Să spunem NU consumului de droguri!
Modernitatea, din păcate, a condus şi la efecte negative ale emancipării femeilor. Femeia care a dorit să devină licenţiată, să aibă independenţă economică, a transformat aceste obiective în priorităţile vieţii personale, sacrificând astfel familia.In prezent, femeia se confruntă şi cu experienţa tristă a lipsei locurilor de muncă în toate domeniile ca şi a renumerării insuficiente. Din acest motiv, multe femei sunt nevoite să plece în străinătate pentru a găsi un loc de muncă, iar familia suferă, se destramă, şi aceasta se reflectă asupra copiilor care sunt afectaţi cel mai mult. Despărţirea sau lipsa unuia sau ambilor părinţi duce la lipsa de control asupra copiilor şi aceştia îşi iau destinul în propriile mâini. Aşa se explică de ce unii tineri cad pradă drogurilor.
,,Consumul de droguri constituie o problema a tuturor societăţilor moderne. Progresele tehnologice, dispariţia unor valori tradiţionale,fenomenele de marginalizare socială şi economică, lipsa unei perspective clare pentru tineri au condus la o accentuare a stărilor de nelinişte, nesiguranţă sau stres, ceea ce a dus inevitabil la consumul de droguri. Toleranţa şi/sau neputinţa autorităţilor de a controla traficul de substanţe psiho-active de la graniţe şi de pe teritoriul României, scăderea nivelului de trai al populaţiei, politica traficanţilor de a oferi uneori pe nimic noul produs, a făcut ca România să devină foarte repede şi o ţară consumatoare, o ţară în care traficul de stupefiante a devenit din ce în ce mai organizat, în care numărul consumatorilor de droguri a crescut de la an la an. Astfel, consumul pare să fi atins în prezent un nivel suficient de ridicat încât să încurajeze în continuare traficul de stupefiante în România”.(1 Cristian Bellu–Bengescu, “Drogurile–alarma nationala”, în “Adolescentii
si toxicomania”, Editura POLIROM, 2000, p. 30 – 31)
Pentru o prezentare mai corectă a acestui fenomen am invitat pe doamna psiholog ADRIANA DOCEA, din cadrul Serviciului de Asistenţă Psihosocială al Penitenciarului Botoşani. Printre activităţile specifice pe care le desfăşoară d-na psiholog în cadrul penitenciarului, se numără activităţile de consiliere individuală la solicitare şi din oficiu, intervenţie în situaţii de criză, negociere de conflicte – persoane private de libertate, consiliere specifică pentru persoane private de libertate vulnerabile (femei, tineri, minori) sau cu nevoi speciale (agresivi, vârstnici, agresori sexuali, cu pedepse de lungă durată/condamnaţi pe viaţă, cu risc de suicid, cu afecţiuni psihice). Din perioada de formare a d-nei psiholog, amintim că, în anii 2002-2003, a participat ca voluntar la Fundaţia Bethany, fundaţie non-profit, ce oferă sprijin şi asistenţă persoanelor aflate în situaţii speciale. În anul 2003, la Iaşi, a participat la Seminarul Tehnic de formare ,,Dramaterapia. Comunicare şi intervenţie în trauma societală”, cu obtinere certificat. În anul 2007, a participat la ,, Sesiunea de comunicari stiintifice Iaşi, Univ. ,,Petre Andrei”, cu lucrarea cvasi-experimentală ,,Percepţii în situaţii de inechitate socială” .
În perioada 6-8 mai 2008, la Botoşani a participat în cadrul proiectului ,,Reţeaua Interinstituţională Antidrog”, finanţat de Uniunea Europeană prin programul Phare 2005, cu un model de acţiune ,,protecţia copilului împotriva consumului de droguri”
Doamna psiholog a declarat:
,,Factorii care determină copiii si adolescentii sa consume droguri, este curiozitatea, asociat cu dorinta de senzatii tari, singuratate, lipsa de prieteni. Principalul factor extern favorizant al consumului de droguri este reprezentant de anturaj sau grupul de prieteni.
Unii tineri folosesc drogurile din cauza problemelor existente (divorţul părinţilor, abuz sau neglijenţa din partea părinţilor sau a şcolii). Însă consumul drogurilor rezolvă doar aparent şi temporar problema care continuă să existe şi să se agraveze, conducând la neintegrarea în colectivitate şi societate.
O altă arie socială de manifestare a comportamentelor adictive este strada. Aici, condiţiile de viată pot fi privite cauzal într-o relaţie directă cu consumul de droguri. Cu toate că ne este dificil să acceptăm strada ca mediu social în care se dezvoltă relatii şi norme sociale separate de cele ale societăţii, totuşi, în oraşele mari, fenomenul copiilor străzii sau al adulţilor fără adăpost este omniprezent şi indiscutabil de lungă durată. Absenţa perspectivelor de (re)integrare socială, în special în cazul adolescenţilor şi tinerilor din stradă, conduce la comportamente de evadare din realitatea inumană a străzii prin consumul de droguri”.
] Doamna psiholog a avut plăcerea şi ne-a oferit sfaturi:.
,,Atenţie: organismul nu poate neutraliza efectele negative ale consumului de drog fără a se îmbolnăvi!
De obicei preţuim sănătatea sau libertatea doar atunci când nu o mai avem!”
H.V: DESPRE DEPENDENTA OBSESIVĂ CE PUTEŢI SA-MI SPUNEŢI?
Dna psiholog: ,,Drogurile devin importante ca şi respiraţia sau mersul la baie. Adeseori acest lucru creează sentimente de vinovăţie faţă de sine şi faţă de de familie, în condiţiile în care gândurile consumatorului converg către acelaşi scop: procurarea de droguri.
A lua droguri este ca şi a mânca. Poţi rezista doar câteva ore, apoi simţi nevoia să o faci din nou. Inţelegem astfel de ce consumul de droguri este compulsiv. Continui să iei tot timpul,căt se poate de des.Nu contează care sunt consecinţele. Preocuparea o reprezintă consumul, drogul, devenit singurul motiv pentru care există motivaţia de a trăi”.
,,Ce poate fi mai trist şi mai îngrijorător decât să vezi cum un copil de 13-14 ani, aleargă înnebunit după o doză de heroina?;
-cum o femeie însărcinată intrată în perioada de sevraj îi porunceşte violent partenerului de viaţă să-i prepare doza?;
-ce poate fi mai tragic decât să vezi cum un prunc nevinovat se zbate în pântecele mamei sale, "cerând" porţia de drog?
-Nimic nu poate fi mai deprimant decât locuinţa, ori câteva haine şi un pat cu aşternuturi învechite şi arse, câteva cuie bătute în perete, unde cândva erau aşezate tablourişi au fost vândute pentru a se cumpăra droguri"
ADOLESCENTII CARE SE DROGHEAZA CAPATA UN FALS SENS AL REALITATII
,,A nu fi prins contribuie la început la dezvoltarea unei false realităţi. Copilul se simte mai desăvârşit, îi percepe pe părinţi ca ,, ignoranţi”. Acesta este un motiv în plus pentru care aceşti copii nu-şi mai ascultă părinţii. Unele droguri (ex. marijuana ) induc în eroare pentru că oamenii cred că-şi pot controla consumul. Astfel, ,,drogul uşor’’ păcăleşte repede persoana să încerce şi alte droguri”.
H.V: CARE SUNT EFECTELE CONSUMULUI DE DROGURI ?
Dna psiholog: ,,Consumul de droguri este un risc, deoarece, în timp, drogul decide ce să faci şi cum să trăieşti. Se intamplă aşa deoarece consumatorul doreşte să aibă drogul tot timpul e foarte probabil sa facă tot felul de lucruri nebunesti ca să-l obţină. După ce se întamplă aceasta, altcineva dictează cum să trăiască şi ce conduită să adopte. Ma refer la instituţii ca inchisoarea sau spitalul”.
"Drogurile mă înnebunesc. Voiam sa fiu respectat şi am bătut oameni, i-am lasat pe jos, plini de sânge. ce lucruri îngrozitoare am făcut!" -este declaraţia unui fost consumator.
H.V.: SPUNEŢI-MI, VA ROG, DROGURILE SUNT IN LEGATURA CU SEXUL ?
Dna psiholog: ,,Uneori drogurile sunt asociate cu alte comportamente care provoacă plăcere. Deşi intenţia iniţială este potenţarea plăcerii sau demonstrarea anumitor calităţi, în timp se modifică modul de raportare, respectiv atitudinea faţă de aceleaşi comportamente”. O să prezint câteva declaraţii ale foştilor consumatori :
"Prietena mea a început să-mi dea droguri. Ea se droga. Mi-a spus ca dacă vreau să facem sex, trebuie să fac şi eu ca ea. N-am avut nimic împotriva. Acum regret. Este pre târziu"
-"Cocaina este mai buna decat sexul. Pot s-o iau oricand si ma simt mai bine decat oricine de pe pamant." "La inceput aveam senzatia ca eram mai bun la pat, iar acum nu mă mai interesează deloc. Sexul este stupid. Cocaina mă satisface total. Nu mai sunt interesat de fete”.
H.V:TINERI CARE AU DEVENIT DEPENDENTI SUNT INDIFERENTI LA CONSECINTELE DEPENDENTEI DE DROGURI ?
Psiholog:,,Studiile demonstrează că atât infractorii, cât şi non-infractorii, ştiu ce este bine şi ce este rău. Diferenţa nu constă în moralitatea acestora, ci în practica lor.
Însă, dacă la un non-consumator în general putem să ne aşteptăm la anticiparea şi asumarea consecinţelor propriilor fapte, la consumatorul dependent apare sentimentul de indiferenţă faţă de consecinţe, atâta timp cât scopul de a procura doza este atins".
Declaraţii ale foştilor consumatori: "Cel mai plăcut sentiment era sa am ierburile în buzunar. Nimic altceva nu mai conta."Atunci nu mă gândeam că "Inchisoarea şi moartea mă aşteaptă. Când eram drogat, mă gândeam doar la urmatoarea priză. Nu dadeam atenţie la nimic altceva."
H.V.: CUM EXPLICAŢI CĂ ADOLESCENTII MOR EMOTIONAL MAI REPEDE DECAT ADULTII ?
Dna psiholog Adriana Docea:
,,Specialiştii consideră că, în general, cei care decid să consume substanţe adictive (care determină dependenţă), prezintă, majoritatea, decalaje între vârsta biologică şi cea afectivă, în detrimentul celei din urmă. Din acest punct de vedere, adolescenţii reprezintă o categorie vulnerabilă, în raport cu adulţii, iar odată consumul de droguri început, dezvoltarea emoţională încetează. Adolescenţii nu mai deprind abilităţile necesare să se poată descurca cu problemele de zi cu zi. Rezultatul îl reprezintă adeseori adolescenţi care se poartă ca în şcoala primară. (Să ne imaginăm un licean ce are comportamentul unui elev de clasa a cincea! - aceasta se întamplă ca efect al consumului de droguri.).
Moartea emoţională este indicată de o lipsă totală de interes faţă de propria persoană, dar şi o lipsă de respect faţă de drepturile celorlalţi. Persoanei nu-i mai pasă de nimeni şi de nimic. Devine o scoică plină de ură şi de dorinţă de drog. Adicţia reprezintă un fel de moarte simbolică, deoarece viaţa nu mai are semnificaţie , devenind o succesiune de zile şi nopţi, condiţionată de prezenţa drogului”.
Pentru prevenirea consumului de droguri, dar şi a altor comportamente indezirabile, deosebit de importantă este calitatea relaţiilor care se stabilesc între copii, adolescenţi şi persoanele semnificative din viaţa lor (părinţi, formatori etc.)
Doamna psiholog Adriana Docea recomandă:
,,Luaţi măsuri atunci când merită şi explicaţi motivul. Cunoaşteţi-i anturajul, prietenii, precum şi familiile acestora.
În caz de pericol solicitaţi ajutorul specialiştilor (medicilor, psihologilor, asistenţilor sociali), părinţilor care au făcut cursuri antidrog sau au avut probleme similare, profesorilor sau preotului. Ei vă vor ajuta să ieşiţi din situaţia gravă în care vă aflaţi!
Acţionaţi rapid, inteligent, discret şi perseverent pentru a vă salva copilul!
Dragi părinţi, ajutaţi copilul să evite anturajele periculoase şi să nu cedeze tentaţiilor riscante! Încurajaţi-l să ceară sfaturi în deciziile importante, lăudaţi-l !”
Concluzii:
,,În Penitenciarul Botoşani, în cursul anului 2008, au fost custodiate 24 de persoane private de libertate (bărbaţi) care s-au autodeclarat consumatori de substanţe adictive în antecedente, cu şi fără dependenţă.
În cursul anului 2009, până în prezent s-au aflat în custodia instituţiei 20 de foşti consumatori autodeclaraţi (bărbaţi) de substanţe adictive, 3 dintre aceştia fiind adolescenţi.
Scopul psihologului este să desfăşoare activităţi de consiliere suportivă, optimizare comportamentală în vederea diminuării comportamentelor adictive, iar ca intervenţie specifică de grup, pentru aceste persoane se derulează următoarele programe:
1. PREVENIREA CONSUMULUI DE DROGURI - program adresatnu numai tuturor persoanelor private de libertate din toate regimurile de deţinere, cu precădere minorilor şi tinerilor, cât şi persoanelor identificate cu risc la consumul de droguri
Scop: prevenirea consumului de droguri sau alte substanţe psihoactive
Colaboratori: Centrul Judeţean de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog
2. PROGRAM INTEGRAT DE ASISTENŢĂ A FOŞTILOR CONSUMATORI DE DROGURI
Scop: - dobândirea şi / sau menţinerea abstinenţei;
Colaboratori: Centrul Judeţean de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog
Este neplăcut să auzim această prezentare a copiilor, care trebuie să recurgă la droguri. Pentru a nu fi indiferenţi faţă de copiii care merită să- se bucure de copilărie, l-am rugat pe dl profesor Florin Barbu, de la Centrul Judeţean de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Botoşani, să ne dea sfaturi de specialitate în vederea prevenirii consumului de droguri:
SFATURI DACA CREZI CA COPILUL TAU SE DROGHEAZA
Dacă suspectezi că se droghează, nu ignora semnele.
Iată câteva lucruri pe care trebuie sa le urmăreşti dacă crezi că copilul tău bea sau consumă droguri:
- Note mici la şcoală sau scăderea performantelor şcolare;
- Izolare, închidere in sine, depresie sau oboseala;
- Influenta excesiva a anturajului sau schimbarea prietenilor;
- Ostilitate si lipsa de cooperare;
- Deteriorarea relaţiilor cu familia;
- Pierderea interesului pentru aspectul exterior sau pentru igiena;
- Pierderea interesului pentru sport si pentru preocupările obişnuite;
- Schimbarea regimului de somn si a obiceiurilor alimentare;
- Prezenta drogului asupra tânărului sau in lucrurile sale;
- Semne fizice ca: înroşirea ochilor, rinoree, răceli frecvente, scădere rapida in greutate;
UNUL DINTRE CELE MAI BUNE LUCRURI PE CARE LE POT FACE PARINTII PENTRU BINELE COPIILOR LOR ESTE SA CINEZE IN FIECARE SEARA IMPREUNA
Dintre adolescenţii care cinează de 6-7 ori pe săptămână cu părinţii, 93% spun ca nu au fumat nici o ţigară in ultima luna. Acest procentaj este mai scăzut la cei care cinează mai puţin frecvent împreună cu familiile lor. Acelaşi lucru se întâmplă cu cei care consuma alcool sau fumează.
CONSUMUL DE DROGURI CRESTE CU TIMPUL CA FRECVENTA SI CANTITATE
"Luam cocaina o dată pe săptămâna. Cu timpul am început sa iau din ce in ce mai mult . După 6 luni cumpăram mereu. Am început să fumez,apoi, să fumez tot timpul. Pentru ca să am banii necesari m-am angajat. Când nu-mi mai ajungeau banii pe care îi câştigam, am început să vând tot ce aveam. Trebuia să fac asta ca să-mi asigur doza. Drogul devenise totul pentru mine, Primul lucru la care mă gândeam cînd deschideam ochii, era să mă droghez şi cum să fac rost de bani pentru asta." "Devii dependent fără să-ţi dai seama. Drogul devine mai tare ca tine."
ADOLESCENTII AU TENDINTA SA FOLOSESCA MAI MULTE FELURI DE DROGURI
" Un prieten avea bere, altul ţigări, altul cocaina, altul marijuana. Asta am făcut. Asta făceau şi prietenii mei. Era "cool", intelegi? Ne simţeam ca o familie. Era grozav. Acum familia s-a micşorat. Murim."
ADOLESCENTII SUBESTIMEAZA PUTEREA DROGULUI
"Copiii ii văd pe prietenii lor fumând marijuana fără ca un timp să se întample ceea ce au auzit de la părinţi sau de la TV. Acesti copii încep să creadă că pot fuma marijuana şi să renunţe când vor, fără să li se întâmple ceva. Cam aşa gândesc şi adulţii când încep să fumeze. Văd că prietenii lor fumează, fără să apară consecinţe imediate ale fumatului. Ei minimalizează riscul şi nu ţin cont de avertismentele imprimate pe pachetul de tigări. Ideea că nu li se poate întâmpla nimic, atunci cand fumeaza sau se drogheaza se fixeaza si consolideaza in mintea lor. Ei cred ca acele consecinţe grave se întâmplă doar altora. Nu dupa mult timp se află înşişi în situaţia de consuma din ce în ce mai mult drog cu consecinţele respective"
"L-am bătut pe tatăl meu şi am fugit de acasă. Am furat şi am vândut droguri unor copii. Mi-am dus familia la deznadejde şi disperare. N-am crezut niciodată că pot ajunge să fac aşa ceva."
"Am văzut nişte tipi într-un gang drogându-se. M-am gândit că n-am cum să ajung nicodată ca ei. Şase luni mai târziu am ajuns în aceeasi situaţie. Nu-mi pasă."
"Drogurile nu fac discriminări între albi sau negri, bogati sau săraci, buni sau răi. Drogurile ii distrug şi ii folosesc pe toţi la fel."
TOLERANTA CRESTE ODATA CU TIMPUL
,,Cresterea tolerantei este atunci cand cineva are nevoie de mai mult drog ca sa se simta in aceeasi stare ca la inceput. Trupul devine folosit de drog".
IMENSA PUTERE A PARINTILOR
,,Părinţii au o mare putere asupra stării de bine a copiilor lor. Din păcate mulţi dintre părinţi nu-şi dau seama de această putere şi nu o folosesc. Studii după studii au arătat că implicarea părinţilor determină o schimbare importantă în viata copiilor lor. Părinţii îşi pot influenţa copii dacă se apropie de ei devreme şi dacă continuă să le transmită valori puternice şi mesaje pozitive adolescenţilor lor. Resemnarea părinţilor faţă de consumul de droguri reflectă de obicei faptul că ei înşişi sunt consumatori de droguri. Copii ne spun ca părinţii pot fi singura şi cea mai mare influenţa în decizia lor de a nu fuma, de a nu consuma alcool şi droguri".
CATEVA SUGESTII CARE SA TE AJUTE SA CONSTRUIESTI RELATII ARMONIOASE CU COPIII TAI
-
crează relaţii excelente cu copilul tău;
- participa activ la viata copilului tău;
- ajuta-l permanent la lecţii;
- încurajează-ti adolescentul sa ceara sfaturi in deciziile importante;
- cinaţi frecvent împreuna cu copiii, in familie;
- mergeţi regulat la biserică şi faceţi ca religia sa facă parte din viaţa tânărului;
- laudă-l şi ia măsuri atunci când merita;
- află ce face după şcoală;
- află unde se duce în weekend.
Puterea ta ca părinte este determinata de timpul petrecut împreună şi de consistenţa mesajelor pe care le trimiţi.