vineri, 26 octombrie 2012

DIN ISTORIA DROGURILOR

Dorinţa de a ajunge la stări de euforie îşi are rădăcina în timpuri de mult apuse, chiar pe vremea dacilor şi a romanilor se fumau anumite ierburi cu efecte afrodisiace şi halucinogene (cânepa indiană).


Drogurile sunt substanţe artificiale create de oamenii de ştiinţă în anumite situaţii limită. Cauzele au fost de regulă războaiele. Efectele drogurilor erau "benefice" pentru armatele diverselor popoare care trebuiau să reziste în regim de război, de multe ori fără hrană şi fără apă. Aşa au luat naştere substanţele excitante - droguri în forma primară. Tot războaiele au dus la dezastre umane. Astfel, în secolul al XVII-lea s-a descoperit morfina, un medicament care calma durerile provocate de răni. Cu timpul s-a realizat ca morfina administrată în mod repetat duce foarte repede la dependenţa fizică şi psihică. S-a căutat un inlocuitor şi prin derivarea morfinei cu opium-ul s-a descoperit heroina, care inţial se credea că nu dă dependenţa aşa de mare ca morfina.
După primul război mondial, aceste substanţe au început să fie consumate în toată lumea. Până la sfârşitul anilor '30, ele erau legale. Flagelul comertului ilicit de stupefiante pornit din America de Sud şi Orientul Mijlociu a cuprins întreaga planetă.
România, prin aşezarea sa geografică este ţara de tranzit dinspre Orientul Mijlociu către Europa de Vest. Ca orice ţară de tranzit, în timp, a devenit şi consumatoare. Fenomenul a luat amploare după'89. In perioada '90-'96, în caminele studentesti, apoi,în baruri, discoteci, şi chiar la colţ de stradă.

SĂ SPUNEM NU, CONSUMULUI DE DROGURI FEMEILOR ÎNSĂRCINATE; COPIILOR!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu