Reconstrucție virtuală |
Din ,, Legendele Olimpului", Al Mitru
,,Volumul I tratează geneza și condiția zeilor, pe când volumul II se ocupă de eroi. Vorbim despre vechea Grecie, populația acesteia, luptele și toate celelalte. S-ar spune că odată, de mult, în Grecia se afla un imens munte, numit Olimp. După un timp, Reea l-a născut pe Zeus. Pentru luptele pe care le-a purtat, curajul său de luptător și conducător el a devenit un mare Zeu. El era cel mai puternic Zeu cunoscut vreodată. El avea puterea supremă. Soția sa iubită era Hera. Se spune că acesta avea foarte mulți fii și fiice, majoritatea cu alte femei decât Hera, acest lucru stârnindu-i furia zeiței. Din aventurile lui Zeus cu muritoare de rând se nășteau eroii, semizeii (Hercule). Cel mai de încredere fiu era zeul Hermes. El îl ajuta foarte mult pe Zeus și îl respecta. Asculta și îndeplinea toate ordinele date de Zeus. Zeus era cel mai puternic Zeu, dar mai existau și alții, precum: Haosul, Gheea, Uranus, Cronos, Poseidon, Prometeu. Erau și mulți luptători puternici, precum: Heracle, Perseu etc." (wikipedia)
,,Minos, regele cretan care a dat denumirea civilizației minoice, era fiul lui Zeus cu Europa și avea doi frați, cu care a intrat în conflict. Vrând să domnească singur peste întreaga insulă, el a cerut ajutorul lui Poseidon, care i-a trimis în dar un superb taur alb ieșit din spuma mării, menit să-i confirme originea divină și să-i asigure supunerea populației. Minos trebuia să-l sacrifice, dar nu s-a îndurat și l-a înlocuit cu un alt taur, încercând să-l păcălească pe Poseidon.
Furios, Poseidon a transformat taurul într-un pustiitor al Cretei și a blestemat-o pe Pasiphaë, soția lui Minos, să se îndrăgostească de el. Arhitectul Dedal a construit pentru Pasiphaëo vacă din lemn goală în interior și acoperită cu piele. Regina s-a ascuns în ea și din împreunarea cu taurul s-a născut o creatură hidoasă - Minotaurul, pe jumătate om, pe jumătate animal, pe care Minos a pitit-o în labirintul creat de Dedal la porunca sa, hrănind-o cu cei șapte tineri și șapte fecioare primite anual drept tribut de la cetatea învinsă a Atenei.
Pentru ca secretul Minotaurului să nu fie aflat de nimeni, Minos i-a închis în labirint și pe Dedal și fiul acestuia, Icar. Cei doi au reușit să scape zburând cu câte o pereche de aripi confecționate de Dedal din pene lipite cu ceară. Icar s-a apropiat prea mult de soare, ceara s-a topit iar el s-a prăbușit în mare. Urmărit de Minos, Dedal a ajuns în Sicilia și s-a adăpostit în Erice la curtea regelui Cocalus, unde l-am „regăsit”și noi vezi impresii. Cocalus s-a prefăcut că acceptă cererea lui Minos de a i-l preda pe Dedal, însă fiicele sale l-au ademenit pe regele cretan în baie și l-au înecat.
Taurul a fost în cele din urmă ucis de Heracle/Hercule. Cât despre Minotaur, el a fost răpus de Tezeu, prințul atenian, fiul regelui Egeu, care s-a ascuns printre tinerii care urmau să fie aduși drept jertfă Minotaurului. Ariadna, fiica lui Minos, s-a îndrăgostit de el și l-a ajutat să pătrundă în labirint dar și să iasă, dându-i un ghem de ață pe care Tezeu l-a folosit pentru a găsi calea de întoarcere''.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu