duminică, 17 octombrie 2021

Biserica Agios Titos, Heraklion, Creta, Grecia

Biserica Agios Titos

 Foto: Viorica Hrustovici

Catedrala Agios Titos se află într-o piațetă frumoasă din Heraklion, foarte aproape de Fântâna Leilor și de Loggia (Primăria Orașului). Înălțată inițial în secolul al X-lea după recucerirea Cretei de către Bizanț și eliberarea de sub dominația arabă, biserica este probabil cea mai veche din Heraklion, 

Este închinată Sfântului Titus, misionar grec, discipol al Apostolului Pavel, care a propovăduit Evanghelia în Creta. Biserica Agios Titos este o biserică ortodoxă .

  

 




Biserica actuală a fost construită în 1869 ca Moscheea Yeni și în 1925 a fost închinată cultului creștin. Biserica a fost declarată în 2013 catedrala Arhiepiscopiei Cretei. Clădirea este o biserică eclectică cu patru coloane cu cupolă. Partea exterioară a bisericii este dominată de elemente verticale, în timp ce în partea de sus există o coroană sculptată în piatră.

După recucerirea Cretei de către bizantini în 961, sediul eparhiei a fost transferat de la Gortyna la Chandakas (actualul Heraklion), care a devenit capitala insulei. La acea vreme, noua biserică mitropolitană a fost construită în Chandakas, dedicată apostolului Tit, primul episcop al Cretei.

Biserica era pe o stradă cu o singură cameră. Diverse moaște au fost transferate în biserică, inclusiv Sfânta Cruce a lui Tit și icoana Fecioarei din Mesopantitissa. În 1210, Creta a intrat sub ocupația venețienilor, iar arhiepiscopul latin s-a stabilit în biserică. Biserica a suferit unele modificări, cum ar fi deschiderea unui luminator circular și construcția unui clopotniță. Acest prim templu a fost distrus înainte de mijlocul secolului al XV-lea. din Heraklion, Creta, cu hramul Agios Titos.


Biserica a fost reconstruită în stilul unei bazilici cu trei culoare și a fost inaugurată de Arhiepiscopul Cretei Fantino Dantolo la 3 ianuarie 1446. Deși a fost ușor deteriorată de cutremurul din 1508, a fost distrusă de un incendiu la 3 aprilie 1544, dar a supraviețuit. Templul a fost reconstruit în același ritm în 1557


 

 

După cucerirea Chandakas de către turci în 1669, moaștele sale au fost duse la Veneția și biserica a fost transformată într-o moschee, dedicată lui Zade Fazil Ahmet Kioproulis, cuceritorul Chandakasului. Moscheea era cunoscută sub numele de Moscheea Vizir. Clădirea a fost distrusă de cutremurul din 1856.



Clădirea actuală a început să fie construită în 1869 după proiectul lui Athanasios Mousis, care a proiectat, printre altele, biserica metropolitană din Agios Minas. Noua moschee a devenit cunoscută sub numele de Moscheea Yeni, deși și-a păstrat vechiul nume. După aderarea Cretei la Grecia și schimbul de populații, clădirea a fost reparată de Biserica din Creta și dedicată cultului creștin ortodox pe 3 mai 1925. Minaretul moscheii a fost demolat. La 15 mai 1966, carul Sfântului Tit a fost returnat bisericii din Veneția.

Din 1974 până în 1988, templul a fost reparat și restaurat.

Din 2013, biserica Sf. Tit a fost proclamată de Arhiepiscopul Cretei Catedrala Ireneos din Arhiepiscopia Cretei.

 

Sursa Wikipedia liberă, Niki Kritsotaki. „Sfântul Templu al Sfântului Tit”. Sfântul Templu al Sfântului Tit. 2 iunie 2016.

„Catedrala Cretei, Sfântul Tit din Heraklion”. amen.gr. 29 august 2013. Arhivat din original la 5 mai 2018. 2 iunie 2016.

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu