Zilnic avem parte de scene de violenţă în jurul nostru:fie fizică dar de cele mai multe ori verbală. Câţi părinţi nu-şi lovesc copiii în faţa unei vitrine, pentru că acolo e o jucarie prea scumpă pe care nu şi-o permit?
Câţi dintre noi nu am fost agresaţi verbal de injurii sau cuvinte obscene pe stradă, în autobuz sau în piaţă?
Dacă cineva încearcă să ia atitudine se loveşte de respingerea celor din jur: "e copilul lui, face ce vrea cu el".Cel mai important mi se pare atitudinea colectivă a oamenilor!
Nu trebuie să lăsăm asemenea atitudini în jurul nostru!Pe lângă şcoală, familie şi societatea are un cuvant de spus:
"Fără violenţă în orice imprejurare!”
Pentru această problemă care ne confruntăm zilnic am făcut o vizită la sediul instituţiei,, Protecţia Copilului”, unde am primit câteva răpunsuri pentru unele întrebări.
M-am adresat doamnei asistent social principal, prof. Maria Felicia Mihai, care îndeplineşte funcţia de Sef Complex de servicii comunitare destinat protecţiei copilului – în cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani .
Este absolventă a Universitatea” Al.I. Cuza” Iaşi - Facultatea de Filozofie -specializarea Asistenţă Socială , făcând parte din prima generatie de asistenti sociali licenţiati de după 1989 din România. Este absolventa de Master obţinând ,,Diplomă Master în Management social şi dezvoltare comunitară”
Doamna prof. Maria Mihai, reprezintă prima generatie de asistenti sociali specializati din Botosani, lucrează din 1996 în domeniul asistenţei sociale, de 10 ani îndeplinind funcţia de director general al celei mai mari instituţii sociale din judeţ -D.G.A.S.P.C.- cu peste 1200 salariaţi .
Mai îndeplineşte funcţia de preşedinte al Colegiului National al Asistentilor Sociali din România -structura teritorială Botoşani şi este profesor asociat la Universitatea ''Pentre Andrei '' din Iaşi -supervizor al practicii de specialitate pentru studenţii de la specializarea Asistenta Sociala.
H. V. Care sunt Activităţile şi responsabilităţile principale ale dv. în cadrul Complexului de servicii comunitare destinat protecţiei copilului din cadrul D.G.A.S.P.C. Botoşani
Doamna prof. Maria Mihai:
1. Coordonarea şi supervizarea activităţii de protecţie a copilului din cadrul Complexului de Servicii Comunitare destinate Protecţiei Copilului ( Compartimentul de consiliere, Compartimentul de evaluare a copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal, Compartimentul abuz, neglijare ,trafic ,migratie , Compartimentul planificare familială). Conducere, organizare planificare, control al activităţii de asistenţă socială şi protecţia copilului ;Implementarea proiectelor în domeniul protecţiei copilului în concordanţă cu Strategia Guvernamentală şi Judeţeană;Supervizare a managementului de caz in conformitate cu standardele in domeniu si cu respectarea interesului superior al copilului. In toate demersurile profesionale, scopul principal este prevenirea separării copilului de familie şi identificarea celei mai bune măsuri de protecţie pentru copiii care au fost abandonaţi sau abuzaţi de proprii părinţi.
În vederea perfecţionării a urmat diferite cursuri obţinând certificate ca:
Disciplinele principale studiate / competenţe profesionale dobândite:
- Certificat de participare la Programul „România Child Welfare La Colegiul PARKLAND –S.U.A. 1998
- Certificat de participare în calitate de Expert la Conferinţele pe tema Convenţiei ONU privind drepturilor copilului şi a Convenţiei Europene privind drepturile omului – Uniunea Europeana – A.N.P.C.A.; Ianuarie – iunie 2004
- Certificat de absolvire specializarea “Drept Comunitar”- Academia de Studii Economice Bucureşti ;
- Diploma de formator acreditat de C.N.F.P.A. Bucureşti;
- Diploma de mentor acreditat de C.N.F.P.A. -- Experienţa ca formator al lucrătorilor în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului, expert naţional în promovarea drepturilor copilului.
Este iniţiatorul reformei în domeniul protecţiei copilului la nivelul judeţului BOTOSANI, fiind apreciată la nivel naţional şi internaţional transformând instituţia protecţiei copilului în model de bună practică la nivel naţional, în anul 2004 fiind apreciată chiar de dl Jonathan Scheley -reprezentantul Uniunii Europene în România.
Doamna director Maria Mihai, vă mulţumesc pentru că ne-aţi oferit posibilitatea să vă cunoaştem şi pentru activităţile ,, împotriva violenţei copilului!"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu