Koules (în greacă: Κούλες) sau Castello a Mare („Fort pe mare” în italiană) este o fortăreață situată la intrarea în vechiul port Heraklion, Creta, Grecia. A fost construit de Republica Veneția la începutul secolului al XVI-lea și este încă în stare bună astăzi. Situl a fost probabil fortificat pentru prima dată de arabi în secolele al IX-lea sau al X-lea. În a doua perioadă bizantină, se afla un turn cunoscut sub numele de Castellum Comunis.
În 1303, turnul a fost distrus într-un cutremur, dar a fost reparat. În 1462, Senatul venețian a aprobat un program de restaurare a fortificațiilor din Candia, astfel turnul bizantin a fost demolat în 1523. Navele au fost umplute cu piatră, pe care le-au scufundat pentru a forma o digă și a mări zona platformei, pe care a fost construită cetatea. Cetatea a fost finalizată în 1540.
In 1630, fortul era înarmat cu 18 tunuri la parter și 25 de tunuri pe calea care ducea la acoperiș.
În timpul asediului de 21 de ani al Candiei, bateriile otomane au neutralizat cu ușurință puterea de foc a fortului. Otomanii au luat în cele din urmă fortul în 1669, după ce venețienii au predat întregul oraș. Nu au făcut modificări majore fortului, cu excepția adăugării unor creneluri și ambrazuri. Au construit un mic fort cunoscut sub numele de Micul Koules pe partea de pământ, dar acesta a fost demolat în 1936 în timp ce orașul era „modernizat”. Cetatea a fost restaurată și este acum deschisă publicului. Expoziții de artă și activități culturale sunt organizate ocazional la fort.
Cetatea este alcătuită din două părți: o secțiune înaltă dreptunghiulară și o secțiune semi-eliptică ușor inferioară. Pereții săi au o grosime de până la 8,7 m în unele locuri și are trei intrări. Fortul are două etaje, cu un total de 26 de camere, care au fost folosite inițial ca cazarmă, închisoare, depozite, rezervor de apă, biserică, moară și brutărie.
Un turn al farului este situat în partea de nord a fortului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu