miercuri, 20 august 2014

Spitalul de Recuperare ,,Sf Gheorghe", Botoşani-2014

Autor si foto: Viorica Hrustovici
Denumirea si competenţele de specialitate conferite unitătii au fost diverse: Spitalul Judeţean, Spitalul de Specialitate, Spitalul nr. 2, Spitalul de Zona Industrială, şi în prezent Spitalul de Recuperare medicală etc. care au fost determinate de conjunctură, de politică sanitară, de situatia geografică, de afilierea unor sectii (pavilioane distincte de corpul principal).
În anul 2007, municipalitatea si-a dorit "cresterea calitătii serviciilor medicale", dar si imbunătătirea imaginii Spitalului de Recuperare şi a propus un proiect. Proiectul privind modernizarea ambulatoriului acestei unităti medicale a fost inclus pe Programul Operational Regional axa 3.

    De regulă la Spitalul de Recuperare vin pacienţii de vârsta a III-a, persoane cu boli degenerative a acestei etape a vieţii. Este o patologie specifică  lor, a persoanelor  în vârstă, suferinde de boli reumatismale, şi cardiovasculare, respiratorie, geriatrică, reumatologică, ORL.
     Sunt şi eu la aceeaşi vârstă, parcurg şi eu această etapă de tratament şi  de aceea mi-am propus să prezint implicarea profesională a personalului de specialitate, care îşi desfăşoară activitatea în spaţiul  reabilitat al  Spitalului de Recuperare "Sf. Gheorghe" din municipiul Botosani.
Despre Spitalul de Recuperare am solicitat doamnei viceprimar Cătălina Lupaşcu să ne spună părerea domniei sale, referitoare la modernizarea ambulatoriului integrat, realizat printr-un proiect cu finanţare europeană:
,,  Spitalul de Recuperare ,, Sfântul Gheorghe", este o unitate medicală emblematică pentru municipiul Botoşani. Emblematică pentru faptul că, este o instituţie care a demonstrat că, se poate descurca foarte bine şi se poate dezvolta pe actuala legislaţie, fără a avea probleme financiare.
Este emblematică pentru că se află într-o clădire de o frumuseţe extraordinară.
Spitalul se află în coordonarea Consiliului Local, drept pentru care noi, consilierii locali facem parte din administraţia locală a acestei instituţii, o susţinem pentru ca să fie finanţată la nevoie, suntem  şi parteneri reali, credibili şi puternici în a accesa Fonduri Europene.
Consiliul Local susţine absolut tot ceea ce înseamnă sănătatea pentru cetăţenii municipiului Botoşani, sănătatea prin servicii de calitate.
Spitalul de Recuperare ,, Sf. Gheorghe" este un exemplu de bună practică pentru municipiul Botoşani" , a declarat doamna Cătălina Lupaşcu, viceprimar pentru care îi mulţumesc.

Despre Spitalul de Recuperare m-am adresat doamnei manager Gabriela Varzari, care ne-a prezentat  proiectul de modernizare prin finanţare europeană:   
,,Spitalul de Recuperare ,, Sfântul Gheorghe”,  se  află in subordinea Consiliului Local, şi  a fost modernizat in baza unui proiect cu finantare europeană  Regio.. Fondurile, in valoare de 4,2 milioane de lei, au fost atrase prin Programul Operational Regional Regio Nord-Est, destinatia acestora fiind modernizarea ambulatoriului integrat al spitalului. In baza proiectului a fost reabilitat parterul unităţii medicale, care are o suprafată de 1.884 metri pătrati, incluzând cabinetele medicale, laboratoarele, holurile si grupurile sanitare. De asemenea, fondurile au permis achizitia a 61 de echipamente medicale, pentru cabinetele de oftalmologie, cardiologie,ortopedie si explorari functionale, laborator de analize medicale, laborator de radiologie şi imagistică. Dacă ambulatoriul integrat a fost modernizat prin Fonduri Europene secţiile spitalului (etaj I+II) inclusiv bucătăria, spălătoria au fost reabilitate din veniturile proprii ale unităţii. Toate compartimentele unităţii au contribuit la realizarea acestor fonduri şi pentru că am funcţionat ca o mare echipă am reuşit să îmbunătăţim atât condiţiile hoteliere pentru pacienţii internaţi cât şi creşterea calităţilor servicilor medicale.
Spitalul de Recuperare ,, Sfântul Gheorghe”este un spital de specialitate, unic în Botoşani, un complex multifuncţional care pe lângă acordarea de îngrijiri medicale populaţiei constituie şi un centru unde îşi pot desfăşura practica obligatorie studenţii de la Facultatea  de Medicină. Fiind singurul care asigură servicii specializate de recuperare a fost necesară modernizarea şi asigurarea funcţionării la standardele impuse de legislaţia în vigoare a celor 8 cabinete medicale:Cabinetul de medicină internă, Cabinetul ORL, Cabinetul neurologie, Cabinetul de recuperare,medicină fizică şi balneologie, Cabinetul de geriatrie şi altele aşa cum îmi declară doamna manager ec.Gabriela Varzari, pentru care îi mulţumesc din toată inima şi îi doresc succes.
Gerontologia este stiinta fenomenelor biologice, psihologice si sociologice asociate imbătrânirii.        Geriatria este specialitatea medicală ce se ocupă de problemele somatice, psihice, functionale si sociale in ingrijirea acută, cronică, preventiva   de recuperare si terminală a vârstnicilor                    
  "Mai important decât să dai ani vieţii, este să dai viaţa anilor" Ana Aslan                                  
Pe lângă afectiunile osteoarticulare cronice si acute (sectia reumatologie), in spitalul nostru beneficiază de explorări si terapie de specialitate, pacientii cu afectiuni neurologice cronice si reabilitare neurologică, afectiuni de specialitate medicină internă, cu preponderentă celor cardiovasculare si respiratorii cronice sau acutizate/ decompensate ulterior.

Patologia, in majoritatea cazurilor, este complexă, fiind necesar in aceste situatii o colaborare intre aceste specialităti, efectuate prin examene interdisciplinare si in acest fel pacientii beneficiind de explorari/ terapie completa, cu rezultate pozitive in controlul si evolutia mult ameliorata a stării de sănătate.(Dr. Elena Boghian, director medical)



Dr. ORL  Adriana Ciopraga: ,, În cadrul cabinetului ORL se acordă servicii de înaltă calitate şi performanţă, acesta fiind dotat acum cu aparate de generaţie nouă, competitive cu cele din U.E. Mai nou, aici, se pot efectua atât la adulţi cât şi la copii, pe lângă cerinţele clasice şi:
- examene audiologice complete (audiogramă vocală, impendance-metrie, timpanometrie, reflex stapedian)
- mica chirurgie prin radiofrecvenţă şi electrocauterijare (cauterijarea cornetelor, tonsilotomii, tumori benigne, chirurgia apneii de somn) 

Pentru a cunoaşte beneficiile serviciilor medicale care ne sunt oferite nouă pacienţilor cu diverse afecţiuni am solicitat doamnei Carmen Niculina,   asistent sef , să ne spună despre implicarea profesională a domniei sale cât şi a colectivului Laboratorului de Reabilitare Fizică pentru care îi mulţumim mult, articol ce se va publica pe Botoşaniul cultural şi Femei celebre http://1-cultural.blogspot.com
 ,,Numele meu este Niculina Carmen Speranta, sunt asistent medical principal licenţiat, cu specializare si competenţă in “Balneofizioterapie si asistenţă medicală”. Indeplinesc functia de asistent sef in Laboratorul de Reabilitare Medicală, din cadrul Spitalului de Recuperare “Sf. Gheorghe” Botoşani.În actuala clădire, la Baza de Tratament  am început să lucrăm din mai 1993. Astfel în perioada 1980-1993- Baza de Tratament sau Laboratorul de reabilitare care şi-a desfăşurat activitatea la etaj în locul saloanelor de acum, a intrat în renovare capitală, în anul 2007 şi a durat până în anul 2008, când s-a realizat o altă compartimentare a spaţiului.  Toate acestea s-au efectuat în timpul doamnei ec. Gabriela Varzari, mananger şi dr. Carmen Gavrilaş, fost director medical, în aceaşi perioadă cu care am avut o colaborare foarte eficientă. Prin reabilitarea spitalului am obţinut servicii de calitate în spaţiile nou comartimentate, care oferă pacienţilor mai multe locuri de tratament, şi personalului de specialitate condiţii de lucru mai bune. La parter s-a înfiinţat Centrul de Întreţinere a Stării de sănătate, care pledează şi doreşte să facă publicitate pentru menţinerea stării sănătăţii populaţiei. Medicina modernă în paralel cu medicina patologică orientează tendinţa medicinei profilactice către starea de sănătate.
Acest Centru de întreţinere a sănătăţii este o ramură a specialităţii noastre care se referă la profilaxie şi se desfăşoară după un program bine stabilit pus la punct pentru copii şi adulţi. unde pacienţii pot beneficia de saună, bazin de innot, duş subacval, gimnastică acvatică, băi de plante, masoterapie, kinetoterapie, hidrokinetoterapie,  şi masaj. Şi nu în ultimul rând la Spitalul de Recuperare noua compartimentare a condus la îmbunătăţirea condiţiilor de cazare a pacienţilor pentru spitalizarea de zi, spitalizarea continuă.

H.V – spuneţi-mi vă rog despre satisfacţia personală şi despre munca în echipa cu personalul cu  care colaboraţi.
C.N. ,,Avem o echipă unită şi profesionistă pentru că recuperarea pacienţilor ţine foarte mult de întocmirea unui plan de recuperare corect care trebuie dus la îndeplinire de echipă în sensul integrării pacientului în viaţa cotidiană, în viaţa de familie.

Satisfacţia profesională este că am putut să ajutăm un pacient şi i-am redat zâmbetul, încrederea şi mulţumirea că îi este mai bine. Suntem camarazi ca într-o armată, nu avem onoruri deosebite, dar care zi de zi depunem efortul să ajutăm pacienţii cu anumite afecţiuni şi ne propunem să realizăm un act medical de calitate. Sunt mulţumită de colegii din echipă. De cînd lucrez în acest spital fiecare şi-a a dus partea lui de contribuţie pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale. Continuarea îmbunătăţirii serviciilor medicale,  de îngrijire, a fost şi este o preocupare a conducerii unităţii în vederea creşterii calităţii intervenţiilor, perfecţionarea personalului, competenţa şi dotarea cu aparatură performantă.Aş vrea să amintesc pe prof. Gh Marinescu care spunea: ,, Puterea sufletului este un medicament pe care nimic nu-l întrece” Este esenţială comunicarea cu pacientul, în vederea cooperării şi implicaţii acestuia.. Să-i insufli pacientului dorinţa, voinţa de a lupta cu boala pentru cel care doreşte să fie ajutat. Pacientul trebuie ajutat să aibă credinţa şi dorinţa că va putea  depăşi momentul tensionat”.
H.V. În cadrul cabinetului de  ,, electroterapie”, am văzut mai multe compartimente cu cîte 5-6 paturi. Asta presupune că în spital sunt multe saloane şi în cabinetul de recuperare ,,electroterapie" sunt multe cadre medicale care asigură pe tură servicii medicale.
C.N. ,, Spitalul este dotat cu 195 de paturi pentru spitalizarea continuă, 25 de paturi alocate spitalizării de zi şi în afară de aceste tipuri de servicii la noi se mai adresează un număr de pacienţi ambulatoriu. Un asistent de la electroterapie are pe tură 30 de pacienţi din spitalizarea continuă, un număr variabil de 5 pacienţi ambulatoriu şi spitalizare la zi 2-3 pacienţi. Personalul angajat cuprinde 35 de cadre medicale care îşi desfăşoară activitatea pe amândouă nivelele în două ture, fiind în cea mai mare parte femei.La etaj , 8 asistenţi medicali pe tură  oferă servicii precum: fototerapie, magnetoterapie, termoterapie şi masaj iar la parter: hidroterapie, kinetoterapie.


A dobândi vindecarea, spunea Hipocrate, este mai presus de orice in stiinta medicală; dar din mai multe căi ce duc către aceasta ţinta, trebuie s-o alegem pe cea mai putin vătămătoare”.   

In acest sens, trebuie mentionat faptul că medicina recuperatorie prin fizioterapie ce se practică in cadrul spitalului este una dintre căile de ameliorare- control al afecţiunilor cronice osteoarticulare, completată cu Kinetoterapie şi de celelalte specialităţi medicale din unitate fiind nenocivă, neinvazivă, cu efecte remarcabile atunci când pacientul beneficiază de un plan de recuperare corect indicat si efectuat.( interviu realizat cu doamna asistentă  şef- Carmen Niculina pentru care îi mulţumesc mult)
În calitate de pacient am observat că Spitalul dispune de specialisti din diverse domenii de specialitate: medici specialisti de recuperare medicala printre alţi dr Silvia Daniliuc, dr Marius Pralea, dr Florin Gheorghiu, medici cu competenţa în recuperare şi balneologie, kinetoterapeuti, reumatologi, ortopezi, fizioterapeuti, maseuri, internisti. În cadrul Spitalului funcţionează 
,, spitalizarea de zi" care este o alternativă la internarea continuă atunci cand este nevoie de monitorizarea unei afectiuni cronice sau de investigatii pentru diagnosticarea unei afectiuni care nu pot fi efectuate in ambulatoriu. Aici se pot face tratamente recomandate de medicii internisti pacienţilor prin tratamente injectabile sau perfuzabile iar medicii reumatologi  recomandă pacienţilor proceduri la balneofizioterapie.


Medicul îl vindecă pe bolnav, însă asistentul medical se îngrijeşte de el.  Calităţi unui asistent medical: flexibilitatea, toleranţa şi răbdarea.Ca asistent medical trebuie să arăţi căldură.
Un pansament binecuvântat, deoarece, când cineva e bolnav, tu eşti exact ceea ce are el nevoie mai mult decât orice: o asistentă înţelegătoare»“.
Am cunoscut asistenţi medicali    Stelea Humelnicu, Viorica Balan, Cristina Fodorcare mi-au demonstrat că au aceste calităţi pe care le-am amintit mai sus.Eu le mulţumesc pentru dăruirea lor, comunicare, amabilitate colaborare. Pentru cei care trebuie să apeleze la seviciile medicale din cadrul Spitalului de Recuperare din Botoşani le spun că după ce păşesc aici, se vor convinge de personalul care acordă asistenţă medicală.



DIN ISTORIA CLĂDIRII
La Muzeul Judeţean Botoşani, au fost acţiuni organizate de prof. Gh. Median, muzeograf pentru a ne cunoaşte oraşul, despre istoria multor clădiri din oraş. Pentru că nu a fost amintită istoria clădirii unde acum este Spitalul de Recuperare am apelat la doamna Rodica Crăciun şef Serviciul judeţean Botoşani al Arhivelor Naţionale care ne-a oferit cîteva informaţii culese de domnia sa din arhivă pentru care îi mulţumesc: ,, Prefectura Botoşani, prin Demostene Vizanty, în adresa către Ministerul de Război, Bucureşti menţionează că Ministerul Instrucţiei Publice, ţinând seama de rolul efectiv ce l-ar putea exercita şcolile normale în educaţia naţională, a dispus încă din 1918 să se înfiinţeze aproape în fiecare capitală de judeţ cîte o asemenea şcoală..(....)". Ca urmare a acestei adresei din anul 1921, a fost aprobat înfiinţarea în oraşul Botoşani a 2 şcoli normale de fete şi băieţi. Şcoala normală de băieţi care a funcţionat în perioada 1921-1922 în Pavilionul B al Reg 37. Printr-o adresă a Casei Şcoalelor şi a Culturii către Prefectura Botoşani, a fost aprobat ca pe o întindere de 60 ha să fie şcoala de băieţi şi 30 ha şcoala normală  de fete, suprafaţa deţinută de Regimentul 37. În anul 1922 Prefectul Demostene Vizanty, a ales comitetul de acţiune 25 dec 1922, care se va ocupa de construirea noile localuri. În anul 1923 încep construcţiile destinate şcolii normale de fete şi băieţi, învăţământ spre a forma învăţători.Şcoala a funcţionat până în anul 1933.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu