duminică, 24 octombrie 2021

FORTĂREAȚA MARE -HERAKLION, CRETA, GRECIA

Koules (în greacă: Κούλες) sau Castello a Mare („Fort pe mare” în italiană) este o fortăreață situată la intrarea în vechiul port Heraklion, Creta, Grecia. A fost construit de Republica Veneția la începutul secolului al XVI-lea și este încă în stare bună astăzi. Situl a fost probabil fortificat pentru prima dată de arabi în secolele al IX-lea sau al X-lea. În a doua perioadă bizantină,  se afla un turn cunoscut sub numele de Castellum Comunis.  

 

În 1303, turnul a fost distrus într-un cutremur, dar a fost reparat. În 1462, Senatul venețian a aprobat un program de restaurare a fortificațiilor din Candia, astfel  turnul bizantin a fost demolat în 1523. Navele  au fost umplute cu piatră, pe care   le-au  scufundat  pentru a forma o digă și a mări zona platformei, pe care a fost construită cetatea. Cetatea a fost finalizată în 1540.  

In 1630, fortul era înarmat cu 18 tunuri la parter și 25 de tunuri pe calea care ducea la acoperiș.  


În timpul asediului de 21 de ani al Candiei, bateriile otomane au neutralizat cu ușurință puterea de foc a fortului. Otomanii au luat în cele din urmă fortul în 1669, după ce venețienii au predat întregul oraș. Nu au făcut modificări majore fortului, cu excepția adăugării unor creneluri și ambrazuri. Au construit un mic fort cunoscut sub numele de Micul Koules pe partea de pământ, dar acesta a fost demolat în 1936 în timp ce orașul era „modernizat”. Cetatea a fost restaurată și este acum deschisă publicului.  Expoziții de artă și activități culturale sunt organizate ocazional la fort.


 

Cetatea este alcătuită din două părți: o secțiune înaltă dreptunghiulară și o secțiune semi-eliptică ușor inferioară. Pereții săi au o grosime de până la 8,7 m în unele locuri și are trei intrări. Fortul are două etaje, cu un total de 26 de camere, care au fost folosite inițial ca cazarmă, închisoare, depozite, rezervor de apă, biserică, moară și brutărie.

Un turn al farului este situat în partea de nord a fortului. 

 









 





























marți, 19 octombrie 2021

Museul arheologic Heraklion, Creta, Grecia


 

Muzeul Arheologic Heraklion - muzeu de antichitate situat în Heraklion, Creta. Este cel mai mare muzeu de săpături de pe insulă și a doua cea mai mare colecție greacă de suveniruri și săpături antice (după Muzeul Național de Arheologie din Atena).

Muzeul Arheologic Herakleion este unul dintre cele mai mari și mai importante muzee din Grecia și printre cele mai importante muzee din Europa. Găzduiește artefacte reprezentative din toate perioadele preistoriei și istoriei cretane, acoperind un interval cronologic de peste 5.500 de ani, din perioada neolitică până în epoca romană. Colecția minoică extrem de importantă conține exemple unice de artă minoică, multe dintre ele adevărate capodopere.

 

Sarcofagul Hagia Triada,


Sarcofagul piesă unică de la Creta, din imagine,  este acoperită cu tencuială și pictat în frescă pe toate fețele. În caz contrar, minoicii (spre deosebire de vechii egipteni ) foloseau doar fresce pentru a decora palate și case pentru a se bucura de cei vii și nu în practica funerară. Este singurul sarcofag de calcar din epoca sa descoperit până în prezent.



Camera I - Neolitic (7000-3500 î.Hr.) și perioada pre-palat.

Figurine din lut, perioada neolitică (7000-3000 î. Hr.). Se presupune că aceste mici statuete, în majoritate reprezentări schematice umane, mai rar zoomorfe, erau folosite ca amulete sau jucării.





Vase din lut, Knossos, perioada neolitică (7000-3000 î. Hr). Au fost descoperite în cele mai vechi construcții din sit, în case modeste cu 2-3 camere. Începând cu anii 3000 î. Hr. locuințele au fost ridicate pe fundații de piatră solide iar încăperile cu podele pavate cu pietricele aveau destinații precise și erau înconjurate de ziduri.

Camera a II-a - perioada palatelor mai vechi (1900-1800 î.Hr.).


Vase din lut pictate, Knossos, începutul mileniului III î. Hr. Odată cu dezvoltarea așezărilor, a evoluat și tehnica realizării de obiecte de uz casnic, care au început să fie înfrumusețate prin decorarea cu vopseluri naturale. Knossos a devenit un mic centru urban.

Vase funerare, începutul mileniului III î. Hr. Se construiesc primele morminte supraterane din piatră, de formă circulară sau dreptunghiulară, înconjurate de alei pavate unde se țineau ceremoniile de îngropăciune. În morminte erau plasate obiectele personale ale decedatului, precum și vase și figurine funerare.
 Vase din lut pictate, Knossos, începutul mileniului III î. Hr. Odată cu dezvoltarea așezărilor, a evoluat și tehnica realizării de obiecte de uz casnic, care au început să fie înfrumusețate prin decorarea cu vopseluri naturale

 

 Camera a III-a - perioada palatelor mai vechi și a palatului din Phaistos (1900-1700 î.Hr.).

Sala IV - perioada palatelor mai tinere (1700-1450 î.Hr.) și a palatelor Knossos, Phaistos și Malia.


Bijuterii din aur descoperite în mormintele din Knossos, mileniul III î. Hr.

Camera V - palatul din Knossos (1500-1450 î.Hr.).

Sala VI - necropole din Knossos, Phaistos și Malia (1450-1300 î.Hr.).

Camera VII - vile și case în Vathypetro, Nirou, Tylissos și Amnissos, Arkalochori, Psychro și Patsos și necropolele din Malia, Molchos, Gourni și Episkopi (1700-1450 î.e.n.).

Sala VIII - palatul din Kato Zakros (1700-1450 î.Hr.).
Sala IX - perioada noilor palate din estul Cretei; Palaiokastro, Psira, Gournia, Piskokephalo, Mochlos și Myrtos.
Camera X - perioada post-palat (1450-1100 î.Hr.).descoperirile din 1400 î.Hr. până la 1100 î.Hr., inclusiv: figurine din lut, sculptura de dansatori cu un liră jucător
Sala XI - Descoperirile de la 1100 î.Hr. până la 900 î.Hr. în timpul sosirea Dorian greci, printre care :arme și unelte, mai ales din fier, figurine de fertilitate din lut, ofrandele votive.
 
Sala XII -.descoperiri până la 650 î.Hr., inclusiv:ceramică decorată cu grifoni, artefacte și figurine de la Kato Syme
Sala XIII - Sarcofage minoice.(sicrie de lut).
Sala XIV - fresce minoice.Sarcofagul Hagia Triada Frescele de la Knossos


Sala XV și XVI - Frescele minoice.Mai multe fresce, inclusiv faimoasa „La Parisienne”
Sala XVII - colecția Giamalakis (Jiamalaki).
Camera XVIII - obiecte mici din perioada arhaică, clasică și romană (secolele VII-IV î.Hr.).
Sala XIX - sculptură (650-550 î.e.n.).
Sala XX - Sculpturi din perioada clasică greacă și greco-romană
 Sala 16 -Obiecte din bronz, lemn și ceramică, Malia, jumătatea mileniului III î. Hr.