacienţi ambulatoriu. Un asistent de la electroterapie are pe tură 30 de pacienţi din spitalizarea continuă, un număr variabil de 5 pacienţi ambulatoriu şi spitalizare la zi 2-3 pacienţi. Personalul angajat cuprinde 35 de cadre medicale care îşi desfăşoară activitatea pe amândouă nivelele în două ture, fiind în cea mai mare parte femei.La etaj , 8 asistenţi medicali pe tură  oferă servicii precum: fototerapie, magnetoterapie, termoterapie şi masaj iar la parter: hidroterapie, kinetoterapie.


A dobândi vindecarea, spunea Hipocrate, este mai presus de orice in stiinta medicală; dar din mai multe căi ce duc către aceasta ţinta, trebuie s-o alegem pe cea mai putin vătămătoare”.   

In acest sens, trebuie mentionat faptul că medicina recuperatorie prin fizioterapie ce se practică in cadrul spitalului este una dintre căile de ameliorare- control al afecţiunilor cronice osteoarticulare, completată cu Kinetoterapie şi de celelalte specialităţi medicale din unitate fiind nenocivă, neinvazivă, cu efecte remarcabile atunci când pacientul beneficiază de un plan de recuperare corect indicat si efectuat.( interviu realizat cu doamna asistentă  şef- Carmen Niculina pentru care îi mulţumesc mult)
În calitate de pacient am observat că Spitalul dispune de specialisti din diverse domenii de specialitate: medici specialisti de recuperare medicala printre alţi dr Silvia Daniliuc, dr Marius Pralea, dr Florin Gheorghiu, medici cu competenţa în recuperare şi balneologie, kinetoterapeuti, reumatologi, ortopezi, fizioterapeuti, maseuri, internisti. În cadrul Spitalului funcţionează 
,, spitalizarea de zi" care este o alternativă la internarea continuă atunci cand este nevoie de monitorizarea unei afectiuni cronice sau de investigatii pentru diagnosticarea unei afectiuni care nu pot fi efectuate in ambulatoriu. Aici se pot face tratamente recomandate de medicii internisti pacienţilor prin tratamente injectabile sau perfuzabile iar medicii reumatologi  recomandă pacienţilor proceduri la balneofizioterapie.


Medicul îl vindecă pe bolnav, însă asistentul medical se îngrijeşte de el.  Calităţi unui asistent medical: flexibilitatea, toleranţa şi răbdarea.Ca asistent medical trebuie să arăţi căldură.
Un pansament binecuvântat, deoarece, când cineva e bolnav, tu eşti exact ceea ce are el nevoie mai mult decât orice: o asistentă înţelegătoare»“.
Am cunoscut asistenţi medicali    Stelea Humelnicu, Viorica Balan, Cristina Fodorcare mi-au demonstrat că au aceste calităţi pe care le-am amintit mai sus.Eu le mulţumesc pentru dăruirea lor, comunicare, amabilitate colaborare. Pentru cei care trebuie să apeleze la seviciile medicale din cadrul Spitalului de Recuperare din Botoşani le spun că după ce păşesc aici, se vor convinge de personalul care acordă asistenţă medicală.



DIN ISTORIA CLĂDIRII
La Muzeul Judeţean Botoşani, au fost acţiuni organizate de prof. Gh. Median, muzeograf pentru a ne cunoaşte oraşul, despre istoria multor clădiri din oraş. Pentru că nu a fost amintită istoria clădirii unde acum este Spitalul de Recuperare am apelat la doamna Rodica Crăciun şef Serviciul judeţean Botoşani al Arhivelor Naţionale care ne-a oferit cîteva informaţii culese de domnia sa din arhivă pentru care îi mulţumesc: ,, Prefectura Botoşani, prin Demostene Vizanty, în adresa către Ministerul de Război, Bucureşti menţionează că Ministerul Instrucţiei Publice, ţinând seama de rolul efectiv ce l-ar putea exercita şcolile normale în educaţia naţională, a dispus încă din 1918 să se înfiinţeze aproape în fiecare capitală de judeţ cîte o asemenea şcoală..(....)". Ca urmare a acestei adresei din anul 1921, a fost aprobat înfiinţarea în oraşul Botoşani a 2 şcoli normale de fete şi băieţi. Şcoala normală de băieţi care a funcţionat în perioada 1921-1922 în Pavilionul B al Reg 37. Printr-o adresă a Casei Şcoalelor şi a Culturii către Prefectura Botoşani, a fost aprobat ca pe o întindere de 60 ha să fie şcoala de băieţi şi 30 ha şcoala normală  de fete, suprafaţa deţinută de Regimentul 37. În anul 1922 Prefectul Demostene Vizanty, a ales comitetul de acţiune 25 dec 1922, care se va ocupa de construirea noile localuri. În anul 1923 încep construcţiile destinate şcolii normale de fete şi băieţi, învăţământ spre a forma învăţători.Şcoala a funcţionat până în anul 1933.