duminică, 17 octombrie 2021

Peștera lui Zeus, Creta


 

 

 

Peștera lui Zeus, Creta, cu o lungime de 35 metri și o adâncime de 16 metri fiind împărṭită în două camere - Upper Cave ṣi Lower Cave - a devenit de-a lungul timpului un loc sacru de rugăciune ṣi pelerinaj, fiind asociată cu legenda antică Diktaion Andron, care spune povestea Zeiței Rhea.

 


 

 

 

 Pentru a scăpa de soṭul ei, Cronos - care îṣi devora copiii - Rhea se adăposteṣte în această peșteră pentru a-l naște pe Zeus, tatăl tuturor zeilor și al oamenilor.


Se spune că, Uranus i-a prezis lui Cronos că va fi înlăturat de la putere de către copii săi, iar de fiecare dată când Rheea aducea pe lume un copil, acesta era înghițit de tatăl său. Până când, Gheei (întruchiparea pământului) a ascuns-o pe Rheea într-o peșteră din munții Cretei, pentru a da naștere ultimului său fiu cu Cronos. Zeus a fost crescut de două nimfe cu lapte de capră, iar când a venit vremea l-a răsturnat de pe tron pe tatăl său, devenind 'tatăl zeilor și al oamenilor'.

 

 

 Această peșteră adăpostește mai multe specii de lilieci, printre care și cel mediteraneean cu urechi lungi, fiind o specie protejată pe cale de dispariție.

Diktaion Antron a fost descoperită în jurul anului 1883, iar săpăturile arheologilor au scos la iveală și câteva rămâșițe minoice care datează din 1800 î.H.

 

 

 

 

Deși drumul până la Diktaion Antron poate fi destul de dificil, cărările montane sunt șerpuitoare, abrupte și foarte stâncoase, traseul este unul spectaculos. Poți urca până la grota pe jos, dar ai posibilitatea să mergi și cu măgărușul așa cum obișnuiau pe vremuri localnicii să-l parcurgă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu