marți, 26 august 2014

Bistrita, expoziţie filatelică dedicată Centenarului timbrului fiscal


Venind dinspre Botoşani, am ajuns la Bistrita pe data de 21 august 2014, într-un moment special de sărbătoare a locului.  Pe strada care duce la Primărie era suspendat un bener  IUBIM BISTRIŢA ! SĂRBĂTOAREA ORAŞULUI 22-24-august 2014.
 Pentru a cunoaşte un oraş cel mai bine este să-l parcurgi mergând pe jos pe fiecare stradă principală sau secundară.


Am trecut şi prin faţa clădirii Complexului  Muzeal Bistriţa- Năsăud, cu intrarea străjuită de statuetele  a doi sfincşi, pe lângă clădiri vechi săseşti şi parcuri  cu spaţii verzi bine îngrijite. 





Pentru un moment am crezut că sunt în Cracovia -Polonia, unde Primăria investeşte numai în spaţii verzi -GAZON- şi pomi-arburşti, foarte bine îngrijite, şi toate astea îmi transmiteau linişte sufletească şi admiraţie faţă administraţia locală. 
Centrul vechi arată bine si se vede grijă pentru  punerea in evidentă a zonei vechi, dându-i un farmec aparte. Aici se găsesc cafenele, restaurante si terase care duc cu gândul la vechea viaţă a oraşului. 


Apoi, Catedrala  Biserica Evanghelică (1563), restaurată de curând după un incendiu devastator din 11 iunie 2008, care are turnul cel mai inalt din România, adica 75m, acest turn  construit în mai multe etape din 1487 şi finalizat în 1519, trebuia să devină cel mai înalt punct de observaţie al cetăţii. 



Am venit la Bistriţa pentru a participa la această sărbătoare a oraşului în cadrul căreia filateliştii bistriţeni au organizat cea de-a XX-a ediţie „Filex Transsilvane”, expoziţie filatelică dedicată Centenarului timbrului fiscal iar filateliştii militari dedică prima Expoziţie Naţională de Numismatică împlinirii a 100 ani de la declanşarea Primului Război Mondial.
Întreaga manifestare expoziţională s-a desfăşurat sub patronajul şi cu sprijinul primarului municipiului Bistriţa şi al comandantului Garnizoanei Bistriţa.
- Expoziţia filatelică se desfăşoară pe 202 feţe de panouri, iar cea numismatică pe 10 feţe de panou şi 10 vitrine. Participanţii sunt în număr de 50 din 16 judeţe ale ţării.
Vis-a-vis de Biserica Evanghelică se află Primăria Municipiului Bistriţa.

Lângă Catedrală a fost instalat un cort de dimensiuni mari în care a avut loc deschiderea oficială a Zilelor Oraşului Bistriţa, în care s-a comemorat primul război mondial, unde au participat  oficialităţile  locale şi judeţene, dar si  delegaţii oraselor infratite cu Bistrita. Din câte am înţeles din discursul primarului, Ovidiu Cretu care a dat startul Zilelor Municipiului, oraşele înfrăţite sunt:Besançon- Franţa-1997; ZIELONE GORA, Polonia-2001; COLUMBUS-SUA- 2003; HERZOGENRATH- Germania-1990; L AQUILA-Italia-2001.
 Apoi, la Primărie în Sala de Şedinţe a avut loc conferinţa, cu discuţii despre comemorarea  cu tema ,,Primul război mondial, şi aspecte relevante din oraşele înfrăţite" la care au participat reprezentanţi ai oraşelor înfrăţite, istorici, consilieri locali si judeteni, prefectul, presedintele Consiliului Judetean,  şi specialişti ai  Direcției Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud,
 
Tot aici, a avut loc deschiderea oficială a  expoziţiei filatelice unde au fost  exponate cu teme în care s-a pus accent pe cărţi poştale şi scrisori din timpul primului război mondial. Pentru că, bistriţenii comemorează o sută de ani de la prima deflagraţie mondială, la acest eveniment au participat filatelişti din toată ţara. 
Primarul a vizitat expoziţia apoi după un discurs cu felicitări adresate dlui Mircea Calu, preşedinte al A.F. Bistriţa, cât şi expozanţilor,  tot în acest cadru, primarului i s-a oferit   Diploma de Onoare şi Medalia 100 de ani de marcă fiscală realizată în condiţii grafice exemplară din partea Asociaţiei Filatelice Bistriţa.
Cea ce m-a impresionat mult a fost interiorul Primăriei, care îşi păstrează arhitectura şi simplitatea amenajării, care lasă libertatea ochiului să privească spaţiile clădirii fără încărcături de mobilier şi covoare luxoase pe trepte şi la intrare, care i-ar fi estompat valoarea arhitectonică, chipzuind astfel şi banul publicului.
În afară de acest moment de  la Primărie, au fost expuse şi prezentate  la Casa Armatei 202 de feţe de panouri  cu diverse teme din care amintesc câteva exponate: 
1. CLASA FILATELIE TEMATICĂ- ,, Femei celebre de-a lungul istoriei"- VIORICA HRUSTOVICI- Botoşani; ,, Astronautica confirmă heliocentrismul coopernician"- Melinte Dumitru-Botoşani; ,, Cenzură militară din al II-lea război mondial"- Vasiliu Gh- Brăila; ,, Studiul erorilor în emisiunea Mihai I"- Mihai Valea- Bistriţa;  ,, Întreguri poştale cu mărci tip Tipografiate 1907-1919"- Catană Ioan, Bacău; 
2. CLASA CARTE POŞTALĂ- ,, Aspecte ale civilizaţiei tradiţionale româneşti" -Coriolan Chiricheş- Botoşani; ,, Regatul României"- Muntean Marius-Timişoara; ,, Veşnicia satului românesc"- Stan Nicolae;
3. CLASA LITERATURĂ- ,, Mircea Voievodul 1882-2014"- Gabriel Nicolae-Constanţa; ,, Cetăţi Transilvănene"- Marius Muntean- Timişoara; 
4. CLASA MAXIMAFILIE: ,, Liderii lumii-Monarhii"- Iancovici Leon;  ,, Viaţa Mântuitorului Iisus Hristos"- Iosub Nicolae- Botoşani; ,, Construcţii realizate pe teritoriul unde locuiesc românii"- Potcoavă Andrei; 
5. CLASA OPEN- ,, Aspecte din marele război 1914-1918"- Jăineanu Viorel  şi altele..

Sala mica a Cercului Militar Bistrita a gazduit in 21 august, expozitia de numismatica a colectionarului bistritean Marius Chiuzan. cunoscut pentru pasiunile sale, ciclismul fiind pe primul plan, dar si pentru calitatile sale de numismat, filatelist si pasionat colectionar in general. In acest context la Cercul Militar Bistrita jurnalistul si colectionarul Marius Chiuzan a prezentat bistritenilor o parte din colectiile sale de monede, bancnote, insigne, medalii, efecte militare, plachete, pliante, fanioane si cartele telefonice. 

In colectiile jurnalistului se mai află expuse la Cercul Militar Bistrita obiecte din Primul Război Mondial, ziare si reviste cu rezonantă istorică din anii 60-90 dar si alte obiecte colectate pe parcursul multor ani ce au legatură cu istoria României, armata tării, sentimentele patriotice si promovarea prin colectii a istoriei neamului românesc.  Mentionăm că, in expozitia de la Cercul Militar au fost expuse si piese de mare valoare,  ale colonelului (rez) Ioan Cordovan si ale cunoscutului filatelist si colectionar bistritean - Ioan Stancu.
Sâmbătă, 23 august 2014, ora 11, pe pietonalul Bistriței a avut loc  deschiderea expoziției 100 de ani de la Primul Război Mondial. 1914-2014. Expoziția foto-documentară organizată de Muzeul Bistrița, în colaborare cu Primăria municipiului Bistrița și Direcția Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, a cuprins imagini din timpul primului război mondial, de pe fronturile în care au fost implicați români transilvăneni, în special cei din localități din Bistriţa-Năsăud.

Col. (r) Mihai Lucian Valea şi-a lansat volumul „Baliverne”, apărut la Editura Karuna din Bistriţa, în 2014, la Cercul Militar Bistriţa, în prezenţa unui numeros public, colegi, colonei, veterani de război, diriginţi de poştă, colecţionari, poeţi, moderatorul – col. (r) Ioan Cordovan, drd. Tiberiu Irimia – directorul editurii, ing. Viorel Nicolau – editor din Piatra Neamţ, Valer Petrehuş – diriginte Oficiul Poştal Năsăud, jurnalistul Marius Chiuzan, cosmopoetul Al. C. Miloş – Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa – care a subliniat legătura genetică a poeziei lui M. L. Valea şi a tatălui său, celebrul poet Lucian Valea.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu